Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Lekcija par žanra kino visiem interesentiem

Redakcija
Redakcija

Lekcija par žanra kino visiem interesentiem
Kristians Rūts

Nacionālais Kino centrs un “Radošā Eiropa Latvija MEDIA” birojs aicina uz publisku lekciju par žanra kino scenāriju rakstīšanas specifiku, par to runās Eiropas mēroga speciālists, scenāriju konsultants Kristians Rūts (Christian Routh). Lekcija angļu valodā notiks pirmdien, 13. jūnijā, no 11:00 līdz 13:00 Rīgā, kultūras telpā “3 māsas” Zirgu ielā 1.

Lai dažādotu un bagātinātu Latvijas kino žanrisko spektru, Nacionālā Kino centra šogad izsludinātais filmu projektu attīstīšanas konkurss attiecībā uz spēlfilmu projektiem bija tematiski un žanriski ievirzīts – konkursa nolikumā bija teikts, ka tiks atbalstīta “pilnmetrāžas spēlfilmu projektu attīstīšana, veicinot Latvijas filmu māksliniecisko daudzveidību komēdiju, piedzīvojumu filmu, fantastikas, trilleru, detektīvfilmu stilistikā, kā arī rosinot radīt bērnu auditorijai piemērotu saturu.”

Konkurss ir noslēdzies (rezultāti šeit) un tajā atbalstīti pieci spēlfilmu attīstīšanas projekti – divas komēdijas (režisori Ivo Briedis un Roberts Kuļenko), divi trilleri (režisori Renārs Vimba un Armands Zvirbulis) un viena filma fantastikas žanrā (režisore Laila Pakalniņa). Lai palīdzētu scenāristiem un režisoriem projektus attīstīt un scenārijus rakstīt profesionāli, konstruktīvi un mērķtiecīgi, Nacionālais Kino centrs kopā ar biroju Radošā Eiropa Latvija MEDIA uzaicinājis pieredzējušo konsultantu Kristianu Rūtu, kurš nākamnedēļ tiksies ar katra atbalstītā projekta autoriem un pusotru stundu ilgā darbā analizēs katru projektu.

Savukārt, lai maksimāli izmantotu izdevību, ka Latvijā ieradies šāda līmeņa speciālists, pirms individuālajām konsultācijām tiek organizēta publiska lekcija visiem interesentiem, dodot iespēju uzzināt par teorētisko un praktisko specifiku, ko prasa dažādu žanru filmu veidošana.

Kristians Rūts ir angļu izcelsmes scenāriju konsultants, kurš pirms 15 gadiem pārcēlies no Londonas uz Spāniju, Kataloniju, un regulāri strādā starptautiskos fondos (piemēram, EURIMAGES), organizācijas Radošā Eiropa MEDIA atbalstītos scenāriju attīstīšanas kursos (piemēram, populārie ScriptEast un Four Corners), dažādās apmācību institūcijās, producēšanas kompānijās un valsts aģentūrās. Kopš 90. gadu beigām Kristians Rūts sadarbojies ar neskaitāmi daudzām Eiropas filmu kompānijām, vadījis scenāristu meistarklases, strādājis kā pasniedzējs, bijis līdzautors grāmatai Script Development (2006).

Lekcijā Rīgā Kristians Rūts runās par dažādu žanru filmu scenāriju rakstīšanas īpatnībām un atbildēs uz auditorijas jautājumiem.

Lai pieteiktos dalībai lekcijā, lūgums līdz 9. jūnijam rakstīt uz lelda.ozola@nkc.gov.lv, norādot dalībnieka vārdu, uzvārdu un kompāniju / studiju, ko dalībnieks pārstāv.