Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


No 28. oktobra kinoteātros sāk izrādīt Vitālija Manska dokumentālo filmu “Radinieki”

Redakcija
Redakcija

Vitālija Manska dokumentālā filma “Radinieki” bija Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) atklāšanas filma un tā ir starptautiski pazīstamā režisora, iespējams, personiskākais darbs – par to, kā viņa ģimeni ietekmējis Krievijas–Ukrainas konflikts. 26. oktobrī plkst 18:00 kinoteātrī Splendid Palace notiks filmas “Radinieki” īpašais seanss ar režisora piedalīšanos, diskusiju un sarunu ar skatītājiem. Kinoteātra Splendid Palace repertuārā filma “Radinieki” skatāma no 28. oktobra.

Vitālijs Manskis ir dzimis padomjlaiku Ukrainā un pēc studijām Vissavienības valsts kinematogrāfijas institūtā dzīvoja un strādāja Krievijā, Maskavā. Viņa ģimene dzīvo Ukrainā un nesenā Krievijas - Ukrainas konflikta rezultātā režisora ģimenes locekļiem bija jāizdara izvēle, kas dažus no viņiem padarīja par nesamierināmiem ienaidniekiem.

Radinieki atklāj dažādus šī sarežģītā konflikta aspektus, iedziļinoties ierindas cilvēku situācijās un uzskatos, kas ļauj skatītājam daudz dziļāk atklāt šo traģisko notikumu būtību. Tai pašā laikā režisora intervijas - sarunas ar radiniekiem ne tikai atklāj cilvēku izjūtas un uzskatus, bet arī ieskicē šīs valsts vēsturi un priekšnoteikumus, kas zināmā mērā padarīja šo konfliktu iespējamu un ļāva sanaidot savā starpā vienas valsts iedzīvotājus.

Nesenie politiskie notikumi kaimiņvalstī ieviesušas izmaiņas arī paša Vitālija Manska dzīvē - kopš 2014. gada viņš dzīvo Latvijā. Šogad viņa iepriekšējā filma par Ziemeļkoreju Saules staros saņēma divas Lielā Kristapa balvas –par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu un labāko dokumentālā kino režiju.

Filma Radinieki ir apjomīgākā pēdējo gadu kopražojuma dokumentālā filma, tās Latvijas producents ir Guntis Trekteris (studija Ego Media). Filmas tapšanu atbalstījis ne tikai Latvijas Nacionālais kino centrs, bet arī Igaunijas, Ukrainas un Vācijas filmu fondi un vairāku Eiropas valstu televīzijas.

Kopš pasaules pirmizrādes Karlovivari starptautiskajā filmu festivālā šā gada jūlijā filma jau ir atlasīta vairāk nekā desmit prestižu festivālu konkursa programmās, tai skaitā, Toronto, Londonā, Leipcigā, Amsterdamā, Tallinā un citur.

Filmas treileris internetā – ŠEIT. https://vimeo.com/184697252