Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


No šodienas uz kinoteātra “Kino Bize” ekrāna sociālā satīra "Tikumīga sieviete”

Redakcija
Redakcija

No šodienas, 8. marta, kinoteātra “Kino Bize” (Elizabetes iela 37, Rīga) repertuārā nonāks austriešu izcelsmes režisora Lukasa Valentas Rinera godalgotā sociālā satīra “Tikumīga sieviete” (A Decent Woman, 2016). Absurda komēdijas tradīcijā veidotā filma ironiski seko sievietes cīņai ar individuālajiem un sabiedrības priekšstatiem par seksualitāti un ķermeni.

Filmas “Tikumīga sieviete” centrā ir Belēna, kura strādā par mājkalpotāju ekskluzīvā un noslēgtā dzīvojamo māju rajonā Buenosairesas apkaimē. Otrpus šai buržuāziskajai sabiedrībai atrodas nūdistu-svingeru komūna, kurai sieviete drīz vien pievienojas. Belēna uzsāk dubultdzīvi – pusi dienas viņa uzkopj tenisa kortus un cep mafinus, bet otru – apmeklē tantras nodarbības un iepazīst savu ķermeni. Ja tu vēlies mieru, gatavojies karam – atļaušanās būt kailai kļūst par Belēnas un līdzbiedru lielāko cīņu.

2015. gadā Rīgas Starptautiskajā kino festivālā izrādīta Rinera debija pilnmetrāžā – distopija ar mistērijas elementiem “Parabellum” (2015), kurā argentīnieši gatavojas fiktīvam karam, kas tika iekļauta Roterdamas Starptautiskā kino festivāla konkursa programmā. Pats Riners apgalvo, ka viņa kino valodu formējuši rakstnieks Tomass Bernhards un režisors Mihaels Haneks, kuru daiļradei raksturīga asa modernās sabiedrības kritika. Satīrā “Tikumīga sieviete” autora rokraksts vienojas ar režisoru Ulriha Zeidla un Jorga Lantimosa interesi par sabiedrības un cilvēka kā sabiedriskas būtnes pētījumiem kino. Katram no mums ir ķermenis, tomēr, neskatoties uz to, mēs bieži vien jūtamies neērti ne tikai par citu kailumu, bet paradoksālā kārtā arī par savu kailumu.

Austrijā dzimušā argentīniešu izcelsmes režisora un scenārista Rinera dzēlīgā satīra “Tikumīga sieviete” ir šis neērtais, kailais kino ķermenis. Ar filmas palīdzību viņš no skatītāja pamazām noauj priekšstatus kā drēbes, konfrontējot atšķirības starp apģērbtu un neapģērbtu cilvēku, tikumību un netikumību. Filmas scenāriju iedvesmojis patiess notikums – Buenosairesā nūdistu grupa izgājusi pilsētas ielās, provocējot un kairinot sabiedrību ar kailo miesu. Režisors intervijās vairākkārt atzinis, ka Argentīnā, tāpat kā daudzās citās valstīs kailums vēl joprojām ir tabu. Satīrā režisors nepiedāvā plakātisku normalitātes un alternatīvā dzīvesveida pretstatījumu, bet gan raugās uz ķermeņa nozīmi sabiedrībā no antropoloģiskā un vietumis arī no anarhistiskā skatupunkta, vaicājot, ko mūsdienu cilvēkam nozīmē kailums un atļaušanās būt pašam?

Lai sniegtu papildu kontekstu par filmā “Tikumīga sieviete” ietvertajām tēmām, kinoteātrī “Kino Bize” paredzētas ievadlekcijas un diskusija. Trešdien, 14. martā, plkst. 18.00 notiks mākslas kritiķes un feministes Janas Kukaines ievadlekcija par seksualitāti un ķermeniskumu, bet piektdien, 16. martā, plkst. 19.00 notiks “Kino Bize” un interneta žurnāla “Satori” kopīgi rīkotā diskusija par ķermeni un kailumu sabiedrībā un mākslā, kuru moderēs kultūrfilozofs un publicists Ilmārs Šlāpins. Savukārt otrdien, 20. martā, plkst. 18.00 ar ievadlekciju par marksismu un postmarksismu uzstāsies filozofs un pasniedzējs Andrejs Balodis. 28. martā plkst. 18.00 ar ievadlekciju par nūdisma un natūrisma kultūru Latvijā uzstāsies antropoloģe Ieva Lange.

Lomās: Irīde Mokerta, Martins Šenlijs, Andrea Štrenica, Mariano Sajavedra u.c.

Filma tiks izrādīta oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā.

Plašāka informācija par filmu un seansiem pieejama: kinobize.lv