Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


REŽISORS IVARS TONTEGODE: ESMU KNUTIFICĒTS

Redakcija
Redakcija

4. maijā, pulksten 18 kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos meditācija par Knuta Skujenieka dzeju un dzejnieku pašu Ivara Tontegodes filmā „Knutifikācija”. Vairāk par filmu un tās tapšanu stāsta režisors.

Ivars Tontegode neslēpj, ka iepriekš par dzejnieku, atdzejotāju un literatūrkritiķi Knutu Skujenieku neko daudz nav zinājis un par dzeju nav interesējies. Taču nu, pēc trim filmas tapšanas gadiem, viņšpārliecināti apgalvo, ka esot „knutificēts”.

Tāds ir režisora aicinājums arī pārējiem skatītajiem – ļauties filmas meditatīvajai dabai un KnutaSkujenieka pasaulei. Tā nav tikai dokumentālā filma par personību, bet gan spēcīgs audiovizuāls vēstījums par dzīvi, eksistenci un cīņu dzīvot tagadnē, lai arī kāda tā būtu, skaidro režisors. Filmā redzami gan arhīva materiāli, gan režisora inscinējumi, gan dokumentālas epizodes ar dzejnieka piedalīšanos, kā arī savdabīgi mūsdienu realitātes atainojumi.

Filmas tapšana sākās pirms trim gadiem, kad režisoru Ivaru Tontegodi uzrunāja Ķekavas bibliotēkas darbinice Sanda Zālamane. Savācis „entuziastu pulciņu” – operatorus Vinsentu Nātri un Olafu Apustuli, dokumentētājus-fotogrāfus Viktoriju Ekstu un Pauli Jakušonoku,– režisors sāka darbu pie filmas. Trīs gadu laikā filmas komanda ir augusi un mainījusies, un tai pievienojies skaņu režisors Jevgenijs Načiss, montāžas režisore Gunta Ikere un producente Guna Stahovska no „Mojo Raiser Production”.

„Knutifikācija”, režisora vārdiem, ir vairāk simbolisks process, raksturojums garīgam ceļam, kura laikā Knuta Skujenieka vārdi kļūst par aizkadra balsi, kas ved sev līdzi, tuvāk patiesībai. Jāpiebilst, ka filmas nosaukums angļu valodā ir „Knutifiction” no vārda fiction, kas tulkojumā nozīmē „fikcija, izdomājums, daiļliteratūra”, norādot, ka patiesība ir neaptverams jēdziens, un katram tā var būt sava. Tāpat kā priekšstats par pašu Knutu Skujenieku katram viņa darbu lasītajam ir veidojies savs. Šādu filmas nosaukuma izvēli režisors skaidro ar to, ka dažādās valodās konteksts mainās un vieni un tie paši vārdi tiek uztverti citādāk. Piemēram, „knutifikācija” ir atsauce arī uz padomju laikiem, kad notika dažādas „elektrifikācijas”, „optimizācijas” un tamlīdzīgi procesi, ko angļu valodas konteksts zaudē.

Meditācija par Knuta Skujenieka dzeju un dzejnieku pašu Ivara Tontegodes filmā „Knutifikācija” pirmizrādi piedzīvos 4. maijā, plkst. 18:00 kinoteātrī “Splendid Palace”. Tā kā filma tiek rādītaNacionālā kino centra rīkotā 4. maija Latvijas filmu maratona ietvaros, ieeja ir bez maksas.Pēc pirmizrādes plkst. 22:00 klubā „OneOne” notiksfilmas oficiālais afterparty ar “The Future Folk Orchestra”, Jevgeniju Načisu jeb Eugene Aon un Dāvi Burmeistaru no grupas „Tesa”, elektroniskās mūzikas mākslinieku Oriole, instrumentālo post-roka grupu “Illa” un DJ Vital ar muzikālu K. Skujenieka dzejas lasījumu. Pirmizrādes viesiem ieeja ir bez maksas, pārējiem 3 Eur.

Filma tapusi studijā “Mojo Raiser Production” sadarbībā ar studiju “Full Glass Media Production”, producente Guna Stahovska. Filmu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Nacionālais kino centrs, Ķekavas un Salaspils novadu pašvaldības, kā arī AS “Knauf” un “UP Records” (Lietuva).

Filmas treileris: https://www.youtube.com/watch?v=A9n...