Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Dizaina filmu festivāla atklāšanas vakarā radošs ceļojums “No stacijas uz staciju”

Redakcija
Redakcija

Dizaina filmu festivāla atklāšanas vakarā radošs ceļojums “No stacijas uz staciju”
Publicitātes foto

Dizaina filmu festivāla divu dienu programmā 8. un 9. jūlijā būs iekļautas sešas pilnmetrāžas dokumentālās filmas, no kurām visas piedzīvos savas Latvijas pirmizrādes. Festivāla programma piektdien sāksies pl. 19.00 ar seansu Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē un turpināsies brīvdabas kinoteātrī “Goldingen Knight Cinema” Kuldīgas Pils parkā.

Pirmajā seansā pl. 19.00 varēsiet redzēt filmu “Oriģinālā kopija” (Original Copy, 2015) par pēdējo filmu plakātu gleznotāju Mumbajā, Indijā. Tas ir juteklisks kinoteātru portretējums, kas vienlaikus uzsver to nepastāvību un nemirstību. Filma, kas ar neskaitāmām uzslavām iekļauta lielāko pasaules dokumentālo kinofestivālu programmās un vismaz vienā seansā ka citas filmas būs skatāma arī Kuldīgā.

Pl. 21.00 Kuldīgas Mākslinieku rezidences kinozālē būs Žulī Žoržias Bernāras dokumentālā filma “Ar mīlestību radīti rokdarbi Francijā” (Hand Made with Love in France, 2014). Tā stāsta par izzūdošiem rokdarbu amatiem, kas gadu desmitiem ir veidojuši un bijuši sirds dziļumos tam, ko mēs saprotam ar augstās klases modi Francijā. Amati, kam nepieciešama īpaša rūpība un laiks, vairs netiek dots laiks. Par to vairāk ar sentimentu un lielisku humoru stāsta filmas galvenie varoņi, kas pasmejoties sevi redz kā šo amatu pēdējos dinozaurus.

Brīvdabas kinoteātra vakara seansā līdz ar tumsas iestāšanos pl. 23.00 demonstrēs Duga Aitkena filmu “No stacijas uz staciju” (Station to Station, 2015). Tas ir nedaudz vairāk kā stundu ilgs ceļojums, kas pilnībā ierauj radošu un iedvesmojošu izpausmju plūsmā. “No stacijas uz staciju” ir revolucionāra, daļēji eksperimentāla filma, kas veidota no 62 vienu minūti garām filmām, izceļot aizraujošu un eklektisku mākslinieku, mūziķu, rakstnieku, vietu un perspektīvu sajaukumu. Katra filmas minūte pēta radošumu caur cita mākslinieka, mūziķa, vietas vai telpas perspektīvu, galu galā atklājot bagātīgu un ārkārtīgi daudzpusīgu mākslinieku scēnu ASV. Iespaidīgs kino, kura laikā iekrāto enerģiju pēc tam varēs kliedēt festivāla atklāšanas pasākumā Kuldīgas Mākslinieku rezidences kafejnīcā.

Sestdien, Dizaina filmu festivāla otrajā dienā, pl. 14.00 būs seanss filmai “Viltotājs” (Art & Craft, 2014) par Marku Landisu, vienu no darbīgākajiem mākslas viltotājiem ASV vēsturē. Viņa iespaidīgais darbs 30 gadu garumā aptver dažādus mākslas stilus un periodus, ieskaitot 15. gadsimta ikonas, Pikaso, kā arī Voltu Disneju. Kaut gan viltojumi varētu nest lielu peļņu melnajā tirgū, Landiss tos nepārdod, bet ziedo lielākiem un mazākiem valsts muzejiem, lai varētu kaut uz brīdi justies kā filantrops. Kad skrupulozs un neatlaidīgs muzeja arhivārs atklāj šo viltību, muzeju darbinieki pieprasa, lai Landiss pārtrauc savas darbības. Tomēr nav skaidrs, vai viltotājs spēj apstāties.

Pl. 16.00 tiks demonstrēta Leas Volčokas filma “Gandrīz ļoti nopietni” (Very Semi-Serious, 2015). Vai jūs esat, viesojoties pie kāda drauga vai dzerot kafiju franču beķerejā, šķirstījuši pasaulslaveno izdevumu The New Yorker un atcerējušies to galvenokārt izcilu karikatūru dēļ? Netradicionālā un izklaidējošā veidā šī filma stāsta par humoru, mākslu un izdevuma The New Yorker karikatūru vienkāršo ģenialitāti, kas pēdējo deviņdesmit gadu laikā ir kļuvušas par labi atpazīstamu kultūras stūrakmeni.

Pēc Starptautiskā glezniecības plenēra izstādes atklāšanas ceturtā Dizaina filmu festivāla noslēguma brīvdabas seansā pl. 23.00 varēs noskatīties “Kapitāls C: finansēšanas revolūcija” (Capital C, 2015) – pirmo pilnmetrāžas dokumentālo filmu, kas veltīta crowdfunding jeb pūļa finansēšanas fenomenam, kas radījis vēl nepieredzētu iespēju veselai mākslinieku, lietu radītāju un izgudrotāju paaudzei, apejot vidutājus, padarīt inovācijas tiešām demokrātiskas. Stāsts par jauno uzņēmēju cerībām, sapņiem, kā arī bailēm un kļūdām pie digitālā laikmeta apvāršņa, kas ir tikpat iedvesmojošs, kā filmas “Kapitāls C” uzņemšana, kuru pūļa finansējuma kampaņā Kickstarter atbalstīja 586 cilvēki no 24 valstīm.

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē (ieejas maksa 1,50 Eur), bet brīvdabas seansi bez maksas norisināsies Pils parka kinoteātrī „Goldingen Knight Cinema”. Filmas būs skatāmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

Festivālu rīko kinoteātris „Kino Bize” sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci, „Goldingen Knight Cinema”, Kuldīgas novada muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kuldīgas novada pašvaldība.