Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Kinoteātris “Splendid Palace” slēdz sezonu ar restaurētām klasiskām filmām

Redakcija
Redakcija

Dodoties vasaras brīvdienās, kinoteātris “Splendid Palace” savā 95. gadu jubilejas gadā piedāvā pasaules kino klasikas pērli “Dziedošie lietū”, 1952( rež. Dž. Kellijs) un, atsaucoties uz publikas lielo interesi, latviešu filmu, kura jau saviļņojusi Kannu kinofestivālu: restaurēto kopiju “Četri balti krekli”, 1967. (rež. R.Kalniņš) ar filmas restauratoru un radošās grupas piedalīšanos. Rolanda Kalniņa filma tiks demonstrēta ar angļu subtitriem, lai tā ir pieejama arī starptautiskajai auditorijai.

Noslēdzot kinoteātra sezonu 20. jūnijā kinoprojekts “Spektrs” un kinoteātris “Splendid Palace” piedāvā skatītājiem vienu no visu laiku slavenākajiem mūzikliem - Džīns Kellijs “Dziedošie lietū”.

Šis, iespējams, ir visu laiku populārākais mūzikls, kuru radījusi mūziklu zvaigzne Džīns Kellijs. Viņš ir arī viens no filmas režisoriem, un kā rūdīts perfekcionists, ieguldīja sevi ikkatrā filmas detaļā, kas noveda pie pilnīga spēku izsīkuma. Deja lietū, kas ir kļuvusi par vienu no leģendārākajām ainām kino vēsturē, tika filmēta, aktierim esot ar 39 grādu temperatūru. Debija Reinoldsa filmas uzņemšanas laikā bija tikai 19 gadus veca un bez jebkādas dejotprasmes.
Amerikas Kinoinstitūts to ir atzinis par visu laiku labāko muzikālo filmu, bet atjauninātajā 100 izcilāko filmu sarakstā to ierindoja godpilnajā 5. vietā! Filmas tituldziesma 100 izcilāko dziesmu sarakstā tika ierindota 3. vietā (tajā pašā sarakstā iekļuva arī filmas dziesmas “Make’em Laugh” un “Good Morning”).
Pirms filmas – radio personības un kino pazinēja Toma Grēviņa ievadvārdi.

Pirmo reizi kino vēsturē Kannu kinofestivāla sadaļā “Cannes Classics” šogad bija iekļauta Baltijas filma – Rolanda Kalniņa spēlfilma “Četri balti krekli” (1967, restaurēta 2017)
Latvijas kino klasiķis Rolands Kalniņš, kurš maija sākumā nosvinēja 96. jubileju, beidzot piedzīvo arī pasaules mēroga atzinību – viņa spēlfilma Četri balti krekli (1967) iekļauta Kannu kinofestivāla leģendu sadaļā Cannes Classics kopā ar Ingmara Bergmana, Alfrēda Hičkoka, Vitorio de Sikas un citu kinovēstures milžu darbiem! Tā ir pirmā Baltijas valstu filma, kas izraudzīta programmā Cannes Classics, Latvijas kinoklasikas pērles autori ir režisors Rolands Kalniņš, operators Miks Zvirbulis, mākslinieks Uldis Pauzers, kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, montāžas režisore Zigrīda Geistarte, otrais režisors Varis Brasla, komponists Imants Kalniņš, dziesmu tekstu autors Māris Čaklais. Lomās – Līga Liepiņa, Uldis Pūcītis, Dina Kuple, Pauls Butkēvičs, Arnolds Liniņš un citi.

Latvijas kino vēsturē filmas Četri balti krekli liktenis ir dramatisks. Par filmas ironisko uzdrošināšanos kritizēt pastāvošās varas birokrātiju un cenzūru, kas aizliedz jaunā komponista Cēzara Kalniņa dziesmas, filma uz 20 gadiem tika “nolikta plauktā” un noklusēta, izslēgta no Latvijas kino procesiem. Uz ekrāniem tā tika formāli izrādīta tikai dažos seansos. Sešdesmito gadu skatītājiem to nebija iespējas redzēt. Filma neeksistēja kino vēsturē līdz 80. gadu politiskajam atkusnim, kad tā tika izrādīta tolaik tikko dzimušajā kinofestivālā Arsenāls, atgriežoties Latvijas filmu apritē.

Pirms filmas - tikšanās ar restauratoriem un filmas radošo grupu. Filma tiks demonstrēta 18. jūnijā. 19.00