Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Video: Džemma Skulme: jubileju svinu, lai atgādinātu, ka māksla stāv noliktavās

Redakcija
Redakcija
20.septembrī izcilajai latviešu gleznotājai Džemmai Skulmei apritēja 90. Vakar Kalnciema kvartālā (Kalnciema iela 35) notika MVT “Vasaras Māja” izstāžu cikla noslēguma svinības, kā arī Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejas sumināšana.

Fonds “Mākslai vajag telpu“ un māksliniece Džemma Skulme aicināja ikvienu pasākuma viesi piedalīties publiskā diskusijā par Laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, liekot apjaust, ka tas ir valsts prestiža jautājums, viens no valsts identitātes simboliem, kas liecina par nācijas kultūras pašapziņas līmeni. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz RTU ēku Kaļķu ielā 1.

Par godu mākslinieces Džemmas Skulmes 90 gadu jubilejai izdevniecība „Neputns” izdevis monogrāfiju „Džemma Skulme”, kuras atvēršanas svētkus svinēsim 30. septembrī plkst. 17.00 Mūkusalas Mākslas salonā, Mūkusalas ielā 42.

Piedāvajam nelielu video ieskatu pasākumā, kā arī fragmentus no sarunām ar izdevniecības „Neputns” radošo direktori Laimu Slavu un pašu izcilo mākslinieci Džemmu Skulmi, kura atzina, ka jubileju publiski svin galvenokārt, lai vēlreiz atgādinātu, ka latviešu mākslinieku izcilākie mākslas darbi glabājas noliktavās un tiem nav savas telpas. Tieši Džemmas Sklumes cīņa par telpām bija diskusijas temats, kurā bez mākslas cilvēkiem piedalījās arī amatpersonas- Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, finansu un veselības ministri Jānis Reirs un Guntis Belēvičs, kā arī EP deputāte Sandra Kalniete. Diskusijas laikā jubilāre atgādināja augstajiem viesiem, ka cīņa par telpām nav galā un atcerējās, kā telpas mākslai palīdzējusi izcīnīt Padomju gados, kad lietā likti tepiķi un Ļeņina piesaukšana, nevis saprātīgi argumenti.

Diskusijas fragmentus un pilnu videoierakstu ievietosim jau tuvākajā laikā
Vērtējums: +2