Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Rīgas domē notiks publiska diskusija par iespējamo RTU ēkas pārbūvi par Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju

Redakcija
Redakcija

2015. gada 28. aprīlī plkst. 11.00 Rīgas domes Portretu zālē (Rātslaukumā 1) notiks publiska diskusija par Rīgas Tehniskās universitātes centrālās ēkas Kaļķu ielā 1 iespējamu rekonstrukciju par Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju. Diskusijā piedalīsies Rīgas domes vadība, arhitekti, mākslinieki, mākslas zinātnieki un citi radošās inteliģences pārstāvji.

Pēc Rīgas Tehniskās universitātes rektorāta pārcelšanas uz jaunām telpām ir kļuvis aktuāls jautājums par ēkas Kaļķu ielā 1 turpmāko izmantošanu. Fonds “Mākslai vajag telpu“ sadarbībā ar Rīgas domi nācis klajā ar iniciatīvu izvērtēt iespēju universitātes ēkā izveidot Latvijas pēckara un mūsdienu mākslas muzeju.

Rīgas Tehniskās universitātes ēka Kaļķu ielā 1 atrodas Vecrīgas centrālajā daļā̄ ar skatu uz Daugavu, Vecrīgas vēsturisko apbūvi un Strēlnieku laukumu. Starp viduslaiku un mūsdienu arhitektūru tā integrējama un saglabājama kā pēckara arhitektūras paraugs. Ēkas novietojums un tehniskie parametri atbilst mākslas muzeja prasībām. Muzejs šajā vietā kā aktuāla, ērti pieejama kultūras institūcija kopā ar Daugavas pretējā krastā esošo Latvijas Nacionālas bibliotēkas ēku veidotu sabiedriski nozīmīgu ēku pilsētbūvniecisku ansambli.

Uz diskusiju aicināta pilsētas vadība, mākslas un muzeju nozares speciālisti. Pasākumu ievadīs Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Arhitekte Zaiga Gaile sniegs ieskatu par ēkas piemērotību muzejam un prezentēs arhitektūras studentes Maijas Putniņas – Gailes diplomdarbu kā vienu no priekšlikumiem ēkas rekonstrukcijai par muzeju. Mākslas zinātniece Anda Treija runās par laikmetīgās mākslas muzeja nepieciešamību un tā funkcijām mūsdienu sabiedrībā, kā arī iepazīstinās klātesošos ar vēstuli par iespējamo universitātes ēkas rekonstrukciju par muzeju, ko parakstījuši vairāk kā 200 Latvijā zināmu cilvēku, tādējādi paužot atbalstu idejai par mūsdienu mākslas muzeju šajā vietā. Diskusijā piedalīsies māksliniece Džemma Skulme, fonda “Mākslai vajag telpu” dibinātāji, mākslas kritiķi un mecenāti, Rīgas domes deputāti, komiteju vadītāji, Rīgas pilsētas galvenais arhitekts un mēdiju pārstāvji.