Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Eiropas bērnu un jauniešu žūrija nobalso par gada labāko filmu

Redakcija
Redakcija

Svētdien, 7. maijā, kinoteātrī K. Suns norisinājās Eiropas Kinoakadēmijas Bērnu un jauniešu žūrijas balvas piešķiršana, ko Latvijā rīko Nacionālais kino centrs. Balva, kuras saņēmēju nosaka žūrija vecumā no 12 līdz 14 gadiem, tiek pasniegta jau sesto gadu, Latvija piedalās piekto reizi, un mūsu žūrijas viedoklis sakrīt ar citu Eiropas valstu balsojumu.

Latvijas žūrijā šogad strādāja 130 dalībnieku, kas kopā ar vairāk nekā 3000 bērniem un jauniešiem no 31 Eiropas valsts un 37 Eiropas pilsētām (dažās valstīs pasākums norisinās vairākās pilsētās vienlaikus) noskatījās balvai nominētās filmas, diskutēja par kino un nobalsoja par labāko filmu. Pasākumu kinoteātrī K.Suns vadīja filmu producente Marta Bite un brīnumu meistars, grāmatu autors un zinātkāres centra Zili brīnumi radītājs Aldis Kalniņš. Žūrijas dalībnieku vidū bija gan jauni kinomīļi, gan jaunieši, kuri jau paši piedalījušies filmu uzņemšanā, gan eksperti ar vairāku gadu pieredzi žūrijā. Latvijas žūrijas balsojuma rezultātu paziņoja dvīņu māsas Rikija un Petra Kravčunas, kuras pasākumā piedalās jau piekto reizi – kopš paša pirmā gada.

Šogad eksperti, bērnu un jauniešu filmu festivālu pārstāvji, balvai nominējuši dažādu žanru filmas – izlasē bija spēlfilma, animācija un pirmo reizi arī dokumentālā filma. Balvai tika izvirzīta režisora Fatiha Akina spēlfilma Ardievu, Berlīne!, kas stāsta par divu 14 gadus vecu puišu piedzīvojumiem vasaras brīvlaikā, kad viņi nolemj aizdzītā automašīnā vieni paši doties prom no Berlīnes; režisora Kloda Barasa animācija Mana dzīve kā Cukīni – par patiesu draudzību, mīlestību, uzticēšanos un dzīvi bērnu namā 10 gadu vecumā; režisores Alises Šmidas dokumentālā filma Meitene no Ansī ezera ielejas par 12 gadus vecu meiteni, kura dzīvo gleznainā apvidū Šveices kalnos un nolemj atklāt leģendāras aizas noslēpumu.

Latvijas balsojumā pirmo un otro vietu dalīja filmas Ardievu, Berlīne! un Mana dzīve kā Cukīni, kas saņēma vienādu punktu skaitu, atstājot trešajā vietā filmu Meitene no Ansī ezera ielejas. Eiropas balsojuma kopvērtējumā pirmo vietu saņēma godalgotā režisora Fatiha Akina filma Ardievu, Berlīne!, otro – Mana dzīve kā Cukīni, bet trešo – Meitene no Ansī ezera ielejas. Sirsnīgā, komiskā un smeldzīgā animācija Mana dzīve kā Cukīni šobrīd ir skatāma Latvijas kinoteātros.

Videoreportāža no Eiropas kinoakadēmijas Bērnu un jauniešu žūrijas balvas 2017
https://www.youtube.com/watch?v=2mw...