Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Divi sieviešu kino stāsti no Latīņamerikas kinoteātrī “Kino Bize”

Redakcija
Redakcija

Kinoteātris “Kino Bize” (Elizabetes iela 37, Rīga) aicina uz Latīņamerikas kino stāstu dubultseansu “No Buenosairesas līdz Santjago” sestdien, 31. martā, plkst. 18.00. Vienā vakarā būs iespēja redzēt labāko mūsdienu autorkino no Dienvidamerikas – austriešu-argentīniešu režisora Lukasa Valentas Rinera sociālo satīru “Tikumīga sieviete” (A Decent Woman, 2016) un čīliešu kino autora Sebastiana Lelio dramēdiju “Fantastiskā sieviete” (Fantastic Woman, 2017), kas ieguvusi Amerikas Kino akadēmijas balvu “Oskars” kā labākā ārzemju filma un Berlīnes Starptautiskajā kino festivālā “Sudraba lāci” par labāko scenāriju.

Dubultseansu plkst. 18.00 iesāks Rinera absurda tradīcijā veidotā satīra “Tikumīga sieviete”, kuras centrā ir Belēna, kas strādā par mājkalpotāju ekskluzīvā un noslēgtā dzīvojamo māju rajonā Buenosairesas apkaimē. Otrpus šai buržuāziskajai sabiedrībai atrodas nūdistu-svingeru komūna, kurai sieviete drīz vien pievienojas. Belēna uzsāk dubultdzīvi – pusi dienas viņa uzkopj tenisa kortus un cep mafinus, bet otru – apmeklē tantras nodarbības un iepazīst savu ķermeni. Ja tu vēlies mieru, gatavojies karam – atļaušanās būt kailai kļūst par Belēnas un līdzbiedru lielāko cīņu.

2015. gadā Rīgas Starptautiskajā kino festivālā izrādīta Rinera debija pilnmetrāžā – distopija ar mistērijas elementiem “Parabellum” (2015), kurā argentīnieši gatavojas fiktīvam karam. Pats Riners apgalvo, ka viņa kino valodu formējuši rakstnieks Tomass Bernhards un režisors Mihaels Haneke, kuru daiļradei raksturīga asa modernās sabiedrības kritika. Satīrā “Tikumīga sieviete” autora rokraksts vienojas ar režisoru Ulriha Zeidla un Jorga Lantimosa interesi par sabiedrības un cilvēka kā sabiedriskas būtnes pētījumiem kino. Katram no mums ir ķermenis, tomēr, neskatoties uz to, mēs bieži vien jūtamies neērti ne tikai par citu kailumu, bet paradoksālā kārtā arī par savu kailumu.

Ieskats filmā “Tikumīga sieviete”: https://www.youtube.com/watch?v=VEk...

Savukārt plkst. 20.00 dubultseanss tiks turpināts ar “oskaroto” drāmu ar komēdijas elementiem – filmu “Fantastiskā sieviete”, kas seko dzimuma maiņu veikušajai Marinai, kura pēc mīļotā vīrieša Orlando nāves cīnās ar zaudējuma sāpēm un sabiedrības nosodījumu. Pēc desmit dienām viņa ar savu mīļoto Orlando dosies apbrīnot brīnišķīgu ūdenskritumu, tomēr dzīve ienes savas korekcijas. Orlando pamostas ar stiprām galvassāpēm, Marina paspēj viņu aizvest uz slimnīcu, bet izrādās, ka ir par vēlu. Orlando ir miris, bet Marinu vaino viņa nāvē.

Marinas lomas atveidotāja Daniela Vega ir pirmā dzimumu mainījusī aktrise, kura kāpusi uz Oscar ceremonijas skatuves, lai saņemtu balvu nominācijā “Labākā filma svešvalodā”. Kino kritiķis Marks Kermode izdevumā “The Guardian” par galvenās lomas atveidotājas Vegas suģestiju raksta: "Maģiska ekrāna klātbūtne – Vegas lielākais izaicinājums ir apvienot filmas mainīgo intonāciju, kas patiešām ir aktierisks varoņdarbs."

Ieskats filmā “Fantastiskā sieviete”:

Filmas tiks izrādītas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā.
Plašāka informācija par filmām pieejama kinobize.lv un kinoteātra sociālajos tīklos