Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Kristīnes Abikas izstāde “Kristālrežģis”

Redakcija
Redakcija

No 14. jūlija līdz 13. augustam Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā būs skatāma mākslinieces Kristīnes Abikas izstāde “Kristālrežģis”. Izstādes atklāšana 15. jūlijā plkst. 16:00.

..................Sena un ilgstoša aizraušanās, kas jau kļuvusi par dzīvesveidu, ir “neglancētie” priekšmeti. Izskaloti no jūras, atrasti Latgalītē, metāllūžņu nodošanas punktos un citās dārgumu krātuvēs, tie veido personisko "kunstkameru", kas savukārt kļūst par iedvesmu tālākajiem zīmējumiem, gleznām, scenogrāfijai.

Pagājušajā gadā, sadarbībā ar fotogrāfi Agnesi Zeltiņu galerijā “Istaba” bija skatāma izstāde “Bleķa ainavas”, kurā attēli un aprises izlien uz bleķa.

Izstāde “Kristālrežģis”* turpina bleķa virsmu radošās izpētes procesu, tā tapusi Kuldīgā un ir veltījums jumta skārdam, krāsns durtiņām, skursteņu jumtiem un citiem ikdienišķiem metāla priekšmetiem, bez kuriem nav iedomājama vecpilsētas dzīve. Tiem, kurus mēs mēdzam nepamanīt.

“Katrai no šīm lietām ir sava pasaule, kurā priekšmeti ir statiski ielikti – skurstenīši, jumti, skursteņslauķu birstes – nu, tās varbūt ir visdinamiskākās, dzīvo visdinamiskāko dzīvi, bet tie metāla skurstenīši - tie visi ir nekustīgi, visi kaut ko funkcionē savā nodabā, pārējie ir statiski “ tev būs stāvēt te, tev būs darīt to un to..” un tad dzīves cikls paiet, bet viņi labprāt, joprojām turpinātu dzīvot. Vienīgais mirklis, kad priekšmets var būt brīvs, un dzīvot kā viņš grib, ir mirklis, kad tas vairs nav vajadzīgs - tad tas tiek noņemts nost no trases. Es gribu izcelt to ārpus savas ierastās vides. Tas uzmirdz un izceļas, kad ir ārpus sava konteksta! Tāpat mani interesē tā robeža, kad lietas vēl joprojām funkcionē, bet konteksts jau ir aizvirzījies.”

Kristīne Abika veidojusi scenogrāfiju un tērpus vairāk kā 40 teātra izrādēm, saņēmusi vairākas Spēlmaņu nakts nominācijas, kā arī Čaikas balvu Krievijā. Teātrī īpaša sadarbība izveidojusies ar režisoriem Pēteri Krilovu un Ināru Slucku.

Kuldīgas Mākslinieku rezidence ir radošu projektu kurators, kas atbalsta inovatīvu ideju īstenošanu, zināšanu un pieredzes apmaiņu, starptautisku sadarbību, sinerģiju starp māksliniekiem, publisko sektoru, uzņēmējdarbības vidi un nevalstisko sektoru. Rezidences galerija atrodas Pils ielā 2. Galerija atvērta ceturtdiena – svētdiena no pulksten 11:00 – 18:00.

Kristālrežģis ir cietās vielās visbiežāk sastopamais daļiņu izvietojuma veids. Kristālrežģus iedala atomu, jonu, metālu un molekulu kristālrežģos. Metālu kristālrežģi atšķiras no citiem kristālrežģu veidiem, jo to mezglpunktos atrodas gan neitrāli atomi, gan pozitīvi metālu joni, un daļa no metālu vērtības elektroniem brīvi pārvietojas pa metāla kristālrežģi.