Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


“Homo Novus” kļūst par populārāko Latvijas filmu 2018. gadā

Redakcija
Redakcija

Tikai 12 nedēļās kopš filmas pirmizrādes septembra beigās simtgades spēlfilmu “Homo Novus” kopumā noskatījušies jau gandrīz 87 000 skatītāju, kas pēc kinoizplatītāju datiem to ierindo 2018. gada populārāko Latvijas filmu topa pirmajā vietā. “Homo Novus” apmeklējuma ziņā pārspējusi arī līdzšinējo topa līderi “Kriminālās ekselences fonds” un vērienīgo inscenējumu “Nameja gredzens”, un par godu šai lieliskajai ziņai filmas veidotāji aicina uz gada pēdējo speciālseansu ceturtdien, 27. decembrī 19:00, satiekoties ar filmēšanas grupu kinoteātrī “Splendid Palace”.

Par šāgada Latvijas filmu panākumiem gandarīta arī LR kultūras ministre Dace Melbārde: „Ir neizsakāms prieks skatīties, kā par gada skatītākās filmas titulu sacenšas Latvijā radītas filmas. Latvijā uzņemts kino mums vislabāk ļauj paskatīties pašiem uz sevi – uz savu vēsturi, saviem sapņiem, mērķiem, ilūzijām, pasaules redzējumu un varēšanu. Simtgades programmā tapušo filmu izcilie apmeklējuma rādītāji apliecina skatītāju mīlestību mūsu filmām. Domāju, šie rādītāji ir pietiekams pierādījums, ka mūsu kino industrijas veiksmīgai attīstība ir nepieciešams nopietns atbalsts arī nākotnē.”

“Šis ir bijis īpašs un ļoti svarīgs gads Latvijas kino attīstībā, Latvijā radītas filmas ir sasniegušas rekordlielu skatītāju skaitu un pierādījušas gan Latvijas kinoindustrijas spēju strādāt ļoti intensīvi un mākslinieciski daudzveidīgi, gan arī, kas svarīgākais, Latvijas skatītāju ieinteresētību pašmāju kino produkcijā un tā vērtībās, kas vismaz šā gada griezumā spēj pārliecinoši sacensties ar Holivudas produkciju. Liels prieks, ka ar Homo Novus režijā veiksmīgi atgriezusies Anna Viduleja, pastiprinot Latvijas kino režijas sievišķīgo spēku,” uzsver Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Filmas “Homo Novus” producents Ivo Ceplevičs pievienojas: “Ir ļoti liels lepnums būt daļai no komandas, kura radījusi 2018. gada populārāko Latvijas filmu Homo Novus. Par to esam pateicīgi ikvienam skatītājam un visai plašajai filmas radošajai komandai. Īpašs prieks, ka šādu rezultātu izdevies sasniegt kultūras notikumiem bagātajā Latvijas simtgades gada nogalē, kad rekordīsā laikā skatītāji pildījuši kinozāles visā Latvijā. Vēl šogad aicinām skatītājus uz pēdējo īpašo seansu ar radošās komandas piedalīšanos – 27. decembrī plkst. 19:00 kinoteātrī Splendid Palace, ar režisores Annas Vidulejas, tērpu mākslinieces Lienes Rolšteinas, aktieru Kristīnes Krūzes, Kaspara Znotiņa, Kaspara Zvīguļa, Nikolaja Korobova un Kaspara Kambalas piedalīšanos, jautājumiem, atbildēm, autogrāfiem un kopbildēm.

Filmu Homo Novus Rīgā joprojām iespējams noskatīties vairākos kinoteātros - Forum Cinemas / Kino Citadele, Cinamon Alfa, Splendid Palace, arī Talsu kinoteātrī Auseklis un kultūras centros Latvijas reģionos.

Spēlfilmas scenāriste un režisore ir Anna Viduleja, kura jau sen loloja ideju par Anšlava Eglīša romāna ekranizāciju. Homo Novus galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis, lomās Kristīne Krūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi. Komēdijā filmējušās arī citas sabiedrībā pazīstamas personas, piemēram, Kaspars Kambala, Intars Busulis un Andrejs Žagars. Filmas radošajā komandā ir operators Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Apvienotā Karaliste), producenti Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis.

Spēlfilmu Homo Novus finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un tirdzniecības centrs Galerija Centrs. Filma tapusi studijā Film Angels Productions, filmas izplatītājs Latvijā ir uzņēmums ACME Film.

Simtgades filmu programmas skatītāko filmu piecniekā Annas Vidulejas komēdijai seko Vara Braslas ģimenes filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru, Ināras Kolmanes veidotā Vizmas Belševicas romāna ekranizācija Bille, Madaras Dišleres pilnmetrāžas debija Paradīze '89 un Dāvja Sīmaņa drāma Tēvs Nakts.

Līdz šim pirmizrādītās 14 filmas no Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei kopā kinoteātros apmeklējuši jau apmēram 360 000 skatītāju, bet to skaits turpina augt, jo vairākas filmas vēl atrodamas kinoteātru repertuārā, turklāt vēl nākamgad uz ekrāniem nonāks divas filmas – Edmunda Jansona pilnmetrāžas animācija Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (pirmizrāde 1. februārī) un Gata Šmita vēsturiskā piedzīvojumu filma 1906 (pirmizrāde martā).