Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Filma “Melānijas hronika” festivāla “Staro Rīga” ietvaros un valsts svētkos visā Latvijā

Redakcija
Redakcija

Filma “Melānijas hronika” multimediju projekts “Neuzvarama, nesalaužama, neaizmirstama” gaismas festivāla „Staro Rīga” ietvaros valsts svētku nedēļas nogalē skatāma pie kinoteātra „Splendid Palace”.

“Melānijas hroniku” visā Latvijā jau noskatījušies 35 000 skatītāju un filma kluvusi par gada skatītāko Latvijas filmu.

Filmas “Melānijas hronika” komandas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas kopējā izstāde par Melāniju Vanagu “Upe Melānija” skatāma vēl līdz 8. decembrim.

2016. gadā 14. jūnijā filmas “Melānijas hronika” veidotāji sāka sociālās atmiņas akciju “Neuzvarama, nesalaužama, neaizmirstama”, kuras mērķis bija uzrunāt jaunākās paaudzes un meklēt ne vien jaunus veidus, kā runāt par Latvijas vēstures notikumiem, kas ietekmējuši daudzu paaudžu dzīves, bet arī atcerēties tās Latvijas sievietes, kuru sīkstums ir mūsu valsts un nākamo paaudžu pamatā. Sociālās atmiņas akcijas sākumā tapa īpašs multimediāls projekts, kurā pēc 75 gadiem, 2016. gada jūnijā, fiksēts viss izsūtījumā vesto ceļš no Rīgas līdz Tjuhtetai – līdz vietai, uz kuru 1941.gada 14.jūnijā tika deportēta Melānija Vanaga, viņas dēls Alnis un tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Videoprojekts tapa sadarbībā ar Latvijas Radio teātri, kur fragmentus no Melānijas Vanagas darba “Veļupes krastā” ierunājušas filmas “Melānijas hronika” aktrises Lilita Ozoliņa, Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka. Unikālo mediju projektu iespējams skatīties festivāla Staro Rīga ietvaros no 17. novembra vakara kinoteātra Splendid Palace priekšpagalmā, pateicoties Splendid Palace, Latvijas Radio un Rīgas Domes atbalstam.

“Melānija Vanaga savulaik bija aprēķinājusi, ka viņas izsūtījuma maršruts no Cēsu stacijas līdz Tjuhtetai bija 5169 km. Tolaik 1941.gadā deportēto ceļš no Latvijas ilga gandrīz trīs nedēļas, mūsdienās šis ceļš ilgst trīs diennaktis.
Šajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklājām izstādi “Upe Melānija”, kas ir stāsts par Melānijas Vanagas unikālo darbu pēc atgriešānās no deportācijas Sibīrijā.“ stāsta filmu studijas “Mistrus Media” producente un projekta līdzautore Inese Boka – Grūbe.

Filma “Melānijas hronika” novembrī un decembrī sadarbībā ar biedrību “Kinopunkts” tiek demonstrēta 150 vietās visā Latvijā, un jau pirmajās nedēļās filmu noskatījušies 35 tūkstoši skatītāji, tādējādi padarot Melānijas hroniku par 2016. gada skatītāko Latvijā veidoto filmu.

Svētku nedēļas nogalē “Melānijas hronikas” seansi būs visā Latvijā, 17. novembra vakarā skatītājiem Cēsīs un 18. novembrī skatītājiem Salaspilī būs iespēja tikties ar filmas “Melānijas hronika“ režisoru Viesturu Kairšu. Savukārt 22. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Ziedoņa zālē būs kinozinātnieces Ingas Pērkones-Redovičas lekcija “Sibīrijas tēma latviešu kino” un filmas “Melānijas hronika” seanss.

Režisora Viestura Kairiša mākslas filma “Melānijas hronika“ ir stāsts par rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) izsūtījuma ceļu Sibīrijā. Filma tapusi pēc Melānijas Vanagas atmiņu romāna “Veļupes krastā” motīviem.

“Melānijas hronika” uz kinoekrāniem Latvijā nonāca jau 1.novembrī, savukārt 21. novembrī notiks filmas starptautiskā pirmizrāde Tallinas filmu festivālā “Black Nights”.
Informācija par filmas seansiem Latvijā ir atrodama šeit: Melānijas hronika

Vēsturnieku un kinospeciālistu diskusija par filmas ierosinātām tēmām – šeit: Patiesība vienmēr ir laikā - Kino Raksti

Filmas treileris: https://vimeo.com/185318040

“Melānijas hronikas” veidotāji
Režisors un scenārija autors: Viesturs Kairišs
Operators-inscenētājs: Gints Bērziņš, LGC
Māksliniece: Ieva Jurjāne
Komponisti: Arturs Maskats, Aleksandrs Vaicahovskis, Kārlis Auzāns
Montāžas režisors: Jussi Rautaniemi
Skaņa: Aleksandrs Vaicahovskis, Robert Slezák
Producenti: Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe (filmu studija Mistrus Media)
Kopproducenti: Julietta Sichel (8Heads Productions, Čehija), Klaus Heydemann (Inland Film Company, Somija

Lomās: Sabine Timoteo, Edvīns Mekšs, Ivars Krasts, Guna Zariņa, Maija Doveika, Viktor Nemets, Erwin Leder, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Astrīda Kairiša, Evija Rudzīte