Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


"SEB stipendija glezniecībā" piešķirta Mākslas akadēmijas studentei Annai Pommerei

Redakcija
Redakcija

2018. gada 19. aprīlī Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) par darbu "Dievmāte un šūnu medus" (2018) tika apbalvota "SEB stipendija glezniecībā” konkursa uzvarētāja –Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares maģistrantūras programmas 2. kursa studente Anna Pommere.

2018. gada “SEB stipendija glezniecībā” konkursa dalībnieki savu radošo domu virzīja tēmas „Mākslas autonomija” analīzē un interpretācijā. Konkursa izstādes tēma "Mākslas autonomija" izvēlēta, lai mudinātu studentus vienas tēmas ietvaros risināt dažādus tās skatpunktus, tādējādi iedarbinot mākslas kā domāšanas medija spēcīgo lomu un risinot sarunu ar savu skatītāju.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Kristaps Zariņš min, „ka jaunās mākslinieces gleznieciskās izpētes lauks sakņojas padziļinātā cilvēka individuālās patības būtībā. Radošā brīvība un degsme tikai norāda uz to, ka konkrētā punktā ir parādījies mākslinieciskais potenciāls. Savā darbā „Dievmāte un šūnu medus” konkursa laureāte Anna Pommere pauž ideju, „ka mākslas autonomija ir spēja pašai noteikt sev likumus, kas visspilgtāk izpaužas skaistā un absurdā sfērās. Neviena cita cilvēku darbības joma tik pilnā mērā neskar skaisto, ne politika, ne ekonomika, ne zinātne, ne reliģija.” Novēlu SEB laureātei nepazaudēt šo degsmi un cīnīties par savas mākslas autonomiju un radošo brīvību. Sirsnīgi pateicos SEB bankai par ilggadējo atbalstu radošās brīvības veicināšanā.””

Elīna Gūtmane, SEB bankas „Private banking” pārvaldes vadītāja: “Ar lielu prieku SEB bankas vārdā sveicu Annu Pommeri kā šī gada SEB stipendijas glezniecībā saņēmēju. Henrijam Fordam bija taisnība – jebkurš, kas pārtrauc mācīties, ir vecs – vienalga, vai divdesmit, vai astoņdesmit gados. Tie, kas turpina mācīties – paliek jauni. Anna ir lielisks piemērs vēlmei un apņēmībai turpināt apgūt jauno un savietot to ar iepriekšgūtajām zināšanām.”
Līdz apbalvošanas dienai, 19. aprīlim, arī ikvienam interesentam bija iespēja nobalsot par sev tīkamāko mākslas darbu. Šogad apmeklētāju simpātijas balva piešķirta Bakalaura programmas Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares 3. kursa studentei Baiba Ābelītei par gleznu "Ilūziju matrica ".

Darbus apbalvošanai no konkursā iesniegtā plašā klāsta izvēlējusies žūrija: LMA rektors Kristaps Zariņš, LMA Prorektors radošajā un administratīvā darbā asoc. prof. Andris Vītoliņš, LMA Glezniecības katedras vadītājs doc. Andris Eglītis, LMA Ārlietu un izstāžu daļas koordinatore Inese Bauģe, SEB bankas prezidente Ieva Tetere, SEB bankas Private Banking vadītāja Elīna Gūtmane, Mākslas zinātniece Dr. art. Aija Brasliņa un mākslinieks Kristaps Ancāns.

Mākslas akadēmijā „SEB stipendija glezniecībā" pirmo reizi tika pasniegta 2008. gadā, un par tās laureāti kļuva Neonilla Medvedeva, 2009. gadā – Atis Jākobsons, 2010. gadā – Zane Tuča, 2011. gadā – Elza Sīle, 2012. gadā – Laimdota Steķe, 2013. gadā – Klāvs Loris, 2014. gadā – Madara Neikena, 2015. gadā – Zīle Ziemele, 2016. gadā – Sandra Strēle un 2017. gadā – Kristaps Priede.