Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:362, Did:0, useCase: 3


Aicina uz mākslas kolekcionāres Diānas Venē lekciju

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 2017. gada 3. novembrī, plkst. 11.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Konferenču zālē (1. stāvā; Jaņa Rozentāla laukumā 1, Rīgā) sadarbībā ar mākslas portālu “Arterritory.com” ar lekciju “Mākslinieku radītās rotas. Mākslas vēstures esence miniatūrā” uzstāsies franču mākslas kolekcionāre Diāna Venē.

Diāna Venē (Diane Venet, Francija / ASV) ir viena no pirmajām, kas pievērsusies mākslinieku radīto rotu kolekcionēšanai, savā ziņā izveidojot arī to tirgu. 20 gadu laikā Venē īpašumā nonākuši vairāk nekā 200 objektu. Viņas krājums uzskatāms par vienu no unikālākajām, emocionālākajām un personiskākajām mākslas kolekcijām pasaulē.

Lai gan formāli kolekciju veido priekšmeti – mazi mākslas darbi, precīzāk – miniatūras skulptūras, tikpat neatņemama krājuma sastāvdaļa ir stāsti. Turklāt abi nereti tik cieši savijušies, ka patiesībā nav atdalāmi. Daļa rotu tikušas tiražētas vairākos eksemplāros, tomēr vienojošais elements lielākoties ir viens – visbiežāk tās tapušas, domājot par konkrētu personību, kam tās radītas.

Diāna Venē pati savu krājumu dēvē par “intīmo muzeju” – ne vien tāpēc, ka kolekcija ir tik kompakta, ka to iespējams ievietot pāris kastēs, bet gan tālab, ka šie priekšmeti dziļākajā būtībā ir atslēga, kas ļoti īpašā veidā savieno privāto telpu un mākslas vēsturi. Atsevišķu darbu veidoli sevī glabā romantiskas un dažkārt arī humorpilnas epizodes, citi mazo formu objekti materializē autoru radošos meklējumus, un šo priekšmetu pielietojamība un nosacītā valkājamība piešķir vēl papildus piedzīvojumu.

Šodien kolekcionāre turpina uzrunāt arvien jaunus autorus, tādējādi papildinot privāto krājumu un vienlaikus izaicinot pašu mākslinieku uzdrīkstēšanās robežas. Taču, lai kāds kuro reizi nebūtu šo rotu tapšanas zemteksts, tajās nepārprotami nolasāms katra meistara individuālais rokraksts.

Lekcijā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) Diāna Venē plašāk pastāstīs par to, kas rosinājis viņu pievērsties rotu kolekcionēšanai, pēc kādiem principiem darbi tiek izvēlēti un kādus noslēpumus tie sevī glabā. Par pasaulslavenajiem autoriem, kuriem bijusi izšķirīga loma šodienas mākslas tēla veidošanā, un viņu sentimentālajiem sānsoļiem.

Par savu misiju Diāna Venē vienmēr uzskatījusi dalīšanos. Kolekcijas rotas viņa nēsā ikdienā, tās tikušas eksponētas virknē prestižu mākslas institūciju visur pasaulē. 2011. gadā Diānas Venē krājuma izlase bija skatāma Mākslas un dizaina muzejā (MAD) Ņujorkā, pēcāk ceļoja uz Atēnām, Valensiju, Maiami, Seulu un Venēciju, šogad nokļūstot Latvijā.

Lekcija ievadīs kultūras un mākslas portāla “Arterritory.com” rīkoto izstādi “Mākslinieku radītās rotas. No Pikaso līdz Kūnsam. Diānas Venē kolekcija”, ko apmeklētāji varēs aplūkot LNMM galvenās ēkas Kupola zālē (5. stāvā) no 4. novembra līdz 3. decembrim. Rīgas ekspozīcijai atlasītas 113 rotas, kuru autori ir 82 spilgtas un leģendāras 20.–21. gadsimta mākslas pasaules personības – Žoržs Braks, Alberto Džakometi, Makss Ernsts, Pablo Pikaso, Salvadors Dalī, Mens Rejs, Frenks Stella, Sols Levits, Vims Delvojs, Roberts Raušenbergs, Rojs Lihtenšteins, Lučio Fontana, Jojoi Kusama, Luīze Buržuā, Žans Kokto, Nikija De Sentfāla, Joko Ono, Entonijs Gormlijs, Kīts Herings, Demjens Hērsts, Anišs Kapūrs un daudzi citi.

Pēc izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā kolekcijas nākamais pieturpunkts ir Dekoratīvās mākslas muzejs Parīzē 2018. gada martā.

Uz tikšanos ar Diānu Venē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā laipni aicināts ikviens!

Ieeja lekcijā bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Stāstījums notiks angļu valodā bez tulkojuma.