Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Festivāls “Baltijas pērle” uzsāk jauno kino sezonu ar Andreja Končalovska filmas “Paradīze” pirmizrādi

Redakcija
Redakcija

Festivāls “Baltijas pērle” atgriežas pie jums ar grandiozu Venēcijas kinofestivāla laureātes, nominantes “Oskara” balvai – filmas “Paradīze” – pirmizrādi Latvijā, ko papildinās uzņemšanas grupas klātbūtne un radošais vakars ar Andreju Končalovski.

KATRAM SAVA “PARADĪZE”

Andrejs Končalovskis ieradīsies Rīgā uz radošo tikšanos ar skatītājiem un iepazīstinās ar savu starptautiski izdaudzināto filmu “Paradīze”.

Festivāls “Baltijas pērle” uzsāk jauno kino sezonu ar Andreja Končalovska filmas “Paradīze” pirmizrādi.

“Paradīze”, kas ieguvusi “Sudraba lauvu” Venēcijas kinofestivālā, nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars” un jau saņēmusi daudz citu nozīmīgu godalgu, ir atzīta par vienu no interesantākajām un neparastākajām šī gada filmām.

Radošais vakars, kurā būs iespēja noskatīties filmu un uzklausīt kinorežisoru Andreju Končalovski un galvenās lomas atveidotāju Jūliju Visocku, notiks 2017. gada 12. februārī pulksten 17.30 kinoteātrī “Splendid Palace”.

“Paradīze” ir filma par likteņu savīšanos kara viesulī: izcils, negaidīts un satriecošs darbs, kas paplašina vēsturiskās drāmas robežas un izvēršas kā poli-stilistisks – ar mistiku, paradoksiem un provokācijām. To jāskatās, iepriekš neko neizzinot. Pietiek pateikt, ka aktieru ansamblis ir brīnišķīgs, operatora darbs – nevainojami iespaidīgs, bet režisors ir Andrejs Končalovskis.

“Mana filma ir pārdomas par divdesmito gadsimtu, kurā neskaitāmas ilūzijas pārvērtās par neko. Šī ir filma par naida retorikas bīstamību un par to, ka tikai mīlestības spēks spēj uzveikt Ļaunumu, ” – skaidro režisors.

Jaudīga, skarba un enerģiska filma, kurā kara epizodes pārsteidz ar dokumentālu reālismu, savukārt atmiņas par neaizmirstamu vasaru Toskānā ir rotaļīgi stilizētas kā mēmais kino ar gurdiem viskontiānisma rēgiem.

Melnbaltais attēls, kam vieglu emocionālo nokrāsu piešķir nostalģiskā Brāmsa mūzika aizkadrā, noslēdz tēmu par paradīzi zemes virsū kā utopiju, kas ir ne tikai neīstenojama, bet arī nāvējoši bīstama. Jo nav iespējams uzcelt paradīzi uz zemes, neradot blakus tai arī elli.

Andrejs Končalovskis stāsta: “Es neuzņēmu filmu par fiziskām ciešanām, tajā nav nogrieztu galvu un miroņu grēdu. Mana filma ir par vissvarīgāko – par cilvēku attiecībām. Mani interesē tēma par garīgo vardarbību, varmācību pret dvēseli. To atainot ir sarežģītāk. Iespējams, pēdējoreiz tam pilnvērtīgi pievērsās Dostojevskis. Jāteic, garīgo vardarbību es uzskatu par baismīgāku nekā fizisko. Un vēl mani interesē tāda cilvēka tips, kas uzskata, ka viņam taisnība. Viņš ir tik ļoti pārliecināts par savu taisnību, ka tās vārdā atļaujas ļaunumu un vardarbību, attaisnojot savu rīcību ar labām un cēlām idejām: par nāciju, par ticību… Šodien tieši tāpat piesedzas ar cīņu par cilvēktiesībām, par demokrātiju, par brīvību. Gribas atcerēties: “Tēvs, piedod viņiem, jo tie nezina, ko dara.””

Un tā, sastapšanās ar režisoru gaidāma viņa radošā vakara ietvaros, uzreiz pēc filmas “Paradīze” demonstrēšanas kinoteātrī “Splendid Palace” 12. februārī pulksten 17.30.
Tiem, kuri vēlas tikai noskatīties filmu, papildu seanss 12. februārī pulksten 14.45.

Atliek vien piebilst – katram sava “Paradīze”.