Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Kinolektorijā “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XII” – vācu kino klasika “M”

Redakcija
Redakcija

Kinolektorijs “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt XII”, kura 10. sezona sākās janvāra sākumā, šogad pievēršas pilsētas tēmai, apskatot sešas dažādas filmas, kas pēta attiecības starp kino, pilsētu un cilvēku. “Tas, ko Tu nedrīksti nezināt” nodrošina iespēju redzēt pasaules kino klasiku uz kinoteātra lielā ekrāna, filmas skatīšanos papildina lekcija pirms tās.

Trešā filma LKA Rīgas Kino muzeja un kinoteātra “Splendid Palace” rīkotajā kinolektorijā būs skatāma 8. februārī plkst. 19:00, un tā būs Friča Langa 1931. gadā režisētā filma “M”. Šī filma ir stāsts par sērijveida slepkavu, kurš uzbrūk tikai bērniem, tādējādi terorizējot pilsētu, kas pamazām slīkst arvien pieaugošās bailēs. Vīlušies policijas darbā, bērnu slepkavu sāk meklēt arī citi noziedznieki, kuri izmanto savu pagrīdes kontaktu tīklu, kas izpleties pa visu pilsētu, tādējādi pakāpeniski ielencot bērnu slepkavu.

Fricis Langs (1890 – 1976) bija austriešu režisors, kurš savu pirmo karjeras daļu pavadīja Vācijā, savukārt pēc nacistu nākšanas pie varas pārcēlās uz Holivudu, šajā karjeras posmā izveidojot 23 filmas. Starp viņa svarīgākajām filmām jāmin tādi darbi kā ‘’Doktors Mabūze – spēlmanis’’ (1922), “Metropole” (1927), “M” (1931) un “Sārtā iela” (1945).

“M” ir filma, kas ievērojama vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tā ir Langa pirmā skaņu filma, kas tapusi tikai četrus gadus pēc leģendārās “Metropoles”, kas savukārt ir viens no mēmā kino augstākajiem sasniegumiem. “M” parāda režisora virtuozitāti, ļoti labi apzinoties skaņas kino priekšrocības, proti, šī filma ir viens no agrīnākajiem skaņas kino piemēriem, kuros parādās kāds audio motīvs, kas, kļūstot par daļu no filmas dramaturģijas, signalizē, kas gaidāms tālāk. Otrkārt, šī filma liek pamatus veidam, kā tiek attēloti sērijveida slepkavas. Treškārt, “M” var skatīt kā skaudru sava laikmeta liecību: tapusi laikā, kad nacisti Vācijā pamazām nostiprina savas varas pozīcijas, filma ir vācu ekspresionisma stilistikā ieturēts darbs, kas iemūžina sabiedrībā pastāvošo nedrošību un pesimismu.

Pirms filmas – kino kritiķes Ditas Rietumas lekcija.

Filma Rīgā tiek izrādīta ar Gētes institūta atbalstu.