Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


“Neputns” izdod mākslinieka Alekseja Naumova darbu albumu

Redakcija
Redakcija

Reizē ar Alekseja Naumova personālizstādi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē, klajā nāk mākslinieka albums. Tā sastādītāja ir mākslas zinātniece, izstādes kuratore Antra Priede-Krievkalne, tekstu autori – Helēna Demakova, Austra Avotiņa, Antra Priede-Krievkalne, savukārt dizaina autors – Armands Zelčs.

“Man ir sajūta, ka gleznojot viņš smaida. Viņa mākslas pievienotā vērtība ir virtuozs gleznotprieks un milzu raibā, krāsainā un dažādā pasaule, satverta viena temperamentīga mākslinieka kataloģizēšanas mānijā. Mūsdienu māksla atkal ir apmetusi savu loku – konceptuālisti sešdesmitajos gados kārtoja ciparus, vārdus, apjomus, bet liels šodienas glezniecības atzars kārto iespaidus un vietas, tādējādi samērojot savu lokālo un globālo identitāti. Naumovs parāda, ka pasaule ir liela, taču tā nav bezgalīga. Tā ir pietuvojusies visā tās pilnībā katram Rietumu cilvēkam. Par pasauli ir jārūpējas, lai kultūrainava nepazustu barbarismā, lai ainava glezniecībā nepārvērstos tikai par zaudējuma tēmu,” tā rakstā par ainavu mūsdienu glezniecībā min Helēna Demakova.

Tekstu daļā lasāms arī Austras Avotiņas raksts par krāsu Naumova glezniecībā, savukārt Antra Priede-Krievkalne plašāk pievēršas mākslinieka personībai un mākslinieciskajai darbībai. Albumā iekļauta plaša mākslinieku darbu izlase, kurā mēģināts atklāt Naumova glezniecības metodes attīstību no ainavas meklējumu pirmsākumiem līdz šodienas atradumiem.

Sastādītāja: Antra Priede-Krievkalne
Tekstu autori: Helēna Demakova, Austra Avotiņa, Antra Priede-Krievkalne
Literārā redaktore: Cilda Redliha
Tulkotājs angļu valodā: Filips Birzulis
Angļu tekstu korektore: Iveta Boiko
Dizains: Armands Zelčs
Attēlu apstrāde: Jānis Veiss

Apjoms: 272 lpp.
Cena “Neputna” galerijā: 25 EUR
Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Dina un Jānis Zuzāni

Grāmatu var iegādāties „Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās, kā arī interneta veikalā Neputns