Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Parīzē prezentē gobelēnu, kas tapis pēc Egila Rozenberga skices

Redakcija
Redakcija

6. aprīlī, slavenajā “Mobilier national” Gobelēnu manufaktūrā Parīzē notika latviešu tekstilmākslinieka Egila Rozenberga gobelēna “Refleksijas – pārdomas 1948.13” svinīga pabeigšana un nogriešana no stellēm.

2015. gadā pazīstamais Latvijas tekstilmākslinieks Egils Rozenbergs piedalījās Francijas Kultūras ministrijas rīkotajā gobelēnu metu starptautiskajā konkursā, kurā ieguva iespēju izaust savu darbu kādā no Francijas gobelēnu darbnīcām. Pēc latviešu meistara skices Parīzes labākās audējas nenogurstoši strādāja trīs gadus, un šodien svinīgā pasākumā “Mobilier national” Gobelēnu manufaktūrā notiks lielformāta gobelēna “Refleksijas – pārdomas 1948.13” pabeigšana un nogriešana no stellēm. Ceremonijas laikā tiks prezentēts arī otrs Egila Rozenberga gobelēns “Refleksijas – pārdomas 1948.20”, kas tapis Bovē manufaktūrā. Notikumu ar savu klātbūtni pagodinās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Francijas Republikas kultūras ministre Fransuāza Nisena (Françoise Nyssen) un “Mobilier national” direktors Ervē Lemuāns (Hervé Lemoine).

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros 2018. gada vasarā abi pabeigtie darbi pirmo reizi tiks publiski eksponēti LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē “Gobelēnu krāsas. Mūsdienu gobelēni no “Mobilier national” (Francija) kolekcijas” (07.06.–26.08.2018.). Šī unikālā izstāde norisināsies paralēli 6. Rīgas Starptautiskajai tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennālei “Tradicionālais un laikmetīgais. Identitāte” un piedāvās apmeklētājiem iepazīties ar tekstilijām, kas “Mobilier national” vēsturiskajās manufaktūrās tapušas pēc tādu izcilu mākslinieku kā Anrī Matisa (Henri Matisse), Žana Lirsā (Jean Lurçat), Huana Miro (Joan Miró), ORLAN un daudzu citu ievērojamu autoru skicēm. Izstāde radīs padziļinātu priekšstatu par Francijas Kultūras ministrijas paspārnē esošās institūcijas ieguldīto darbu, lai saglabātu franču gobelēnu aušanas tradīcijas.

Egila Rozenberga gobelēns “Refleksijas – pārdomas 1948.13” pēc mākslinieka skices ir izausts Bovē manufaktūras Parīzes darbnīcās uz horizontālajām stellēm senajā tehnikā la basse-lisse. Darba aušanu 2016. gadā uzsāka viena meistare, kurai pakāpeniski pievienojās vēl divas. Kompozīcijas izmērs ir 2,58 x 3,50 m, kopējā platība – 9,03 m². Audējas izmantoja divpadsmit toņu vilnas dziju un zīda diegus, lielu vērību pievēršot zīmējumā atveidoto liekto līniju precīzai pārnešanai, vienlaikus cenšoties saglabāt skices zilo, violeto un zeltaino pasteļtoņu vibrējošo irdenumu. Izmeklētās krāsu nianses un tehniski perfektais izpildījums visā pilnībā realizē autora ieceri, pārvēršot to monumentālā tekstilmākslas darbā.

PAR FRANCIJAS GOBELĒNU MANUFAKTŪRĀM
Francija var lepoties ar gobelēnu aušanas tradīcijām un manufaktūrām, kurās gadsimtu gaitā realizējušas nozīmīgu franču mākslinieku skices gobelēna tehnikā. Arī 20. un 21. gadsimtā šī vērtīgā pieredze tiek rūpīgi kopta un saglabāta.

Francijas Kultūras un komunikācijas ministrijas paspārnē ir trīs lielas vēsturiskās aktīvi strādājošās gobelēnu aušanas manufaktūras un divas darbnīcas: “La Manufacture nationale des Gobelins” (Parīzē, dibināta 1601. gadā, karaļa Anrī IV (Henri IV) valdīšanas laikā), “La Manufacture de Beauvais” (Bovē pilsētā, dibināta 1664. gadā, karaļa Luija XIV (Louis XIV) valdīšanas laikā), “La Manufacture de la Savonnerie” un “Les ateliers de dentelle d’Alençon et du Puy”), kuras apvienotas struktūrā “Mobilier national” (pilnais nosaukums – “Mobilier national et Manufactures nationales de tapis et tapisseries”).

“Mobilier national” ir valstij piederoša nacionālas nozīmes institūcija. Fonda kolekciju veido aptuveni 200 000 priekšmeti, kas radīti laikposmā no 17. gadsimta līdz šodienai. “Mobilier national” krājums parāda gobelēna un mēbeļu mākslas evolūciju plašā vēsturisko stilu un virzienu amplitūdā – šeit satiekas un harmoniski sadzīvo kopā baroks, rokoko, neoklasicisms, romantisms, reālisms, impresionisms, simbolisms, fovisms, kubisms, futūrisms, modernisms, ekspresionisms, dadaisms, sirreālisms, abstrakcionisms un laikmetīgā māksla.

20. gadsimtā Francijas darbnīcās tika izausti gobelēni pēc tādu spožu mākslinieku kā Pablo Pikaso (Pablo Picasso), Marks Šagāls (Marc Chagall), Anrī Matiss (Henri Matisse), Huans Miro (Joan Miró) un, protams, leģendārā franču gobelēnu meistara Žana Lirsā (Jean Lurçat) skicēm. Manufaktūras turpina sadarbību arī ar mūsdienu autoriem.

“Mobilier national” pašreizējā misija ir saglabāt aušanas tradīcijas un reizē nodrošināt ar mēbelēm un interjera priekšmetiem no savām kolekcijām Francijas Republikas oficiālās ēkas – Elizejas pili Parīzē, premjerministra rezidenci Matiņonā, ministrijas un vēstniecības visā pasaulē.

PAR MĀKSLINIEKU
Latvijas skatītājam Egila Rozenberga (1948) vārds un māksla ir labi zināmi. Autora daiļrade ir daudzpusīga un vērienīga. Kopš 1968. gada mākslinieks piedalījies vietēja un starptautiska mēroga izstādēs un projektos, sarīkojis vairākas apjomīgas personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Viņa darbi glabājas dažādu valstu muzejos, t. sk. Latvijas Nacionālā mākslas muzejā Rīgā, Mākslas un dizaina muzejā Ņujorkā, Klīvlendas Mākslas muzejā (ASV).

Egils Rozenbergs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1971. gada, organizācijā ieņēmis dažādus vēlētus (t. sk. prezidenta) amatus, no 1993. līdz 1997. gadam pildījis Starptautiskās Tekstilmākslas asociācijas ģenerālsekretāra pienākumus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākiem ārvalstu apbalvojumiem.

Egils Rozenbergs ir pirmais ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas valstu mākslinieks, kura darbu skices tika īstenotas lielformāta gobelēnos Francijā. Nākotnē abi pēc meistara metiem izaustie gobelēni būs Francijas īpašums, papildinās “Mobilier national” fonda kolekciju un tiks izmantoti valsts prezentācijai.