Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Lietuviešu mākslinieki un kino seanss festivālā „Via Baltica”

Redakcija
Redakcija

Lietuviešu mākslinieki un kino seanss festivālā „Via Baltica”
Foto: Agnese Zeltiņa

Rīt, 23. augustā, Baltijas ceļa atceres dienā, festivāla „Via Baltica” ietvaros skatītāji aciniāti apmeklēt bezmaksas seansu Pētera Krilova filmai „Uz spēles Latvija!” pulksten 16 kinoteātrī „Balle” un lietuviešu mākslinieku kamerkoncertu „Jūra mežā” Liepājas koncertzāles „Lielais dizntars” kamerzālē pulksten 19.

Pirmo reizi festivāls „Via Baltica” piedāvā tematisko filmu sadaļu, kuru šogad pārstāv latviešu režisora profesora Pētera Krilova mākslas filma „Uz spēles Latvija!”, kas daļēji balstīta gan autobiogrāfiskos, gan dokumentālos faktos. Filma uzņemta 2014. gadā, taču stāsts par ļoti sarežģīto pēckara laiku Latvijas teritorijā, kad šeit darbojās ne tikai Padomju Savienības varas struktūras, bet arī zviedru, angļu, amerikāņu izlūkdienesti un citi spēki, aktualitāti nekad nezaudēs.

Filmā savijas brīžiem kontrastaina un ironiska kino arhīvu montāža ar režisora pārdomām par pēckara laiku un to, kā šie notikumi vēlākajos gados ir veidojuši viņa personību. Svarīgi, ka filma veidota tā, lai arī nesagatavots skatītājs spētu orientēties vēsturiskajos notikumos. Turklāt, lai skatītājs iejustos un labāk izprastu čekas nopratināšanu atmosfēru, filmas autori skarbās liecības un protokolu lapas ir atdzīvinājuši plastilīna animācijā. Filma “Uz spēles Latvija” ieguvusi balvu “Lielais Kristaps” kā 2014. gada Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma. Bezmaksas seanss būs skatāms Baltijas ceļa atceres dienā, 23. augustā, Liepājas kinoteātrī “Balle” pulksten 16.
Šajā pašā dienā pulksten 19 „Lielā dzintara” kamerzālē apmeklētāji ir aicināti uz koncertu „Jūra mežā”, kurā piedalīsies izcilie lietuviešu mūziķi pianists Petrs Geņušs un džeza saksofonists Ļuds Mockūns. Viņu programma ir veltīta Konstantīna Mikolaja Čurļoņa (1875-1911) – viena no lietuviešu mūzikas un mākslas tēviem – simtajai nāves gadadienai, apvienojot izcilu klasisko mūziku ar džeza improvizāciju virtuozitāti, tā radot polistilistisku un interesantu kompozīciju.

Petrs Geņušs ir viens no labākajiem un universālākajiem lietuviešu pianistiem. Viņa meistarība ir vienlīdz spoža kā klasicisma un romantisma repertuārā, tā arī mūsdienu mūzikā. Geņušs bieži uzstājas gan solo koncertos, gan ar simfoniskajiem orķestriem un dažādos kameransambļos. Geņuša muzikālās intereses tālu pārsniedz klasiskā mūzikas pianista robežas, viņš bieži ir redzams arī uzstājamies uz teātra skatuves muzikālās izrādēs, kā arī džeza un dažādu starpžanru projektos. Ļuds Mockūns savukārt ir lietuviešu mūziķis-multimākslinieks. Viņa vārds garantē kā meistarīgu izpildījumu džeza saksofona un klarnetes spēlē, tā arī intriģējošas muzikālās kompozīcijas. Mockūna mūzikas pamatu vido eksplozīva džeza, liriskuma un ekspresionisma kombinācija ar neierastām un netradicionālām atskaņošanas tehnikām. Akadēmiskās studijas klasiskajā un džeza mūzikā devušas Mockūnam dziļu izpratni un praktiskās zināšanas abās jomās, starp kurām viņš brīvi ceļo pats savās kompozīcijās.

Koncerta „Jūra mežā” programma ir balstīta improvizācijās par lietuviešu komposnitu K. M. Čurļoņa, Broņa Kutāviča un Fēliksa Bajora radošo mantojumu, atklājot arvien jaunus un negaidītus pagriezienos, klīstot pa 19., 20. un 21. gadsimta romantisma, impresionisma, mūsdienu klasikas un džeza mūzikas labirintiem. Abi mākslinieki, kā daudzi no lietuviešiem, ir tā saucamie „Čurļoņa bērni” – ne tikai tāpēc, ka viņi ir pabeiguši Čurļoņa vārdā sauktu mākslas skolu un, apgūstot mūziku, Čurļoņa skaņdarbi tikuši spēlēti vienmēr, bet, piemēram, Petrs Geņušs pat savulaik dzīvojis uz Čurļoņa ielas, vēlāk dzīvojis Čurļoņa dzimtajā pilsētā Druskininkos, un Ļuda Mockūna muzikālās izglītības pamatu galvenokārt veido tieši Čurļoņa skaņdarbi. Kā apgalvo Petrs Geņušs, Čurļonis ir fenomens, kas pārsniedz personas, komponista vai gleznotāja robežas.

Petru Geņušu kā apdāvinātu klasiskās mūzikas pianistu latviešu klausītāji ir dzirdējuši vairākkārt, piemēram, Liepājā notikušajā Pianisma zvaigžņu festivālā. Taču sadarbībā ar džeza saksofonistu Ļudu Mockūnu dzirdēsim viņu pirmo reizi. Tāpat viņu programma „Jūra mežā”, kas jau ar sasniegumiem ir izskanējusi daudzās vietās Lietuvā un ārpus tās, Latvijā tā tiks izpildīta pirmo reizi. Turklāt, pateicoties porgrammas improvizētajai dabai, katra uzstāšanas ir unikāla un neatkārtojama.

Augustā, kad tiek pieminēta Baltijas valstu brīvībai tik nozīmīgā akcija “Baltijas ceļš”, festivāls „Via Baltica” ik gadu pulcē vairākus tūkstošus lielu auditoriju koncertos, izstādēs un citos pasākumos Liepājā un Kuldīgā. Šogad pasākumā esam jau dzirdējuši vokālo a capella grupu „Estonian Voices”, klavieru kvartetu „Quadra”, Egilu Šēferu, Tomu Ostrovski Kuldīgā un citus. Vēl festivāla programmā koncertprts „Vasaras pērles” čellista Ivara Bezprozvanova un pianistes Lienes Circenes duetā 25. augustā. Kā jau katru gadu festivāls noslēgsies ar „Senās uguns nakts” akciju Liepājas pludmalē 27. augustā, kur šoreiz uzstāsies latviešu vokālā grupa “Framest” ar programmu „Dainu skapis”.

Festivāla rīkotājs ir nodibinājums “Via Cultura”. Tas notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Liepājas kultūras pārvaldes un Kuldīgas novada domes finansiālu atbalstu.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē “bilesuparadize.lv”.