Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Latviešu filmu topa augšgalā komēdijas

Redakcija
Redakcija

Latviešu komēdija Kriminālās ekselences fonds, kas pēc šī brīža datiem ir 2018. gada Kino Citadele skatītākā filma, ieņem pirmo vietu arī visu kinoteātra pastāvēšanas laikā izrādīto latviešu filmu topā - to redzējuši 35 243 skatītāji.

“Līdz ar Latvijas simtgadi Kino Citadele šoruden svin savu 15 gadu jubileju, tādēļ ar interesi atskatāmies uz šajos gados kinoteātrī demonstrēto latviešu filmu topu. Divas pirmās vietas tajā ieņem komēdijas - otrajā pozīcijā ar 29 754 skatītājiem ir Svingeri. Tas nozīmē, ka latvieši novērtē humoru un ir spējīgi veselīgi pasmieties par sevi. Nozīmīga vieta mūsu repertuārā ir arī patriotiskajām, vēsturiskajām filmām - te noteikti jāpiemin pirms nedēļas pirmizrādi piedzīvojusī biogrāfiskā drāma Tēvs Nakts, kuru pie mums noskatījušies jau 3640 skatītāji,” stāsta Forum Cinemas direktors Normunds Labrencis.

Kino Citadele visu laiku skatītāko latviešu filmu TOP 10

1. Kriminālās ekselences fonds - 35 243 skatītāji
2. Svingeri - 29 754
3. Nameja gredzens - 25 494
4. Sapņu komanda 1935 - 20 643
5. Bille - 17 291
6. Vectēvs, kas bīstamāks par datoru - 16 233
7. Izlaiduma gads - 11 992
8. Mammu, es tevi mīlu - 11 429
9. Paradīze 89 - 11 046
10. Melānijas hronika - 10 862

Sociālais psihologs Ivars Austers uzsver, ka Latvijas kino mīļu gaume pasaules kontekstā nav unikāla. “Šis tops uzrāda universālus psiholoģiskus mehānismus, proti, līderos izvirzījušās komēdijas, kas rada iespēju skatītājiem atļautā veidā paironizēt par to, kas ir apkārt, un par sevi, atrisinot iekšējās pretrunas. Savukārt patriotiskās filmas ļauj gūt apstiprinājumu, ka tava sociāla grupa ir laba - ne tikai šodien, bet jau kopš seniem laikiem, tādēļ skatītāji šo kino mīl.”

Topa līderi - komēdiju Kriminālās ekselences fonds - Austers raksturo kā filmu “ārpus laika”: “Tajā ir gan 90. gadi, gan 70. gadu mūzika un apģērbs - amizants sajaukums, kas ļauj saskatīt sevi dažādos laikos. Domāju, ka cilvēkiem patīk arī rupjā valodā pasniegtie joki. Dzīvē tā parasti nerunājam, bet šeit pārspīlējums nostrādājis kā labs mākslinieciskais līdzeklis, kas atrisina skatītāju iekšējo spriedzi - daudziem līdzīgās situācijās gribas runāt tāpat, bet nav pieļaujami.”

Nacionālā kino centra vadītāja un kino teorētiķe Dita Rietuma: “Sveicot Kino Citadele 15 gadu jubilejā, jāuzsver šī kinoteātra ieguldījums Latvijas kino popularizēšanā, kas pēdējā laikā izpaužas arī kā aktīva līdzdalība vairāku komerciāli pievilcīgu projektu līdzfinansēšanā un mērķtiecīgā popularizēšanā. Par Latvijas kino komerciālajiem veiksmes stāstiem ir kļuvis gan stilīgais Kriminālās ekselences fonds, gan pikantie Svingeri. Šie žanriski atšķirīgie projekti ienesuši jaunas vēsmas Latvijas kino piedāvājumā, atgādinot, ka krimināli dēku stāsti un pikantas pārpratumu komēdijas ir žanri, kurus skatītāji mīl. Tāpat kinoteātrī veiksmīgi izrādītas arī sarežģītas, Latvijas kultūras procesam nozīmīgas filmas.”

Forum Cinemas līdzproducētās Latvijas filmas: Bille, Kriminālās ekselences fonds, Svingeri, Blēži, Jaungada taksometrs.

Kino Citadele jubilejas nedēļas noslēgums:
• 1. novembrī sadarbības partneriem un bijušajiem darbiniekiem veltīta diena, kad ar kūkām un dzirkstošajiem dzērieniem kopā vērosim stāstu par grupas Queen galvu reibinošo ceļu uz panākumiem - Bohemian Rhapsody seanss;
• 2. novembrī jubilejas nedēļas kulminācija - dzimšanas dienas balle. Biļetes cena uz kino seansiem, sākot no 0.99 EUR (pirmajiem rīta seansiem no plkst. 10.00 un pēdējiem nakts seansiem pēc pusnakts līdz pat plkst. 3.00)!