Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Uzsākta filmēšana pilnmetrāžas spēlfilmai “BILLE”

Redakcija
Redakcija

Uzsākta filmēšana pilnmetrāžas spēlfilmai “BILLE”
Foto: Jānis Deinats

Sākusies Filmu studijas DEVIŅI un režisores Ināras Kolmanes pilnmetrāžas spēlfilmas “BILLE” uzņemšana, projekts atbalstīts Nacionālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Filmas pirmizrāde paredzēta 2018. gadā, Latvijas simtgades svētkos.

Tā būs filma visai ģimenei pēc Vizmas Belševicas darba “BILLE” motīviem. Daļēji autobiogrāfiskais romāns “BILLE” par bērnību un bērna pasauli 30-to gadu pirmskara Latvijā ir viena no mūsu literatūras klasikas pērlēm, iekļauts Latvijas Kultūras kanonā.

Filmā uz sadzīviski kolorītā vēstures fona mēs ieraudzīsim, ka cilvēciskās attiecības un bērnu sapņi ir tādi paši kā šodien. Meitenei ir sapnis izlauzties no nabadzības pasaules un mazvērtības žņaugiem, tas ir Billes personības ceļš pretī izaugsmei. Reālajai Billei, kura ir pati rakstniece Vizma Belševica, izdevās atrast savu ceļu, un tas pierāda - sapņi spēj īstenoties.

Vizma Belševica par savu radošo darbu ir tikusi nominēta Nobela prēmijai literatūrā, saņēmusi Trīszvaigžņu ordeni, K. Goppera fonda balvu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu. Taču būtiskākais ir, tas ka Vizma Belševica kļuvusi par vienu no lasītāju iemīļotākajām autorēm ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs.

Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiks maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām. Īpaša filmas veiksme ir iespēja filmēt oriģinālajā Belševicas bērnības pagalmā un mājā Vārnu ielā. Filmēšanai pārsvarā tiks izmantotas reālās, romānā aprakstītās vietas Rīgas Grīziņkalnā un Latvijas laukos.

Pilnmetrāžas spēlfilmas „BILLE” radošās grupas pamatsastāvu veido filmas scenārija autori Evita Sniedze un Arvis Kolmanis, režisore Ināra Kolmane, operators Jurģis Kmins, māksliniece Ieva Romanova, kostīmu māksliniece Ieva Veita, producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone. Galveno mazās Billes lomu atveido Rūta Kronberga, Billes mātes lomā iejūtas Elīna Vāne, tēva - Artūrs Skrastiņš. Pārējās otrā plāna un epizodiskās lomas tēlos Gundars Āboliņš, Lolita Cauka, Pēteris Liepiņš, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Lilita Ozoliņa, Intars Rešetins, Maija Doveika un citi pazīstami latviešu aktieri.

Iepriekšējais Filmu studijas DEVIŅI un režisores Ināras Kolmanes darbs bija filma “Ručs un Norie”, kas kļuva par 2015.gada labāko Latvijas dokumentālo filmu, saņēma četras Nacionālā festivāla “Lielais Kristaps” balvas un sabiedrisko mediju gada balvu “Kilograms kultūras”.

Filmas “BILLE” veidošanas procesam varēs sekot līdzi facebook.com/BilleTheFilm.

Filma top Nacionālā Kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, kurā ekspertu žūrija atlasījusi realizēšanai 16 pilnmetrāžas filmu projektus - sešas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un divas animācijas filmu. Šogad jūlijā sākusies vēl divu spēlfilmu uzņemšana, pirmizrādes plānotas jau no 2017. gada augusta un pēc tam visa 2018. gada garumā.