Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Latvijas filmas un projekti Tallinā

Redakcija
Redakcija

Kaimiņvalsts Igaunijas galvaspilsētā Tallinā notiek kinofestivāls “Melnās Naktis / Black Nights / PÖFF” (17.11.-3.12.), bet 27. novembrī sākas kinoindustrijas pasākumu programma “Baltic Event”, kurā piedalās gan vairāki ar Latviju saistīti projekti, gan Latvijas kinoprofesionāļi.

Tallinas festivāls Melnās Naktis / Pimedate Ööde Filmifestival ir Baltijas reģionā lielākais un sazarotākais festivāls, kurš 2015. gadā izpelnījās A klases festivāla statusu. Tieši 2015. gadā Tallinas festivāla galvenajā konkursā pasaules pirmizrādi piedzīvoja Lailas Pakalniņas spēlfilma Ausma, un šogad Laila Pakalniņa ir aicināta strādāt galvenajā žūrijā, kur kopā ar sešiem citiem pasaules kino profesionāļiem lems par Grand Prix 10 000 EUR vērtībā un vēl septiņām citām balvām konkursa skates filmām (https://poff.ee/eng/festival/jury ).

Tallinas festivāla galvenajā programmā dažādās sadaļās atlasītas vairākas Latvijas filmas (https://poff.ee/eng/films/country=lv ) – Aika Karapetjana Pirmdzimtais iekļauts Foruma skatē, septembrī Riga IFF pirmizrādītais Viktora Budas Deju laikmets programmā JF DOC@Just, dokumentālo filmu sadaļā Doc@PÖFF startē VFS Films starptautiskais kopražojums Brīnišķīgie lūzeri / Wonderful Loosers: A Different World, bet programmā Rebels With a Cause – Latvijā un ar Latvijas aktieriem uzņemta franču režisora Siegfried spēlfilma Riga (Take One). Satelītfestivālā PÖFF SHORTS iekļautas divas Latvijas filmas – Astras Zoldneres dokumentālā īsfilma Melleņu gari (programma Sleepwalkers International Competition) un Lienes Lindes spēles īsfilma Septiņas neveikla seksa reizes (programmā Late Night Love).

Paralēli Tallinā norisinās arī pasākumu programma industrijas profesionāļiem Baltic Event (27.11.-2.12.), kas šogad notiek jau 16. reizi un uz to jau ierasti kuplā skaitā dodas strādāt Latvijas kinoprofesionāļi.
Sadaļā Works in Progress (https://industrytallinn.com/eng/market/worksinprogress), kur producenti iepazīstina kolēģus, filmu izplatītājus un festivālu pārstāvjus ar ražošanā esošām filmām, startēs režisora Dāvja Sīmaņa Simtgades projekts Tēvs Nakts (studija Mistrus Media), Andra Gaujas nupat iesāktā ambiciozā spēlfilma Nekas mūs neapturēs un divas Lietuvas un Latvijas kopražojuma spēlfilmas – Elpa marmorā (studija Mistrus Media) un Dzimtene (studija Lokomotīve).
Kopprodukciju tirgū Baltic Event Co-production Market kā vienīgā Latvijas filma starp 16 projektiem no Baltijas, Skandināvijas, Centrālās un Austrumeiropas, Gruzijas, Ukrainas un Krievijas izvēlēta jaunā režisora Reiņa Kalviņa debija Maiņa (studija Mistrus Media), bet LKA absolventes Elīnas Veiras scenārijs Met-a-way kā viens no sešiem izvēlēts dalībai scenāriju darbnīcā Powr Baltic Stories Exchange.
Baltic Event industrijas skatēs tiks demonstrēta Aika Karapetjana filma Pirmdzimtais, bet topošo projektu tirgus skatē – Oskara Rupenheita komēdija Kriminālās ekselences fonds, kam tepat Latvijā pirmizrāde pārcelta no decembra uz februāri.

27. un 28. novembrī Tallinā notiek vērienīga Igaunijas kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts rīkota audiovizuālās jomas profesionāļu konference Pictured Futures, uz kuru aicināta arī Latvijas Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma un viņas vietnieks Uldis Dimiševskis.