Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Eiropas Kinoakadēmija izvēlējusies piecas festivāla “Baltijas pērle” programmā iekļautās filmas

Redakcija
Redakcija

Eiropas Kinoakadēmija izvēlējusies piecas festivāla “Baltijas pērle” programmā iekļautās filmas
Aina no filmas “Florense Fostere Dženkinsa”

Piecas no festivāla “Baltijas pērle” programmā iekļautajām filmām nonākušas Eiropas Kinoakadēmijas izraudzīto filmu sarakstā (European Film Awards) kā pretendentes uz gada labākās filmas godu.

Viena no tām – britu režisora Stīvena Frīrza spožā komēdija “Florense Fostere Dženkinsa” (Florence Foster Jenkins) ar izcilo Merilu Strīpu galvenajā lomā, tiks izrādīta festivāla atklāšanas seansā 21. septembrī.
Virtuozā aktiermeistarībā dzirkstošā dzīvespriecīgā un aizkustinošā komēdija par sapni, kas piepildījās, sagādās neizsakāmu baudījumu.

Izvirzīta arī Kirila Serebreņņikova filma “Māceklis”, kas jau saņēmusi prestižo Fransuā Šalē balvu Kannu kinofestivālā. Amerikas kritiķi tās spilgto iespaidu uz skatītājiem raksturojuši kā “paģiras pēc krievu vodkas”. “Variety” vērtējumā – ““Māceklis” ir tik dinamiska, enerģiski un nevainojami veidota filma, ka neatstāj pauzes pārdomām.”

Kannu kinofestivāla galveno balvu ieguvusī filma, kas raisa neskaitāmas diskusijas, ir britu režisora Kena Louča manifests “Es, Daniels Bleiks” (I, Daniel Blake). Tā iekļauta festivāla “Baltijas pērle” apakšprogrammā “Debates”. Šajā filmā viss notiek kā dzīvē: smiekli, asaras, drāma, asas emocijas, triumfs, kā arī allaž glābjošā vērtība: krietnu cilvēku labestība, kas pārvar vienaldzīgo muļķību.

Eiropas Kinoakadēmija augstu novērtējusi arī filmu “Svešiniece” (La Fille Inconnue) – vēl vienu divkārtējo balvas “Zelta palmas zars” ieguvēju, brāļu Dardēnu, veikumu. Pēc filmas izrādīšanas Kannās viņi to pārmontējuši jaunā versijā, kas nu ir septiņas minūtes īsāka.

Iespējams, izaicinošākā un drosmīgākā filma festivāla programmā ir “Viņa” (Elle). To uzņēmis slavenais provokators Pols Verhovens, kas savulaik saviļņoja Kannas ar erotisko kino darbu “Pamatinstinkts”.

Režisors ir atgriezies pie skatītājiem pēc 10 gadus ilgušās pauzes radošajā darbībā. Kļuvis vēl radikālāks, viņš pārsteidz ar sarkastiski sadomazohistisku trilleri. Piesātināta ar erotiku un neprāta saldkaisli, filma balansē uz delikātās pieļaujamā robežas, ietiecoties slēpto psihožu un seksuālo noviržu tematikā. Patiesi mežonīgs psihopatoloģiskas drāmas, erotiska trillera, satīriskas melnās komēdijas un detektīva intrigas elementu savijums. Pols Verhovens stāsta: “Mēs gribējām filmēt Holivudā, bet pēc ilgiem meklējumiem secinājām, ka neviena amerikāņu aktrise nepiekritīs piedalīties tik amorālā filmā. Atteicās pat tās, ar kurām esmu labi pazīstams. Toties kādudien sastaptā Izabella Ipēra pati izteica vēlēšanos nospēlēt galveno lomu.”

Filmas varēs noskatīties kinoteātrī “Splendid Palace” no 21. līdz 27. septembrim. Biļetes pieejamas “Biļešu serviss” tirdzniecības tīklā.