Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Portāla filmas.lv tiešsaistes sadaļai aprit gads

Redakcija
Redakcija

Apritējis gads, kopš Nacionālā Kino centra portālā www.filmas.lv sāka darboties iespēja skatīties Latvijas filmas tiešsaistē jebkurā datorā visā Latvijā, un kopš tā laika paplašinājušās gan skatīšanās tehniskās iespējas, gan pieejamo filmu skaits, saņemts arī augsts sabiedrības novērtējums – balva Kilograms kultūras.

Meklējot jaunus ceļus, kā Latvijas filmas nogādāt pie skatītāja, Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas filmu producentiem portālā filmas.lv iekārtoja un 2015. gada augusta beigās atvēra sadaļu Latvijas filmas tiešsaistē, kas darbojas kā “24 stundas diennaktī pieejams virtuālais bezmaksas kinoteātris,” runājot NKC vadītājas Ditas Rietumas vārdiem. Sākotnēji portālā bija pieejamas vairāk nekā 60 filmas – animācija, dokumentālās un spēlfilmas -, kas 2015. gada nogalē tika periodiski piedāvātas skatītājiem, sakārtojot filmas tematiskos blokos. Valsts svētku laikā piedāvājumu papildināja programma Latvijas desmitgades hronikās, kas ļauj izsekot Latvijas vēsturei 20. gadsimtā, skatoties dažādu gadu kinožurnālus.

Pirmajās dienās portāla filmas.lv jaunā sadaļa piedzīvoja vētrainu interesi – gandrīz 20 000 apmeklētāju vienā dienā un 120 000 lapu apskates –, ar laiku apmeklētāju interese stabilizējās un rezultējās ar uzvaru Latvijas sabiedrisko mediju balvas Kilograms kultūras Rudens balsojumā kategorijā Gada pārsteigums, bet pēc tam – arī ar uzvaru gada rezultātu kopsavilkumā. Būtiski, ka šai balvai nominantus izvirza kompetenta kultūras profesionāļu žūrija, bet tālāk balvas liktenis tiek nodots skatītāju balsojuma ziņā.

2016. gadā portāls filmas.lv uzsāka jaunu pieeju portāla satura papildināšanai – ievērojamu Latvijas kinodarbinieku jubilejās portālā tiek ievietoti viņu filmogrāfijā nozīmīgi darbi. Tādā veidā jau nosvinētas jubilejas režisoram Aivaram Freimanim, aktrisei Astrīdai Kairišai, aktierim un režisoram Gunāram Cilinskim, komponistam Imantam Kalniņam, režisoram Gunāram Piesim, personību saraksts tiks papildināts arī turpmāk.

Savukārt kopš 2016. gada Jāņiem filmu skatīšanās iespēja portālā filmas.lv pieejama arī planšetdatoros un viedtālruņos - portāla video saturs tagad pieejams ne tikai datora pārlūkprogrammās, bet arī izmantojot viedtālruņus un planšetdatorus ar jaunākajām iOS un Android operētājsistēmu versijām; šādā veidā portālā pieejamās filmas skatās apmēram 20 % portāla lietotāju. Tiešsaistē noskatāmo filmu skaits portālā pakāpeniski aug, ar laiku tās būs pieejamas arī ārpus Latvijas teritorijas – pagaidām ierobežojumi saistīti ar filmu izplatīšanas tiesībām.

Portāls www.filmas.lv ir arī Latvijas filmu nozares plašākā datu bāze, kur pieejama kataloga informācija par gandrīz 2600 Latvijā uzņemtām filmām, sākot ar 1920. gadu. Atsevišķā sadaļā apskatāmi arī projekti, kas atbalstīti Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei. Portāls tapis pēc Kultūras ministrijas iniciatīvas ar Eiropas Savienības atbalstu, tā izveidē sadarbojas Nacionālais Kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas nodrošina portāla tehnisko darbību.