Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Kino CĒSIS kino gardēžiem piedāvā jaunu ciklu “Ditas Rietumas Eiropas kino izlase”

Redakcija
Redakcija

Kino CĒSIS kino gardēžiem piedāvā jaunu ciklu “Ditas Rietumas Eiropas kino izlase”
Dita Rietuma
Foto: Lauma Kalniņa

Kino “Cēsis”, kas darbojas koncertzālē “Cēsis”, turpina attīstīt mākslinieciski augstvērtīgu, standarta kino repertuārā neiekļautu filmu programmu īsteniem kino gardēžiem. No 7. februāra tiks aizsākts jauns cikls sadarbībā ar Mākslas zinātņu doktori, kino teorētiķi Ditu Rietumu. “Ditas Rietumas Eiropas kino izlase”, katru otro nedēļu piedāvās noskatīties jaunākās Eiropas kino lentas, kas guvušas starptautisku kino festivālu un kritiķu atzinību.

Pasaules kino attīstās kā divas paralēlas straumes – Holivudas komerckino, kas tiek veidots ar mērķi izklaidēt un uzrunāt visplašāko auditoriju, un Eiropas kino, kura mērķi ir daudz sarežģītāki. Kino “Cēsis” ikdienas repertuārā skatāmas filmas, kas tiek demonstrētas visos kinoteātros, bet, vēloties Cēsu iedzīvotājiem un pilsētas viesiem piedāvāt arī ko izmeklētāku, pastāvīgi tiek attīstīta arī īpaši atlasītu, intelektuāli bagātīgāku un mākslinieciski augstvērtīgāku filmu programma.

Kopumā “Ditas Rietumas Eiropas kino izlases” ciklā iecerēts izrādīt divpadsmit Eiropas kino filmas, kas ieguvušas starptautiskas balvas un plaši izskanējušas nozīmīgos starptautiskos festivālos. Pirmais posms sāksies jau februārī un ilgs līdz aprīlim, bet otrais – atsāksies kopā ar koncertzāles “Cēsis” jauno sezonu oktobrī un ilgs līdz decembrim. Šie seansi ir īpaši arī ar to, ka, līdzīgi kā iepriekšējā ciklā “Kino gardēžu klubs”, filmas laikā ir iespēja baudīt vīnu.

Jauno Eiropas kino ciklu atklāsim 7. februārī, plkst. 19.00 ar zviedru režisora Rubena Ēstlunda filmu “Kvadrāts” (The Square, 2017), pirms kuras ar skatītājiem tiksies arī izlases veidotāja Dita Rietuma. “Kvadrāts” ir gada nozīmīgākā Eiropas filma – tā triumfēja pasaules nozīmīgākajā kinofestivālā Kannās, saņemot “Zelta palmas zaru”, filma ieguvusi arī sešas Eiropas kinoakadēmijas balvas – tais skaitā kā gada labākā filma un gada labākā komēdija. Un, visdrīzāk, tieši “Kvadrāts” saņems arī Amerikas kinoakadēmijas balvu “Oskars” – tā ir viena no piecām pretendentēm uz Oskaru labākās ārzemju balvas kategorijā. Ironiskās filmas galvenais varonis ir Zviedrijas kultūras elites pārstāvis – Karaliskā mākslas muzeja direktors, kurš nonāk konfrontācijā ar sev līdz šim svešu vidi. Viņam tiek nozagts mobilais telefons, un viņš ir gatavs darīt visu, lai to atgūtu. Paralēli moderna sabiedrisko attiecību kompānija cenšas radīt viņa vadītajam muzejam skandalozu reklāmas kampaņu.

21. februārī būs skatāma filma “Laimīgas beigas” (Happy End, 2017). To veidojis viens no savdabīgākajiem Eiropas kino režisoriem Mihaels Haneke, kurš vienmēr ir nesaudzīgi un ironiski izturējies pret cilvēku grēkiem un vājībām. Hanekes filmas ir vairākkārt saņēmušas augstākos Kannu festivāla novērtējumus – “Zelta palmas zaru”. Viņš nereti strādā kopā ar izcilajiem franču aktieriem Izabelu Ipēru un Žanu Luiju Trentiņjanu. Filma “Laimīgas beigas” stāsta par kādu Francijas turīgu uzņēmēju ģimeni, kurā ierodas jauns ģimenes loceklis – meitenīte, kura zaudējusi māti, sāk dzīvot pie sava līdz tam reti satiktā, pārtikušā tēva. Vistiešākais kontakts meitenei izveidojas ar ģimenes patriarhu – leģendārā franču aktiera Žana Luija Trentiņjana spēlēto vectēvu. Abus viņus vada pašiznīcināšanās dziņas. Šī ir 2017. gada Kannu kinofestivāla konkursa programmas filma.

“Ditas Rietumas Eiropas kino izlases” cikla turpinājumā, 14. martā skatīsimies viens no pasaulē pazīstamākajiem somu režisoriem Aki Kaurismeki jaunāko darbu “Cerības otra puse” (The Other Side of Hope, 2017). Jau kopš XX gs. 80. gadiem Kaursmeki veido ironiskas, rezignētas, vizuāli interesantas filmas – nedaudz skumjas un lēnīgas dramatiskas komēdijas par “mazā cilvēka” dzīvi. Tāda ir arī viņa filma “Cerības otra puse”, kuras galvenie varoņi ir ne īpaši veiksmīgs uzņēmējs pusmūžā, kas metas restorānu biznesā, un imigrants Somijā – jauns vīrietis no Sīrijas. Filma kļuva par nozīmīgā Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla uzvarētāju.

21. marts veltīts Francijai un viena no franču talantīgākajiem un ekstravagantākajiem mūsdienu Eiropas kino režisoriem Fransuā Ozonam. Piedāvāsim noskatīties viņa filmu “Dubultais mīlnieks” (L'Amant Double, 2017). Filma ir provokatīvs un vēstījumā sarežģīts darbs, kura centrā ir jauna sieviete – bijusī modele Kloē – ar psiholoģiskām problēmām un pamatīgu erotisku apetīti. Filmā nav ieteicama skatītājiem līdz 18 gadu vecumam. Ar šo drosmīgo, bet arī ironisko darbu Ozons nesen atzīmēja savu apaļo (50. gadu) jubileju. Kloē iemīlas savā psihoanalītiķī Polā. Kad abi sāk kopdzīvi, Kloē atklāj, ka, iespējams, viņas iemīļotais nav tas, par ko uzdodas. 2017. gada Kannu kinofestivāla konkursa programmas filma.

Cikla turpinājumā – vēl viena tikšanās ar Fransuā Ozonu. 4. aprīlī Cēsīs tiks izrādīta lente “Francis” (Frantz, 2016), kas rokrakstā ir krasi atšķirīga no “Dubultā mīlnieka”. Filma “Francis” ir veltījums klasiskajam XX gs. kino – tā ir melodrāma, kuras darbība norisinās īsi pēc I Pasaules kara. Kādā Vācijas pilsētiņā ierodas jauns francūzis Adriāns, kurš uzdodas par karā kritušā Franca draugu – viņš iepazīstas ar viņa līgavu Annu, ar kritušā drauga vecākiem. Kas saistījis Francu un Adriānu? Filma pamatā ir melnbalta, kas vēl jo pārliecinošāk mūs aizved uz XX gs. 20. gadiem. Lente veidota kā niansēta stilizācija, kas atgādina par klasiskā kino tradīcijām, tās centrā divu jaunu un pārliecinošu aktieru francūža Pjēra Nineja un jaunās vācu aktrises Paulas Bīras aktierdarbi.

Un 18. aprīlī, kā pavasara posma noslēdzošā filma, gaidāma “Par ķermeni un dvēseli” (On Body and Soul, 2017). Pārsteidzoša filma, kas pirmajā brīdī šokē, pēcāk savaldzina ar patiesumu un cilvēcīgumu, un tās galvenajiem varoņiem. Filmas darbība norisinās romantiskai drāmai netipiskā vietā – lopkautuvē, kurā ierodas jauna darbiniece. Negaidīti šajā skarbajā vidē veidojas trausls attiecību stāsts starp diviem kolēģiem – jauno sievieti un vīrieti. Naktīs viņi abi redz vienādus sapņus. Ungāru aktrise Aleksandra Borbelija par darbu šajā filmā ir saņēmusi Eiropas kinoakadēmijas balvu kā labākā aktrise. Savukārt ungāru režisore Ildiko Eņedi ar šo filmu negaidīti uzvarēja nozīmīgajā Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā.

Biļetes uz “Ditas Rietumas Eiropas kino izlases” seansiem nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā.