Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Eiropas labākās bērnu un jauniešu filmas – tiešsaistē

Redakcija
Redakcija

Svētdien, 6. maijā, kinoteātrī “K.Suns” strādāja Eiropas Kinoakadēmijas bērnu un jauniešu žūrija, tās darbu jau sesto reizi organizēja Nacionālais kino centrs. Latvijas žūrijas balsojumā, tāpat kā visas Eiropas žūrijas balsojuma kopvērtējumā par gada labāko Eiropas filmu bērniem un jauniešiem tika atzīta režisora Berni Goldblata filma “Mātes zeme / Wallay” (Francija / Burkina Faso). Turpmāk šai balvai nominētās filmas varēs noskatīties tiešsaistē, arī ar subtitriem latviešu valodā.

Bērnu un jauniešu balvas izvērtēšanas galvenais rīkotājs ir Eiropas Kinoakadēmija, pasākums jau tradicionāli notiek katru gadu maija pirmajā svētdienā. Žūrijas darbs norisinās vienlaikus 36 Eiropas valstīs, 47 pilsētās (dažās valstīs pasākums tiek organizēts vairākās pilsētās).
Šāgada Latvijas žūrijas darbs iemūžināts ŠEIT (https://failiem.lv/u/wnqe7n2e).
Foto: Gints Ivuškāns.

Balvai nominētās filmas ir labi piemērotas bērnu un jauniešu mērķa auditorijai un vēsta par sabiedrībai aktuālām tēmām. Šogad godalgotā Francijas un Burkinafaso kopražojuma filma stāsta par 13 gadus vecu pārgalvi, kurš no savām mājām Francijā tiek nosūtīts pie radiem uz Burkina Faso, kur viņam jākļūst par īstu vīru.
Balvai tika izvirzīta arī Šveices un Itālijas piedzīvojumu filma Bēgošā meitene / Girl in Flight, aizraujošs stāsts par 11 gadus vecu meiteni no Toskānas, kura aizbēg no mājām un divas naktis pavada čigānu apmetnē Romā; trešā filma šajā nomināciju sarakstā bija amizantā Somijas dokumentālā filma Rotaļzirdziņu revolūcija / Hobbyhorse Revolution, аizkustinoša filma par jauniešiem, kuri aizraujas ar rotaļzirdziņu izgatavošanu un pat piedalās ar tiem jāšanas sacensībās.

Sākot ar šo gadu, visas balvai nominētās filmas, tajā skaitā iepriekšējos gados balsojumam izvirzītās, ir skatāmas interneta platformā Pantaflix.com, arī ar subtitriem latviešu valodā, tās atrodamas pēc atslēgas vārdiem Young Audience Award. Platformas filmu sarakstā iekļauta gan 2017. gadā nominētā režisora Kloda Barasa animācijas filma Mana dzīve kā Cukīni / Ma vie de courgette – par patiesu draudzību, mīlestību, uzticēšanos un dzīvi bērnu namā desmit gadu vecumā -, gan franču režisores Emīlijas Delūzas spēlfilma Mis Neiespējamā / Mis Impossible, kas bija nominēta 2016. gadā pēc tam, kad saņēmusi Kristāla Lāci Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā, vēl vairāki Berlināles Generation konkursa balvu laureāti un citos bērnu un jauniešu filmu festivālos apbalvoti darbi.