Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Latvijas Simtgades filmu programma noslēgsies ar krimināldrāmu “1906”

Redakcija
Redakcija

Pēdējā no spēlfilmām Nacionālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” - Gata Šmita krimināldrāma “1906” - ir nonākusi finiša taisnē, filmas pirmizrāde notiks 2019. gada 15. martā.
Filmas pēcapstrādes process notiek studijā “Tanka” sadarbībā ar studiju “Lokomotīve” un Francijas vizuālo efektu kompāniju “Spline”.

Rīga, 1906. gada rudens. Slepenpolicija ir guvusi virsroku cīņā ar sociāldemokrātu kaujiniekiem. Tikai viena grupa spītīgi turpina darbību un plāno pārgalvīgu uzbrukumu rūpnīcas kasei. Par operācijas vadītāju tiek nozīmēts ierindas kaujinieks Pelēkais. Operācijas plānošanas laikā Pelēkais satiek dzejnieci Violetu un mēģina iekarot viņas uzmanību. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi un revolūciju citām acīm, bet Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē. Rīgā ir sācies vētrainais, bēdīgi slavenais 1906. gada novembris.

1906_TEASER from Gatis Smits on Vimeo.

1906 ir ansambļa filma un tajā piedalās virkne spilgtu Latvijas aktieru. Galvenās lomas atveido Mārtiņš Kalita, Inese Pudža, Kaspars Zvīgulis un Toms Auniņš, nozīmīgās lomās ir arī Kaspars Dumburs, Gatis Gāga, Lauris Dzelzītis, Inese Kučinska, Mihails Samodahovs un citi. Kopā ar profesionāliem aktieriem filmā piedalījušies vairāk nekā 800 masu skatu dalībnieku. Filmēšanas process ilga 33 dienas un norisinājās Liepājā, Rīgā un arī Tukumā.

Filmas režisors ir Gatis Šmits, kas skatītājiem pazīstams ar filmu Seržanta Lapiņa atgriešanās (2010) un izrādēm Jaunajā Rīgas teātrī. Scenārijs tapis, balstoties uz Ingas Rozentāles lugu 1906. Trakāk vēl kā piektā gadā, scenārija līdzautore – Marta Elīna Martinsone. Filmas operators ir Jurģis Kmins, mākslinieki Rūdolfs Baltiņš un Mārtiņš Straupe. Kostīmus veidojusi Keita. Filmā skanēs Riharda Zaļupes mūzika.

Režisors Gatis Šmits par filmu stāsta:
“Mūsdienās par 1905. gada notikumiem liecina pieminekļi un ielu nosaukumi daudzās Latvijas pilsētās, tomēr mūsu priekšstats par šo vēstures posmu ir veidojies padomju ideoloģijas ietekmē un, iespējams, tāpēc šodien par Piekto gadu tiek runāts ļoti maz. “Piektais gads” bija viens no retajiem brīžiem vēsturē, kad latvieši aktīvi iesaistījās bruņotā pagrīdes cīņā. Segvārdi, konspiratīvie dzīvokļi, pārdrošas bruņotas operācijas, revolūcijas romantika un turpat blakus – pārgalvība, nejaušība, nodevība un nāve. Tas ir brīnišķīgs pamats žanra filmai, tāpēc studijā Tanka ir tapusi krimināldrāma – ar spriedzi, asa sižeta ainām un negaidītiem sižeta pavērsieniem. Vienlaikus filmā skan arī romantiska, liktenīga stīga, kas raksturo galvenā varoņa Pelēkā ceļojumu trauksmainajā 1906. gada pasaulē”.