Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


Rīgas Starptautiskais kino festivāls šonedēļ viesojas Valmierā

Redakcija
Redakcija

Šajā nedēļas nogalē Valmieras vasaras teātra festivāla plašo programmu papildinās Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF)) kuratoru veidotā kino programma – trīs filmas, kuras, līdzīgi īpaši festivālam veidotajām izrādēm, ļaus padomāt par Latvijas un ziemeļvalstu kultūru mijiedarbību un izklaidēs ar teju blaumaniskām kaislībām. Trīs vakarus – 5., 6. un 7.augustā – plkst. 22 valmierieši un pilsētas viesi brīvdabas kinoteātrī Hanzas laukumā (pretī Valmieras teātrim) filmas varēs baudīt bez maksas.

„Nordic Highlights” ir viena no astoņām Riga IFF filmu programmām. Festivāls šogad norisināsies no 13. līdz 23. oktobrim 3 kinoteātros uz Elizabetes ielas Rīgā – „Splendid Palace”, „K.Suns” un „Kino Bize”. Bet ieskatu oktobrī gaidāmajā ziemeļvalstu kino panorāmā valmierieši un pilsētas viesi bez maksas varēs baudīt jau šajā nedēļas nogalē. Filmas vieno mūsdienīgs skatījums uz ziemeļnieku īpašo pieeju kinematogrāfam, smalks humors, nevainojams tehniskais izpildījums un pēcgarša, kas ilgi tur savā varā.

Piektdienas, 5.augusta vakarā, būs skatāma 2008.gadā uzņemtā islandiešu komēdija „Lauku kāzas”, kuras režisore ir viena no reģiona slavenākajām montāžas režisorēm Valdisa Oskarsdotira, kurai ir ciešas attiecības ar Holivudu – viņa piedalījusies arī filmu „Nožēlojamie” (1998) un „Gaišo atmiņu mūžīgais starojums” (2004). Viņas debijas filmas centrā ir jauns pāris, kas savas kāzas nolēmis svinēt mazā lauku baznīciņā, kas atrodas vien stundas braucienā no Reikjavīkas. Viesi turp dodas divos autobusos, taču vienīgais, kurš zina ceļu, ir līgavainis, un viņam ir klaustrofobija, kas nozīmē, ka šoferiem viņš devis rīkojumu apbraukt tuneli… Filmas fragments – seansa pieteikuma video:

Sestdien, 6. augustā uz brīvdabas kino ekrāna atdzīvosies Parīzē dzimušā islandieša Dagura Kari Ņujorkā uzņemtais kinostāsts „Labā sirds” (2009) ar amerikāņu aktieri Polu Dano un skotu Braienu Koksu galvenajās lomās. 25 gadus vecais Lūkass ir bezpajumtnieks, kurš mitinās kastē zem Bruklinas tilta. Zaudējis jēgu savai dzīvei, viņš mēģina izdarīt pašnāvību un, nonācis slimnīcā, iepazīstas ar nīgro Žaku, kurš palātā nonācis pēc jau piektās sirdslēkmes. Filma piedalījusies virknē festivālu, kā arī triumfējusi Edda – islandiešu Oskara – balvu pasniegšanas ceremonijā. Filmas fragments – seansa pieteikuma video:

Bet svētdien, 7.augustā, plkst. 22:00 būs skatāma filma „Ne savā dabā” (2014), kura pērn tika iekļauta arī Riga IFF pilnmetrāžas filmu konkursa programmā. Tās autori – norvēģi Ūle Jēvers un Marte Volde – uzņēmuši ironisku stāstu par trīsdesmitgadnieku Martinu, kurš dodas kalnos, taču nekas nespēj no viņa galvas izmest problēmu virkni, kas pārņēmusi viņa dzīvi. „Ne savā dabā” īpašo balvu saņēma Berlīnes kino festivālā, un tā kļuvusi par savdabīgu eksperimentu, kas, pateicoties uz lielā ekrāna risinātajām problēmām, kļuva par kulta notikumu. Filmas fragments –
seansa pieteikuma video:

Riga IFF Brīvdabas kinoteātra sadaļa Valmieras vasaras teātra festivāla mājaslapā:
valmierasfestivals.lv.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu. Festivāla mājaslapa – rigaiff.lv, bet par jaunāko festivāla tapšanā var uzzināt, arī apmeklējot Riga IFF šķirkļus Facebook, Twitter un Instagram vietnēs.