Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Ģimene un mākslas zinātnieki par Jāņa Zuntaka radošo mantojumu

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 16. martā, plkst. 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, ikviens interesents laipni aicināts uz tikšanos, kas veltīta izcilajam latviešu māksliniekam Jānim Znntakam (1906-1985). Tikšanās notiek mākslinieka aktu zīmējumu izstādes “Jānis Zuntaks. Akti” ietvaros.

Jānis Zuntaks līdz šim vairāk pazīstams ar ainavu gleznojumiem. Mākslinieka aktu zīmējumu izstāde Liepājas muzejā veidota, pateicoties Jāņa Zuntaka meitai Vijai Zuntakai-Bērziņai un dēlam Alvim Zuntakam, kuri rūpējās par aktu zīmējumu atceļošanu no Kanādas un Amerikas Savienotajām Valstīm uz Latviju.
Pirmo reizi Latvijā eksponēti Liepājā dzimušā un Toronto mirušā mākslinieka aktu zīmējumi, kas tapuši 20. gadsimta 60. un 70. gados.
Pasākumā piedalīsies Jāņa Zuntaka meita – Ņujorkas Tehnoloģiskā institūta profesore Vija Bērziņa-Zuntaka, kura dalīsies atmiņās par tēvu un viņa dzīvi trimdā. Par Jāņa Zuntaka radošo darbību stāstīs mākslas zinātniece Ingrīda Burāne un izdevuma "Ar Latviju svešumā. Gleznotājs Jānis Zuntaks" autors mākslas zinātnieks Māris Brancis.
Pasākuma ieskaņā paredzēts neliels vijolnieces Beates Zariņas-Blaščinskas un čellistes Ditas Barones romantiskās mūzikas kamermūzikas koncerts.
Jānis Zuntaks dzimis 1906. gadā Liepājā. Iemaņas glezniecībā viņš ieguva Liepājas Mākslas amatniecības skolā, un jau 1931. gadā iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā. 1933. gada rudenī Jānis Zuntaks mācījās Dabasskatu meistardarbnīcā, kuru vadīja Vilhelms Purvītis, bet vēl pēc diviem gadiem — 1934. gada novembrī — Jānis Zuntaks pārgāja uz Figurālo meistardarbnīcu, kur strādājis Ģederta Eliasa vadībā.
Mākslas akadēmiju Jānis Zuntaks absolvēja 1939. gada rudenī ar diplomdarbu "Zvejas ostā". Tomēr savos tālākajos mākslinieciskajos meklējumos viņš vairāk pievērsies ainavu gleznošanai.
Pēc Mākslas akadēmijas beigšanas Jānis Zuntaks strādāja par zīmēšanas skolotāju Liepājas Jāņa Čakstes pamatskolā (1939–1941), dekoratīvās darbnīcas vadītājs Liepājas Mākslas vidusskolā (1941–1944). Šajā laikā daudz gleznojis Kurzemes dabasskatus, no kuriem lielākā daļa, aptuveni 150, atstāti Liepājā, bet pēc Otrā pasaules kara pazuduši.

Pirmos trimdas gadus Jānis Zuntaks pavadīja Augsburgā, Vācijā, kur strādāja kā skolotājs Ausekļa ģimnāzijā un Augsburgas Tautas augstskolā. Šai laikā tapa viņa akvareļu cikls par bēgļu dzīvi. Viņš aktīvi piedalījās gan latviešu, gan starptautiskās bēgļu izstādēs.

1948. gadā Jānis Zuntaks ar ģimeni izceļoja uz Argentīnu, kur atrada ilustratora darbu kādā pazīstamā Argentīnas grāmatu apgādā. 1953. gadā viņš kā vienīgais latvietis piedalījās Argentīnas grafiķu apvienības izstādē un 1958. gadā Argentīnas latviešu Latvijas valsts svētku izstādē. Tomēr ne Argentīnas klimats, ne dzīves apstākļi mākslinieku īsti neapmierina.

1958. gadā Zuntaku ģimene pārcēlās uz Kanādu. Jānis Zuntaks daudzus gadus mācīja latviešu mākslas vēsturi Toronto latviešu ģimnāzijā.

2006. gadā, tieši mākslinieka 100. jubilejas gadā, Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē bija iekārtota mākslinieka piemiņas izstāde, pēc kuras Liepājas muzejs no Zuntaka ģimenes saņēma nozīmīgu papildinājumu Liepājas muzeja krājumam – 10 mākslas darbu dāvinājumu.

Jāņa Zuntaka aktu zīmējumu izstāde “Jānis Zuntaks. Akti” Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, skatāma no 3. marta līdz 1. aprīlim.
Ieeja pasākumā bez maksas.