Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


2.martā mūžībā aizgājusi keramiķe Latvīte Aleksandra Medniece

Redakcija
Redakcija

Mākslinieces Latvītes Mednieces mūžs ir bijis garš un piepildīts ar radošiem darbiem, kuri Latvijas mākslā ierakstīja izcilo keramiķi kā personību ar nozīmīgu, īpaši individuālu rokrakstu un oriģinālu plastikas izjūtu.

Māksliniece Latvīte Aleksandra Medniece beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļu 1955.gadā.
No 1955.-1957. gadam strādājusi Rīgas porcelāna fabrikā Mākslinieciskajā laboratorijā, veidojot sīkplastikas figūras un trauku dekorus.

Bijusi porcelāna apgleznošanas pasniedzēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (tag PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola) no 1957.-1967. gadam. Kopš 1967. gada strādājusi Latvijas Mākslinieku savienības izveidotajā Ķīpsalas keramiķu radošajā darbnīcā.

Latvīte Medniece izstādēs piedalījās no 1957. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedre bija kopš 1961.gada un Ženēvas Starptautiskās keramikas akadēmijas biedre no 1971.gada, bet goda biedre no 2005.gada.
Daiļrades iesākumā, vēl strādājot Rīgas porcelāna rūpnīcā, L. Medniece radoši izpaužas porcelānā veidojot gan traukus, gan sīkplastikā reālistiskas figūriņas. Nozīmīgs ir L.Mednieces daiļrades sniegums keramikas nozarē, kurai viņa pievēršas 60.gadu sākumā, bet aktīvi sevi piesaka kopš 1967.gada, kad darbi tiek veidoti gan izstādēm, gan telpu interjeriem, gan ārtelpai. Latviešu mākslinieku – keramiķu vidē mākslinieces rokraksts ir unikāls, jo viņas daiļradē tikpat kā nav mums raksturīgo vāžu, svečturu un citu trauku, viņa izcēlas ar figurālām kompozīcijām. Mākslinieces rokraksts ir stipri individuāls, formas veidotas ar zināmu nosacītību, stilizāciju, slaidi tēli – izstieptās, “sarullētās” formās, bet tēmās risināta gan latviskās dzīvesziņas būtība (Ūsiņš, Jumis, velni, ķekatas utt.), gan sadzīves ainas no lauku un zvejnieku dzīves, gan rotaļīgi tvertie dzīves sižeti. Latvīte Medniece vienmēr meklējusi jaunus tehniskos paņēmienus, un ir viena no retajām, kas vienā mākslas darbā izmantojusi dažādus keramikas materiālus: šamotu, porcelānu, un savdabīgs ir arī krāsu lietojums.

Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgas Porcelāna muzejā, Valkas novadpētniecības muzejā u.c., kā arī privātkolekcijās Latvijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Francijā, ASV, Kanādā, Austrālijā u.c.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieces Latvītes Aleksandras Mednieces tuviniekiem un kolēģiem.

Atvadīšanās no Latvītes Aleksandras Mednieces notiks 9.martā plkst. 15.00 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē. Piemiņas brīdis paredzēts Rīgas Latviešu briedrības namā Kamīna zālē plkst. 17.30.