Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


MELĀNIJAS HRONIKU Lielā Kristapa 2017 ceremonijā sumina 6 reizes

Redakcija
Redakcija

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps svinīgajā noslēguma ceremonijā, kas 13. novembra vakarā norisinājās kinoteātrī Splendid Palace, pasniegtas balvas par nozīmīgākajiem sasniegumiem Latvijas filmu nozarē. Laureāti apbalvoti 23 kategorijās, saņemtas vairākas īpašās žūrijas un atbalstītāju balvas, kā arī piešķirta balva labākajai studentu filmai. Visvairāk – sešus Lielos Kristapus - saņēmusi spēlfilma Melānijas hronika (rež. Viesturs Kairišs) - Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Labākais režisors (Viesturs Kairišs), Labākais operators (Gints Bērziņš), Labākā aktrise (Sabīne Timoteo), Labākais mākslinieks un Labākais kostīmu mākslinieks (Ieva Jurjāne).

Četri Lielie Kristapi tikuši dokumentālajam trillerim Atbrīvošanas diena (rež. Uģis Olte, Mortens Traviks) - Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma, Labākais dokumentālās filmas operators (Valdis Celmiņš), Labākais skaņu režisors (Ernests Ansons, Artis Dukaļskis), Labākais montāžas režisors (Gatis Belogrudovs, Uģis Olte). Jau ziņots, ka tieši Melānijas Hroniku Latvijas eksperti šogad izvirzījuši cīņai par iespēju kandidēt ASV Kinoakadēmijas balvai nominācijā Labākā ārzemju filma.

Trīs Lielos Kristapus saņēmušas gan animācijas filma Bize un Neguļa (rež. Edmunds Jansons) - Labākā animācijas filma, Labākais animācijas režisors (Edmunds Jansons), Labākais scenārists (Lote Eglīte), gan arī spēlfilma Pirmdzimtais (rež. Aiks Karapetjans) - Labākais aktieris (Kaspars Znotiņš), Labākais komponists (Andris Dzenītis), Labākais grima mākslinieks (Maija Gundare). Bet pa diviem Lielajiem Kristapiem godam nopelnījusi Latvijas skatītāju iemīļotā bērnu piedzīvojumu filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru (rež. Varis Brasla) - Labākā aktrise otrā plāna lomā (Vizma Kalme) un Labākais aktieris otrā plāna lomā (Uldis Dumpis), kā arī dokumentālā filma par leģendāro scenogrāfu Andri Freibergu Pasaka par tukšo telpu (rež. Krista Burāne) – Labākais dokumentālās filmas režisors (Krista Burāne) un Labākais animācijas mākslinieks (Toms Burāns).

Īpaša žūrijas atzinība par mūsdienu pasaulē neatrisināmu jautājumu risināšanu kinematogrāfā piešķirta dokumentālās filmas Radinieki režisoram Vitālijam Manskim un par pārliecinošu varoņa iekšējās un ārējās pasaules atainojumu atturīgā un stilistiski izturētā vēstījumā - animācijas filmai Oāze (rež. Gints Zilbalodis). Balvu par Labāko debijas filmu saņēmis vēsturiski avantūristiskais dokumentālais darbs Vectēva tēvs (rež. Kārlis Lesiņš). Balvu kā Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma saņēmusi režisora Andreja Verhoustinska dokumentālā filma par Lidiju Doroņinu-Lasmani – Lidija, bet kategorijā Labākā mazākuma kopražojuma filma apbalvota Lomu spēles (rež. Vallo Toomla).

Lielo Kristapu 2017 atklājot, Balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā tika pasniegta zīmētās animācijas aizsācējiem Latvijā - Rozei Stiebrai un Ansim Bērziņam. Savukārt, balvu kā Labākā studentu filma saņēmis režisores Lienes Lindes jautri drosmīgais darbs Septiņas neveikla seksa reizes. Pirmā daļa.
Divas īpašas balvas saņēma arī jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālā debijas filma Vienu biļeti, lūdzu! - laikraksta Diena atzinību un informatīvā atbalsta dāvanu pasniedza Edgars Kots, bet Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas balvu pasniedza kinokritiķe un Lielais Kristaps 2017 žūrijas pārstāve Daira Āboliņa. Ikgadējo DELFI Skatītāju balvu šogad ar pārliecinošu balsu pārsvaru saņēma latviešu bērnu filmu režijas lielmeistara Vara Braslas filma Vectēvs, kas bīstamāks par datoru. Rīgas Nami valdes priekšēdētāja Vineta Verika pasniedza balvu par kinoteātrī Splendid Palace skatītāko filmu – to saņēma V. Kairiša Melānijas hronika.
Lielais Kristaps 2017 laureātu sarakstu skatiet arī: Sākums - Nacionālā Kino balva - Lielais Kristaps

Lielais Kristaps noslēguma ceremoniju azartiski vadīja aktieris Egons Dombrovskis, muzikālus pārsteigumus sagādāja grupa EZERI (Miķelis Putniņš, Krišjānis Bremšs un Kristians Priekulis), bet krāšņu vizuālu pasauli bija radījusi pazīstamā māksliniece Anna Heinrihsone. Lielais Kristaps šogad atzīmēja 40 gadus kopš tā dibināšanas un vakara gaitā godināja ne tikai jaunos laureātus, bet pievērsās arī Latvijas kino vēstures pērlēm, iepazīstinot skatītājus ar unikāliem materiāliem no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva. Lielais Kristaps balvas šogad tika pasniegtas 29. reizi.

Otrdien, 14. novembrī plkst. 14:00 kinoteātrī Splendid Palace diskusija “Latvijas kino šodien”

Turpinot tradīciju, dienu pēc laureātu paziņošanas Lielais Kristaps aicina visus interesentus uz publisku diskusiju. Tās ietvaros Lielais Kristaps starptautiskā žūrija sniegs komentāru par šī gada nominantu un laureātu darbu, spilgtākajiem iespaidiem un Latvijas kino nozares tendencēm pasaules kontekstā.

Diskusiju vadīs kino eksperte Jūle Mare Rozīte, bet tajā piedalīsies:
Renārs Vimba, režisors,
Daira Āboliņa, Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja,
Antra Cilinska, režisore-producente,
Agņeška Orila (Agnieszka Oryl), Varšavas Starptautiskais filmu festivāls (Polija),
Larisa Maljukova (Лариса Малюкова), kino kritiķe, interneta žurnāls Novaja Gazeta (Krievija),
Alisa Simona (Alissa Simon), Variety, Palmspringsas Starptautiskais kino festivāls (ASV),
Fridriks Tūrs Fridriksons (Fridrik Thor Fridriksson), režisors (Islande).

Ieeja diskusijā bez maksas. Diskusija notiks angļu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.