Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Jūnija un jūlija kultūras notikumi Latgales vēstniecībā GORS

Redakcija
Redakcija

Vasara Latgales vēstniecībā GORS ir salīdzinoši klusāks, taču tāpat krāsains kultūras notikumu periods. Jūnijā gaidāms dzirkstošs, Ellai Ficdžeraldai veltīts džeza koncerts, jūlijā atgriezīsies kino un mūzikas vakaru romantika uz Jumta terases, tāpat vasarā gaidāmi kvartetu „Quadra” un „RIX” koncerti, Filipa Glāsa jubilejai veltīts koncerts, bet vasaras noslēgumā – spēcīgā dūdu un bungu grupas „Auļi” un etno mūzikas grupas „Tautumeitas” jaunā koncertprogramma.

JŪNIJS 2017

Deju studijas Dynamic Hit koncerts „My choice”
Ceturtdiena, 1. jūnijs 18.00, Lielā zāle 3,00 €
Rēzeknes deju studijas „Dynamic Hit” tradicionālais pavasara mūsdienu deju koncerts, kuram šoreiz dots nosaukums „My choice”. Vairāk nekā 100 dejotāju izpildīs jaunākās horeogrāfijas hip-hop, šova, džeza un laikmetīgās dejas žanros.

„Izzini GORU ekskursijā!”. Sestdienu ekskursijas
Sestdienās, 12.00 un 13.00, 1,50–2,00 €, GORS
Sākoties vasaras sezonai, no 3. jūnija līdz 30. septembrim (izņemot 24. jūniju) Latgales vēstniecība GORS atkal piedāvā iepazīt koncertzāles telpas un iespējas izzinošās, stundu ilgās sestdienu ekskursijās.

Gunas Millersones izstādes „Turpinot ainavu” atklāšana
Piektdiena, 9. jūnijs 17.00, Mākslas galerija bezmaksas, GORS
GORS Mākslas galerijā no 9. jūnija līdz 15. jūlijam būs skatāma gleznotājas, izstāžu un projektu kuratores, Talsos dzīvojošās Gunas Millersones darbu izstāde. Mākslinieces gleznošanas veidu var dēvēt par abstrakto ekspresionismu ar romantisku ievirzi. Spēcīgie krāsu laukumi un līniju vijumi ar savu simbolisko noskaņu, saglabājot reālu tēlainības sistēmu, ir gan stāstoši, gan vienlaikus savā vispārinājumā iesaista skatītāju plašākā meditatīvā apcerē, un apliecina, ka Gunas Millersones pasaules redzējums ir daudznozīmīgs, izjusts pārdzīvojums un viņai ir sava noteikta vieta arī mūsdienu mākslas vidē.

„Ellai Ficdžeraldai 100”. Latvijas Radio bigbends, Šeina Stīla (ASV), Kristīne Prauliņa un Dināra Rudāne
Piektdiena, 9. jūnijs 19.00, Lielā zāle 12,00–17,00 €, GORS
Šogad slavenajai amerikāņu džeza dziedātājai, dēvētai par „Dziesmas pirmo lēdiju” svinēsim 100. GORS Lielajā zālē džeza dīvas mantojumu un savu spožāko repertuāru kopā ar Latvijas Radio bigbendu jaunās skaņās izdziedās amerikāņu dziedātāja Šeina Stīla (Shayna Steele) un latviešu spēcīgā vokāla īpašnieces, dziedātājas Kristīne Prauliņa un Dināra Rudāne. Klausītājus gaida džeza, R&B, soul un pop mūzikas stilu piepildīts enerģisks koncerts, kurā caurjaušama būs arī pašas džeza dīvas klātbūtne.

Žoržs Siksna. 60 gadu jubilejas koncerts
Sestdiena, 10. jūnijs 19.00, Lielā zāle 3,00–15,00 €
Žoržs Siksna ir Latvijas estrādes leģenda, kura vārds ir zināms tālu aiz Latvijas robežām. 2017. gadā tautā iemīļotais dziedātājs svinēs savu 60. jubileju, kurā būs uz skatuves īpašā koncertturnejā ar savām populārākajām dziesmām.

Projekta „Latgales Princese un Princis 2017'' fināla šovs
Svētdiena, 18. jūnijs 18.00, Lielā zāle 5,00–9,00 €
Projekts “Latgales Princese un Princis” paredzēts 18 Latgalē dzīvojošiem bērniem vecumā no 7 līdz 9 gadiem. Projekts ir sava veida nometne bērniem, kas ir vērsta uz dalībnieku vispārēju izglītošanu, talantu izkopšanu, Latgales kultūras vērtību apzināšanos un saglabāšanu, Latvijas pārstāvēšanu pasaules līmeņa konkursos. Par galvenajiem vērtēšanas kritērijiem tiek uzskatīti: dabiskais skaistums, talants, mākslinieciskums, iznesība, personīgais šarms un centība. Fināla šova laikā viens vecāku pāris tiks nominēts titulam ''Latgales Karaliene un Karalis 2017''.

„Skroderdienas Silmačos”. 115. gadadienas izrāde
Pirmdiena, 19. jūnijs 19.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €
Rūdolfa Blaumaņa populārākajai lugai šogad tiek atzīmēta pirmizrādes jubileja. Kopš pirmo reizi tā tika iestudēta uz Rīgas Latviešu biedrības nama skatuves, pagājuši jau 115 gadi. Par godu šiem būtiskajiem svētkiem šovasar līgo laikā būs iespēja apmeklēt īpašu lugas iestudējumu, kura apvienojušies aktieri no gandrīz visiem vadošajiem Latvijas teātriem, kā arī Latvijā zināmi dziedātāji.

JŪLIJS 2017

Mans draugs nenopietns cilvēks. Vasaras kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 15. jūlijs 22.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Arī šovasar Latgales vēstniecība GORS aicina uz vasaras kino un mūzikas vakariem uz GORS Jumta terases. Pirmajā kino seansā – latviešu kino klasika, režisora Jāņa Streiča filma “Mans draugs nenopietns cilvēks” ar Jāni Paukštello galvenajā lomā.

Eiropas koru olimpiāde. Nāciju Grand Prix. Latgales koncerts
Piektdiena, 21. jūlijs 19.00, Lielā zāle 5,00–7,00 €, GORS
No 2017. gada 16. līdz 23. jūlijam Rīgā un lielākajās Latvijas pilsētās notiks 3. Eiropas koru olimpiāde un Nāciju Grand Prix Rīga 2017. Eiropas koru olimpiāde notiek reizi divos gados, tās ideja un mērķis ir caur dziesmu veicināt izpratni un mieru starp tautām, vienot cilvēkus no visas pasaules draudzīgā sacensībā. Pasākuma vienojošais moto: „Singing together brings nations together”. Koncertā Latgales vēstniecībā GORS rēzeknieši un pilsētas viesi varēs priecāties par Brazīlijas „Boca Que Usa un Šveices „Vokalensemble incantanti” koru sniegumu.

„Visi ceļi ved uz Romu”. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases
Piektdiena, 21. jūlijs 21.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS
Turpinot iepriekšējās vasaras aizsākto tradīciju, arī šogad Latgales vēstniecība GORS vasarā piedāvā apmeklētājiem baudīt kino seansus zem atklātām debesīm uz koncertzāles jumta terases. Arī šovasar, lai kino skatīšanos padarītu īpašāku, piektdienās pirms kino seansiem būs iespēja baudīt mūziķu uzstāšanos. Kino piedāvājumā Ellas Lemhagenas romantiskā komēdija ar Sāru Džesiku Pārkeri un Raulu Bavu – „Visi ceļi ved uz Romu“ (All Roads Lead to Rome).

Klavieru kvartets „Quadra“. Kamerkoncerts „Mūsdienu klasika“
Sestdiena, 22. jūlijs 19.00, Mazā zāle 10,00–13,00 €, GORS
Klavieru kvarteta „Quadra”, kurā apvienojušies jauni, bet jau ļoti pieredzējuši un sevi pierādījuši mūziķi Arvīds Zvagulis (vijole), Pēteris Trasuns (alts), Kārlis Klotiņš (čells), Rihards Plešanovs (klavieres), kopīgais ceļš sācies 2010. gadā, bet ansambļa repertuārs lielākoties sastāv no visu laikmetu latviešu mūzikas un īpaši tam rakstītiem jaundarbiem.

„Nesasteigsim“. Kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 22. jūlijs 22.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Džastina Rīrdona romantiskā komēdija (ASV) „Nesasteigsim“ (Playing it cool) ar Krisu Evanu, Mišelu Monaganu un Antoniju Makie. Filmas stāsts ir par mīlestībā vīlušos puisi, kurš sastop elpu aizraujošu sievieti labdarības ballē, uzdodoties par filantropu. Izrādās, ka sieviete ir saderinājusies, un viņas līgavainim īsti nepatīk, ka viņa topošā līgava ietu uz randiņiem ar svešu puisi.

„Kerola”. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases
Piektdiena, 28. jūlijs 21.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS
Toda Heina drāma (Lielbritānija, ASV, Austrālija) „Kerola” (Carol) ar Keitu Blanšetu galvenajā lomā. Ņujorka, 1952. gads. Kerola ir eleganta, izsmalcināta, nodrošināta un precējusies. Terēze vēl ir tikai savas pieaugušo dzīves iesākumā, vēl nezinādama, par ko gribētu kļūt. Nejauša tikšanās lielveikalā aizšķiļ neparastu attiecību dzirksteli starp abām sievietēm. Pirms filmas – iespēja baudīt mūziķu uzstāšanos.

„Karalisks piedāvājums“. Kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 29. jūlijs 22.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Toma Tikvera komēdija, drāma (ASV, Lielbritānija, Vācija, Francija) „Karalisks piedāvājums” (A Hologram for the King) ar Tomu Henku galvenajā lomā. Alana dzīve burtiski irst pa vīlēm – gan laulībā, gan biznesā iestājusies krīze, un viņam nav ne jausmas, kā dzīvot tālāk. Lai izbēgtu no bankrota un pārrautu neveiksmju loku, Alans dodas uz Saūda Arābiju – cerībā pārdot savu pārdrošo ideju moderno tehnoloģiju jomā pašam karalim.

AUGUSTS 2017

Filipa Glāsa klaviermūzikas koncerts „Astoņdesmit”. Mūziķis Jānis Ozoliņš
Piektdiena, 5. augusts 19.00, Mazā zāle 11,00–15,00 €, GORS
Lai atzīmētu izcilā amerikāņu komponista Filipa Glāsa 80. jubilejas gadu, grupas “Sigma” solists Jānis Ozoliņš aicina uz audiovizuālu koncertu, kuram dots nosaukums “Astoņdesmit”. Koncertā tiks atskaņoti pazīstami, kā arī līdz šim Latvijā mazāk iepazīti Filipa Glāsa skaņdarbi klavierēm. Koncertu papildina videomākslinieka Mārtiņa Dāboliņa veidotās videoprojekcijas.

„Gaišā nākotne”. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases
Piektdiena, 11. augusts 20.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS
Režisora Mia Hansena Lēve drāma (Francija, Vācija) „Gaišā nākotne” (L'avenir) ar Izabellu Ipēru, Andrē Markonu un Romānu Kolinku. Natālijas stabilā dzīve brūk kopā – pēc vairāk nekā 20 gadus ilgas laulības viņas vīrs aiziet pie jaunākas sievietes, bērni pieaug un izvācas no vecāku ligzdas. Arī pasniegtās filozofijas klases skolēni ir vairāk ieinteresēti protestos un anarhijā, nekā pasniedzējas stāstītajā. Pirms filmas – iespēja baudīt mūziķu uzstāšanos.

Mielavs un taurētāji
Sestdiena, 12. augusts 18.00, Lielā zāle 8,00–15,00 €, GORS
12. augusta vasarīgais vakars Rēzeknē būs piepildīts ar “Mielava un taurētāju” ļaušanos – jaunas skaņas, pazīstamas dziesmas un burvīgi klausītāji. Līdzā Ainaram Mielavam (balss, mutes harmonikas) koncertos muzicēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra meistari: Jānis Porietis (trompete, flīgelhorns), Edgars Bārzdiņš (trompete), Raivis Māgurs (tuba), Artūrs Šults (mežrags) un Kaspars Majors (trombons), kā arī Juris Kroičs (sitaminstrumenti). Koncerta programmā pārsvarā skanēs apvienību “Jauns Mēness” un “Mielavs un pārcēlāji” pazīstamākās dziesmas.

„Mīlas afēra“. Kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 12. augusts 21.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Režisora Džoela Hopkinsa piedzīvojumu filma, komēdija (Francija, Lielbritānija) „Mīlas afēra” (The Love Punch) ar Pīrsu Brosnanu, Emmu Tompsoni un Timatiju Spalu. Bijušais vīrs un sieva Ričards un Keita, kaut viņu laulība oficiāli ir šķirta, ne mirkli nevar viens otru atstāt mierā. Mīlestības jūtas starp viņiem pilnībā nav zudušas. To pašu nevar teikt par viņu pensijas fonda līdzekļiem, no kura visus naudu ir izkrāpis Ričarda kompānijas jaunais īpašnieks.

V starptautiskais īsfilmu kinofestivāls “Open Place”
16. līdz 20. augusts
Jau piekto reizi festivāls iepazīstinās ar jaunākajām Baltijas jūras reģiona valstu īsmetrāžas filmām. Festivāla laikā ārpus konkursa programmas notiek plaša kultūras programma – koncerti, kino seansi, izrādes un jubilejas vakari. Konkursu rīko pašvaldības aģentūra „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs”.

„Atmiņas par nākotni”. Kino un mūzikas vakars uz Jumta terases
Piektdiena, 18. augusts 20.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS
Režisora Džeimsa Kenta biogrāfiskā drāma (Lielbritānija, Dānija) „Atmiņas par nākotni” (Testament of Youth) ar Alisiju Vikanderi galvenajā lomā. Jaunība, sapņi, pirmā mīlestība... Visu izpostīja karš. Filma stāsta par sievieti Veru Briteinu, kura devās uz Pirmo pasaules karu kā medmāsa. Viņas brālis, mīļotais un tuvākie draugi gājuši bojā. Atgriezusies mājās, viņa saprot, ka notikušais ir pārvērtis viņas dzīvi. Lai nepazaudētu sevi pavisam, viņa ķeras pie rakstīšanas. Pirms filmas – iespēja baudīt mūziķu uzstāšanos.

„Smalkās aprindas“. Kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 19. augusts 21.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Režisora Vudija Alena romantiskā drāma, komēdija (ASV) „Smalkās aprindas” (Cafe Society) ar lielisku aktieru sastāvu – Džesi Eizenbergu, Kristenu Stjuartu, Bleiku Laivliju un citiem. Filmas darbība norisinās pagājušā gadsimta 30-tajos gados. Jauns vīrietis ierodas Holivudā, cerot strādāt filmu industrijā. Viņš iemīlas sava ietekmīgā tēvoča šarmantajā sekretārē. Taču mīlas lietās viss neiet tā, kā plānots, un salauztu sirdi viņš atgriežas Ņujorkā, kur tiek ierauts Manhetenas smalko aprindu nakts uzdzīvē.

„Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”. Latgales pirmizrāde
Otrdiena, 22. augusts 18.00 Mazā zāle 3,00 €, GORS
Režisora Vara Braslas jaunākā filma visai ģimenei. Astoņgadnieka Oskara vasaras brīvdienas lauku mājās sākas kā nebeidzams cīniņš ar vectēvu, bet pārvēršas par abu vīru draudzību, kas spēj izpestīt vecmāmiņu no viņas skolnieka iecerētas avantūras. Lomās Mārtiņš Vilsons, Markuss Jānis Eglītis, Akvelīna Līvmane, Eva Ozola, Mārtiņš Meiers, Uldis Dumpis, Lauris Dzelzītis, Alise Polačenko, Inese Pudža, Vizma Kalme.

Klavieru kvartets „RIX”. Kamerkoncerts „Vīnes vilinājums”
Piektdiena, 25. augusts 19.00, Mazā zāle 10,00–13,00 €, GORS
RIX klavieru kvartets dibināts 1993. gadā, kad altiste Ilze Kļava, čellists Reinis Birznieks un vijolnieks Sandis Šteinbergs satikās pianista, profesora Jāņa Maļecka kameransambļa klasē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. RIX muzikālo sniegumu pašos pamatos varētu raksturot trīs vārdi – spēks, struktūra un izsmalcinātība. Jo aiz viņu kopīgā spēka, darba struktūras un spēles izsmalcinātības slēpjas tik nopietns briedums, ka paver plašākos horizontus radošiem sasniegumiem. Latviešu mūsdienu komponists Arturs Maskats atzīmējis, ka RIX klavieru kvartets spēj pakļaut publiku un otru tik spilgtu, fascinējošu vienību viņš nezinot.

„Aizņemos līgavaini“. Kino vakars uz Jumta terases
Piektdiena, 25. augusts 20.30, Jumta terase 6,00–7,00 €, GORS
Režisora Lūka Grīnfilda romantiskā komēdija „Aizņemos līgavaini” (Something Borrowed) ar Keitu Hadsoni, Dženiferu Gudvinu, Kolinu Eglsfildu, Stīvu Hoviju un Džonu Krasinski. Reičela ir talantīga juriste prestižā Ņujorkas advokātu birojā, taču joprojām neprecējusies, kā to viņai vienmēr atgādina labākā draudzene Dārsija, kas pati tikko kā saderinājusies. Pirms filmas – iespēja baudīt mūziķu uzstāšanos.

„Auļi“ un „Tautumeitas“. Koncerts „Lai māsiņa rotājās!“
Sestdiena, 26. augusts 19.00, Lielā zāle 15,00–19,00 €, GORS
Dūdu un bungu grupa „Auļi” un etno mūzikas grupa „Tautumeitas” apvienojušās kopīgā projektā, lai radītu krāšņu un unikālu mūzikas programmu “Lai māsiņa rotājās!”. 17 mūziķiem kāpjot uz skatuves, tiks izspēlēts un izdziedāts cilvēka dzīvē nozīmīgais precību un kāzu posms. Mūzikas grupu „Auļi” un „Tautumeitas” sadarbībai gluži likumsakarīga ir kāzu tēma. „Auļu” dūdu un bungu spēcīgais skanējums visnotaļ pārstāv vīrišķo elementu, bet „Tautumeitas” (pats grupas nosaukums jau ietver sevī kāzu tematiku - tautās iešanu), ar izteikti maigāku skanējumu, tomēr gana jaudīgu daudzbalsīgo dziedāšanu, pārstāv sievišķo.

„Sapņu komanda 1935“. Kino vakars uz Jumta terases
Sestdiena, 26. augusts 21.00, Jumta terase 4,00–5,00 €, GORS
Režisora Aigara Graubas filma “Sapņu komanda 1935” ir stāsts par Latvijas basketbola izlasi. 1935. gadā Ženēvā tiek rīkots pirmais Eiropas čempionāts basketbolā. Čempionātam gatavojas arī Latvijas valsts vienība. Jaunais treneris Baumanis ir pārliecināts, ka viss ir iespējams, viņš tic, ka basketbols var kļūt par populāru spēli, ka var apvienot cilvēkus ar dažādām interesēm un ambīcijām vienotam mērķim, ka visas valstis Eiropā ir vienlīdz svarīgas un līdzvērtīgas un uzvarēs labākais.

Pasākumu programma var tikt papildināta un precizēta. Norāde „GORS” – pasākumi, kurus rīko SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” un uz kuriem ir spēkā GORS Kultūras vēstnieku programmas piedāvājumi.

Biļetes: Latgales vēstniecības GORS, „Biļešu Paradīze“, „Biļešu Serviss“ sistēmās un GORS
Saziņai: Latgales vēstniecība GORS Rēzekne, Pils iela 4. Tālr.: +371 64633303 (biļešu kase); +371 22020206 (informācija un ekskursijas).