Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Rīgas Starptautiskais kino festivāls izziņo visas filmas

Redakcija
Redakcija

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF), kas norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim, šogad vienpadsmit dienās tiks izrādītas 148 filmas 11 tematiskajās programmās un konkursu skatēs, kurās laikmetīgais kino satiksies ar klasiku, ievērojamu režisoru filmas – festivālu hīti – būs skatāmas līdzās drosmīgām debijas filmām. No šodienas nopērkamas biļetes uz visiem seansiem, turklāt daudzas no filmām būs redzamas tikai vienā seansā ekskluzīvi RIGA IFF

Sestais Rīgas Starptautiskais kino festivāls svinīgā gaisotnē tiks atklāts 17.oktobra vakarā, dodot iespēju arī Latvijas skatītājiem beidzot noskatīties Latvijas jaunā animācijas talanta Ginta Zilbaloža filmu Projām, kas saņēmusi ne tikai slavinošas skatītāju un kritiķu atsauksmes, bet arī godpilno Contrechamp balvu prestižajā Ansī starptautiskajā animācijas filmu festivāla konkursā.

FESTIVAL SELECTION programmu, kas veidota no 12 izcilām un nesen nozīmīgākajos festivālos pirmizrādītām filmām, 19.oktobrī atklās Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru ieguvusī korejiešu režisora Bona Džūnho filma Parazīts, kas elegantā un vieglā veidā apvieno gan drāmas, gan trillera, gan melnās komēdijas un farsa elementus, stāstot par divu ģimeņu – bagātās un nabagās – attiecībām. Festivāls būs arī vienīgā iespēja uz lielā ekrāna redzēt britu autorkino režisores Džoenas Hogas tumšo attiecību drāmu Suvenīrs – personīgu, daļēji autobiogrāfisku, stāstu, kas risinās pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu Londonā, kurā filmējusies pasaulslavenā dīva Tilda Svintone un viņas meita Onora Svintone Bērna; kā arī ASV scenārista un režisora Roberta Egersa psiholoģisko, melnbalto šausmu drāmu, kas restartēja visu 2019. gada autorkino – Bāka – ar Robertu Patinsonu un Vilemu Defo galvenajās lomās. Emocionālu līdzpārdzīvojumu sagādās jaunā un daudzsološā krievu režisora Kantemira Balagova drāma Maikste, kas tapusi, iedvesmojoties no Nobela prēmijas laureātes Svetlanas Aleksijevičas 1985. gadā izdotās grāmatas Karam nav sievietes sejas.

Bagātīgs piedāvājums, 11 filmas, ir Latvijas skatītāju iecienītajā Ziemeļvalstu kino izlasē NORDIC HIGHLIGHTS, kurā netrūkst gan krāšņa vizuāla baudījuma (piemēram, Prom ārā zirgus zagt), gan emocionāla, drosmīga un pārsteidzoši atklāta kino. Tostarp divi ļoti izjusti, bet krasi atšķirīgi vīriešu stāsti par mīļotās sievietes zaudējumu pieņemšanu. Somu autorkino režisora J.P.Valkeapē Rīgā uzņemtajā Suņi nevalkā bikses vīrs ar sievas nāvi cenšas samierināties, iepazīstot savas sāpju un izturības robežas sadomazohisma sesijās, savukārt islandiešu režisora Hlinura Palmasona filmas Balta, balta diena galvenais varonis, bijušais policists, kļūst teju apsēsts ar patiesības noskaidrošanu atriebības nolūkos. Islandē vērojamo balto dienu fenomens – kad debesis ir tikpat baltas kā zeme – te kalpojis kā katalizators zaudējuma izsāpēšanai. Turklāt šo filmu seansi būs īpaši ar radošās komandas pārstāvju klātbūtni – uz savas filmas pirmizrādēm Latvijā viesosies gan Suņi nevalkā bikses režisors J.P.Valkeapē, gan Balta, balta diena galvenās lomas atveidotājs, lieliskais islandiešu aktieris Ingvars Sigurdsons. NORDIC HIGHLIGHTS programma iepriecinās arī diženā zviedru režisora Roja Andersona talanta cienītājus, jo divos seansos tiks izrādīta viņa jaunākā filma, dievišķā komēdija par dzīves traģikomisko dabu Par bezgalīgo. Režisors, kura unikālais kinorokraksts nu jau uzskatāms par patstāvīgu žanru, nav pesimists, tomēr raugās acīs bezgalīgā stāsta patiesībai – dzīve ir traģēdija bez uzvarētājiem.

Jaunu kino horizontu meklējumos RIGA IFF vērš skatu pāri okeānam un piedāvā NEW CANADIAN CINEMA izlasi. Tās ietvaros 23. oktobrī būs ne tikai ekskluzīva iespēja noskatīties teju latviskas folk - mistikas caurausto filmu Spoku pilsētas antoloģija, bet iztaujāt arī filmas režisoru Denī Kotē, kurš ir viens no interesantākajiem un starptautiski atpazīstamākajiem Kvebekas režisoriem. Dienu vēlāk skatītāji varēs iepazīties ar Toronto Starptautiskajā kinofestivālā pirmizrādi piedzīvojušo Ksavjē Dolana filmu Džona F. Donovana dzīve un nāve, kas nosoda nežēlību un aizspriedumus, kas vajāja amerikāņu kino un TV zvaigzni Džonu viņa seksuālās orientācijas dēļ. Septītajā Dolana spēlfilmā filmējusies vesela zvaigžņu plejāde.

Šī gada festivālā būs vērojama īpaša tehnoloģiju noskaņa, jo RIGA IFF retrospektīvas un izpētes apakšprogramma IN TECHNO VERITAS pievēršas cilvēka un tehnoloģiju mijiedarbības aplūkojumam klasiķu radītā kino. Festivāla vieskurators – kinozinātnieks Viktors Freibergs – aicina tuvāk iepazīties ar kinodarbiem, kas pārsteidz un iedvesmo jau vairākas skatītāju un kino veidotāju paaudzes. Programmu 22.oktobrī atklās ar leģendāro Stenlija Kubrika Kosmosa Odiseja:2001.

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā tapusī BERLINALE 2019 RIGA ir Vācijas galvenā kino notikuma – Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla – filmu izlase, kas apliecina vācu kino izteiksmes spēku un daudzveidību. To 23. oktobrī atklās režisores Noras Fingšeites spēcīgā debija pilnmetrāžas kino par deviņgadīgas meitenes izmisīgajiem centieniem atrast mājas un mīlestību – Sistēmas grāvēja. Šī filma pierāda, ka arī par neērtām tēmām var radīt kino, kurš piedzīvo galvu reibinošu ceļojumu pa starptautiskiem festivāliem.

Festivāla starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā FEATURE FILM COMPETITION tiks izrādītas un izvērtētas 10 filmas no Baltijas jūras reģiona, tostarp arī Latvijas režisores Lailas Pakalniņas dokumentālā filma Karote. Režisors Kaurs Koks filmā Jāna Niemanda noslēpums turpina Rainera Sārneta aizsākto folkgotikas tradīciju igauņu kino, savukārt vēl viena igauņu režisora - Marti Heldes Skandināvu klusums un lietuviešu vecmeistara Aļģimanta Puipas Klusuma otrā pusē izzinās baltiešu stiprāko tradīciju- nespēju izrunāt sasāpējušo. Irsa Roka Franberga dokumentējusi kāda islandiešu aitkopja pēdējo sezonu rūpēs par ganāmpulku, savukārt Pāvels Zemilskis filmā Tālu pieskārienam ar attēlu projekcijām uz dažādu telpu, objektu, ķermeņa daļu virsmām vizualizē ilgas un ģimeņu atšķirtību kādā nelielā Polijas ciematā.

Programmā ARTDOCFEST/RIGA – kā allaž – ne vien izaicinoša dokumentālā kino programma, bet arī diskusijas ar filmu veidotāju un viesu piedalīšanos. To 21.10. atklās dokumentālā filma Pavedināšanas skola. Septiņus gadus uzņemtajā filmā režisore Alīna Rudņicka aicina ielūkoties trīs sieviešu dzīvē, kuras, lai nodrošinātu sev pārticīgu dzīvi, apmeklē kāda psihologa vadītos kursus Kā pavedināt bagātus vīriešus.

RIGA IFF arī šogad festivāla pirmā nedēļas nogale tradicionāli veltīta ģimenēm un bērniem, kad programmas KIDS WEEKEND ietvaros Rīgas vecākajā un krāšņākajā kinoteātrī Splendid Palace visas dienas garumā būs skatāma gan animācijas īsfilmu izlase pašiem jaunākajiem, gan Eiropas spēlfilmas bērniem. Kā katru gadu, būs bagātīga SHORT RIGA īsfilmu izlase, savukārt programma HOME MADE šogad veltīta animācijai. Jau otro gadu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks izrādīta arhitektūras filmu programma ARCHITECT'S CUT, kas tapusi sadarbībā ar arhitekti Ievu Zībarti.

Festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas profesionāļiem, publiskas diskusijas un tikšanās ar filmu veidotājiem. RIGA IFF noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji.

Pilna festivāla programma un biļetes uz visiem seansiem pieejamas festivāla mājas lapā: rigaiff.lv.