Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


“Pelnu sanatorija” Vācijas pirmizrādē saņem žūrijas speciālbalvu

Redakcija
Redakcija

Vācijas pilsētā Vīsbādenē 2. maijā noslēdzies festivāls „goEast”, kura oficiālajā konkursa programmā Vācijas pirmizrādi piedzīvoja režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma „Pelnu sanatorija”, kas tapusi „Studijā Lokomotīve”. Festivāla noslēgumā “Pelnu sanatorijai” piešķirta žūrijas speciālbalva.

Festivāls „goEast” notika Vīsbādenē no 26. aprīļa līdz 2. maijam, tajā piedalījās Pelnu sanatorijas režisors Dāvis Sīmanis un producents Roberts Vinovskis un uz filmas Vācijas pirmizrādi bija ieradies arī vācu teātra un kino zvaigzne, viens no izcilākajiem mūsdienu vācu aktieriem Ulrihs Matess (Ulrich Matthes). Viņš filmā atveido galveno lomu - vācu kara ārstu, kurš Pirmā pasaules kara laikā atsūtīts uz psihiatrisko dziednīcu vācu okupētajā Kurzemes daļā.

Par savu dalību filmā Matess teicis: “Izvēloties lomas, scenārijos meklēju Patiesību. Man svarīgi, lai lomas nav plakanas, bet daudzšķautņainas, jo cilvēki nav tikai labi vai slikti, tie ir dažādi un pretrunīgi. Ilgi gaidīju brīdi, kad varēsim "Pelnu sanatoriju" beidzot parādīt vācu skatītājam, jo filmas ceļi pa pasauli līdz šim ar Vāciju nekrustojās. Mani kā aktieri iedvesmo tas, cik atvērti un pozitīvi šejienes publika uzņem kopumā emocionāli smago, bet man tik īpašo filmu.”
Savukārt režisors Dāvis Sīmanis stāsta: „Protams, priecājos, ka filma gadu pēc tās pirmizrādes Latvijā ir nonākusi pie skatītājiem Vācijā. Šim priekam ir vairāki iemesli – gan spēcīgā vācu kultūras nozīme filmas stāstā, gan aktiera Ulriha Matesa popularitāte savā valstī, ar ko arī var skaidrot skatītāju lielo interesi par filmu šeit. Diskusijas par un ap Pelnu sanatoriju festivālā ir visaugstākajā līmenī un, domāju, dod arī man kā režisoram citu perspektīvu, kā paskatīties uz pašu filmu."
Plašu rezonansi izraisījušās filmas Latvijas pirmizrāde notika 2016. gada janvāra beigās, kad Pelnu sanatorija piedzīvoja lielu publikas interesi un labvēlīgas kritikas atsauksmes, savukārt filmas starptautiskā pirmizrāde notika Maskavas starptautiskā filmu festivāla (MIFF) oficiālajā programmā, kas ir viens no piecpadsmit A klases festivāliem un viens no senākajiem festivāliem pasaulē. 2016. gada nogalē Rīgas Starptautiskā filmu festivāla žūrija Pelnu sanatoriju atzina par labāko spēlfilmu, „kas ir kā "pārlaicīga un universāla alegorija par neizsakāmajām kara šausmām, kas pasniegta ambiciozā un kompromisus nepieļaujošā kino valodā", piešķirot tai festivāla galveno balvu. Pelnu sanatorija saņēmusi arī vairākas balvas Nacionālajā kino festivālā Lielais Kristaps.

Šobrīd filma turpina savu ceļu pie skatītājiem pasaulē – tā pabijusi festivālos Amerikā, Polijā, Indijā un Irānā, Kairas Starptautiskā kinofestivāla ietvaros saņēmusi Kairas kinokritiķu nedēļas galveno balvu, ko piešķir starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Ēģiptes nodaļa, bet tuvākajā laikā tiks izrādīta Šanhajas filmu festivālā, kas ir nozīmīgākais A klases filmu festivāls Āzijā.
Filmas izrādīšanas tiesības jau iegādājušies arī vairāki televīzijas kanāli, tostarp pazīstamais kanāls HBO, kas producē un izplata augstvērtīgas televīzijas filmas un seriālus (piemēram, Gasa van Santa Zilonis vai Troņu spēles).

Pelnu sanatorija ir režisora Dāvja Sīmaņa pirmais pilnmetrāžas darbs spēlfilmas žanrā. Scenārija autori ir Dāvis Sīmanis un Tabita Rudzāte; filmas sižets balstās reālos vēsturiskos notikumos Pirmā pasaules kara beigās Kurzemē – atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur uzturas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji. Ulriham atklājas dīvaini sapņaina pasaule, kurā valda miers un aizmirstība, kas izrādās pārbaudījums viņa racionālajam prātam un apņēmībai „ieviest kārtību”. Turklāt sanatorijas apkaimes mežos klīst kāds mežonīgs zēns, kuru Ulrihs cenšas izglābt un atgriezt civilizācijā. Zēna pieradināšana pie cilvēciskām emocijām kļūst par atbrīvošanu arī pašam Ulriham – kā glābiņš no karā pieredzētā, kā apliecinājums cilvēcības glābjošajam spēkam traģiskos un bezcerīgos apstākļos. Taču karš vēl nav beidzies – agrāk vai vēlāk tas sasniegs arī šo patvēruma vietu.
Lomās: Ulrihs Matess, Agnese Cīrule, Leonīds Lencs, Pēteris Liepiņš, Dmitrijs Jaldovs, Marina Janaus un citi. Filma Pelnu sanatorija tapusi sadarbībā ar Studio Uljana Kim no Lietuvas, ar Nacionālā Kino centra, Valsts Kultūrkapitāla fonda un MEDIA fonda finansiālo atbalstu.

Latvijas skatītāji filmu var noskatīties DVD izdevumā, kas iznācis sērijā Latvijas Filma – šai sērijā tiek izdotas filmas, kas kļuvušas par notikumu Latvijas kultūras dzīvē – tādas, kas ieņem būtisku vietu Latvijas kultūras kontekstā, izceļas ar māksliniecisko kvalitāti vai baudījušas īpašu skatītāju mīlestību.

Režisors Dāvis Sīmanis pašlaik strādā pie jaunas spēlfilmas studijā Mistrus Media – Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei top filma Puika ar suni, stāsts par Žaņa Lipkes ģimeni Otrā pasaules kara gados.

Filmas Pelnu sanatorija treileris: