Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


LUX Kino balvai - 10 gadi. Dzimšanas dienā - bezmaksas kino seanss!

Redakcija
Redakcija

Atzīmējot 10 gadus, kopš Eiropas Parlaments iedibināja LUX Kino balvu, pirmdien, 10.oktobrī, visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, iedzīvotāji varēs bez maksas noskatīties filmu “Mustangs” - aizvadītā gada laureāti.

Latvijā filmas bezmaksas seanss notiks kino “K-SUNS” (Elizabetes ielā 83/85, Rīgā) plkst. 21:00. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās, rakstot uz ksuns@kinogalerija.lv (līdz 9.oktobrim).

Savukārt Eiropas Parlamentā Briselē 10.oktobrī par godu LUX Kino balvas desmitgadei notiks virkne pasākumu, kur piedalīsies Eiropas kino smagsvari, t.sk., līdz šim LUX Kino balvu saņēmušo filmu režisori, industrijas eksperti un žurnālisti, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti.

No Latvijas svinīgajā ceremonijā Eiropas Parlamentā Briselē piedalīsies kino kritiķe Daira Āboliņa.

LUX Kino balva
LUX Kino balvai ir divi galvenie mērķi - vērst uzmanību uz Eiropas sabiedrībai aktuāliem jautājumiem un atbalstīt Eiropas valstu kopražojuma filmu izplatīšanu ES. Filmu izplatīšana ir Eiropas kino „”Ahileja papēdis”, un situāciju vēl vairāk sarežģī valodas barjera. Tādēļ LUX Kino balvas finālistes tiek subtitrētas 24 oficiālajās ES valodās un bez maksas izrādītas visās 28 dalībvalstīs.

2015.gada LUX Kino balvas laureāte - filma “Mustangs”
Filmas sižets ir par sievietes lomu sabiedrībā. Ir vasaras sākums. Lale, Nura, Eke, Selma un Sonaija ir māsas, kuras ir nešķiramas kā pieci rokas pirksti. Meitenes dzīvo ciematā Turcijas ziemeļos un kādu dienu, atgriežoties no skolas, iesaistās nevainīgā rotaļā ar zēniem. Piedēvējot šai rotaļai izdomātu netiklību, izceļas skandāls ar negaidītām sekām. Ģimenes māja pakāpeniski pārvēršas cietumā, skolas vietā meitenēm jāapgūst mājsaimniecības darbi un tiek sākta laulību organizēšana. Piecas māsas, kuras vieno kopīga vēlme pēc brīvības, cīnās pret viņām noteiktajiem ierobežojumiem.

Filma ir Francijas, Vācijas, Turcijas un Kataras kopražojums. Režisore: Deniz Gamze Erguven. Lomās: Gunes Nezihe Sensoy, Elit Iscan, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu, Ilayda Akdogan, Nihal G. Koldas, Ayberk Pekcan.

Jāmin, ka 2014.gadā Eiropas Parlamenta LUX Kino balvu piešķīra Polijas režisora Pāvela Pavļikovska filmai ”Ida”. Tā ieguva arī Eiropas Kinoakadēmijas galveno balvu jeb Eiropas kino Oskaru 2014, kas turklāt notika Rīgā. Tapāt “Ida” pērn ieguva Amerikas Kinoakadēmijas balvu, plašāk pazīstamu kā Oskars - kā labākā kategorijā “Ārzemju filma”.

2016.gada LUX Kino balva
Filmas, kuras sacenšas par LUX Kino balvu, izvēlas kino nozares speciālistu komiteja. Šogad tās ir “À Peine j'ouvre les Yeux”, “Ma vie de courgette” un “Toni Erdmann”: liecība par jauno paaudzi Tunisijā, animācijas filma par dzīvi bērnunamā un politiska traģikomēdija, kas atspoguļo mūsdienu korporatīvo kultūru. Uzvarētāju nosaka Eiropas Parlamenta deputātu balsojums. Šā gada laureātu paziņos 23.novembrī.

Vairāk par LUX Kino balvu:
Lux kino balva 2016 | Aktuāli | Eiropas Parlaments