Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Mākslas akadēmijas rektora amatā ievēl Kristapu Zariņu

Redakcija
Redakcija

Šodien, 28. jūnijā, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) rektora amatā tika ievēlēts gleznotājs un līdzšinējais LMA prorektors prof. Kristaps Zariņš. Par jauno rektoru nobalsoja 45 no 80 LMA Satversmes sapulces dalībniekiem.

...............LMA vadības un attīstības programmā 2017.-2022. gadam profesors norādījis, ka LMA attīstība būs saistīta ar vēsturisko pētniecību un to, ka LMA kopš dibināšanas ir sevī iemiesojusi nacionālo mākslas skolu, kļūstot par vienu no Latvijas neatkarības un kultūras pārstāvības simboliem. LMA ir jāturpina attīstīt studiju process, kura centrā ir studējošais. Jaunais rektors arī min, ka studiju procesa uzlabošanā un pilnveidošanā ir vitāli svarīga student un Studentu padomes līdzdalība. Ar pilnu attīstības programmu var iepazīties šeit.

Kristaps Zariņš beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu (1986). Kopš 1994. gada ir profesors Latvijas Mākslas akadēmijā; kopš 2007. gada – Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors. Sarīkojis vairāk nekā 20 personālizstādes un piedalījies grupu izstādēs visā pasaulē. Kristapa Zariņa darbi atrodas publiskās kolekcijās - Latvijas Nacionālā mākslas muzejs (Rīga, Latvija), Latvijas Mākslinieku savienība (Rīga, Latvija), Mākslas Fonds (Maskava, Krievija), Krievijas kultūras ministrijas kolekcija (Maskava, Krievija), Krievijas Mākslas akadēmijas kolekcija (Maskava, Krievija), medicīnas sabiedrība ARS mākslas kolekcija (Rīga, Latvija), Swedbank mūsdienu mākslas kolekcija (Rīga, Latvija).

Kristapa Zariņa kandidatūru rektora amatam izvirzīja desmit LMA apakšnozares, kā arī LMA Latgales filiāle.

Saskaņā ar Augstskolu likumu un Latvijas Mākslas akadēmijas Satversmi rektoru atklātā konkursā, aizklāti balsojot, ievēlē Satversmes sapulces dalībnieki.

Rektora amata pretendents ir ievēlēts, ja par viņu ir nobalsojuši vairāk par 50% Satversmes sapulces dalībnieku, kuri ir saņēmuši vēlēšanu biļetenus. Rektors tiek ievēlēts uz pieciem gadiem un ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Saskaņā ar Augstskolu likuma 17. pantu Satversmes sapulcē ievēlēto rektoru pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma tālāk apstiprina Ministru kabinets.