Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:281, Did:0, useCase: 3


RojaL balvas – sadalītas

Redakcija
Redakcija

RojaL balvas – sadalītas
Publicitātes foto

30. jūlijā tika pasniegtas balvas 6. kino, mākslas un mūzikas festivāla „RojaL” starptautiskā konkursa uzvarētājiem.

“RojaL” konkursa sadaļa ir noslēgusies. Tajā piedalījās filmas no Latvijas, Lietuvas, Lietuvas, Dānijas un Polijas, un filmas vērtēja žūrija: kinorežisors Dāvis Sīmanis, Rīgas Starptautiskā kino festivāla radošā direktore Sonora Broka un Baltijas Starptautiskā filmu festivāla direktore Berlīnē Matilde Gudruna. Žūrija par konkursa labāko filmu, piešķirot Zelta RojaLu, atzina Dānijas un Francijas kopražojuma filmu “Nesavaldītais”, ko uzņēmusi režisore Žuljeta Vigere, savukārt žūrijas īpašo atzinību saņēma Maceja Būhvalda filma “Paģiras”. Arī par skatītāju simpātiju ieguvēju kļuva poļu režisora Maceja Būhvalda filma “Paģiras”.

Pulksten 22:00 pludmalē balvu pasniegšanas ceremonijas laikā notika Laimas Jansones koncerts „Klusuma skaņas”. Kopš 2011.gada koklētāja Laima Jansone spēlējusi lielākajās Latvijas koncertzālēs (Lielā ģilde, Gors, Doma Baznīca, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ziedoņa zāle), kā arī uzstājusies ārzemēs (Itālija, Beļģija, Vācija, Austrija, Skandināvija, Japāna, Austrālija u.c.). Sens latviešu instruments atdzīvojas mūsdienīgas, enerģijas pārpilnas, jaunas meitenes rokās. Klusas gaidas un eksplozīvas stihijas mūzikā un vidē. “Var jau teikt, ka kokle – pēdējā laikā pateicoties jaunās, talantīgās koklētājas Laimas Jansones spilgtajam fenomenam – tagad ir modē un citi mūziķi to steidz izmantot. Un labi, ka izmanto, jo rezultāts ir ļoti rosinoša un aizraujoša pasauļu satikšanās,” tā Inese Lūsiņa laikrakstam “Diena”. Pieminētā fenomena rezultātā Laima veido sadarbības ar visplašāko muzikālo skanējumu diapazonu.

6. Kino, mākslas un mūzikas festivālu „RojaL” noslēdza brīvdabas seanss jūras krastā – Unas Celmas 1999.gadā uzņemtā filma “Seko man” un 1976.gadā Dānijā uzņemtā komēdija „Olsena banda sadusmojas”. Jauna un skaista latviešu meitene Brigita nolemj atbildēt uz kāda zviedru kunga iepazīšanās sludinājumu avīzē. Viņas izredzēto sauc Larss. Viņš ir pelējuma sēnīšu pētnieks, kura dzīvē līdz šim viss noticis pēc valdonīgās māsas Agnetes diktāta. Zviedru dzīve izrādās nav pasakaina, kā tas likās no Baltijas jūras otra krasta. Tomēr liktenīga pārpratumu ķēde jau ir savērpusies… Kāds latviešu jauneklis dodas uz Zviedriju, lai vestu pie prāta mīļoto Brigitu, bet satiek tur Agneti… Kāds zviedru vecpuisis pamet konfortablo Zviedriju un brauc uz Latviju, lai nepazaudētu reiz satikto meiteni… Neviens neiegūst gluži to, pēc kā tiecies, taču divi pāri ir gandrīz laimīgi. Galvenās lomas atveido Baiba Broka, Eva Lēna Bjermane, Juris Zagars, Guna Zariņa, Samuels Frolers. Filmā “Olsena banda sadusmojas” Egons Olsens kārtējo reizi iznāk brīvībā no cietuma, un viņu sagaida biedri Kelds un Benijs. Banda dodas uz mājām pie Kelda un Ivonnes, bet Ivonne nav sajūsmā par Egonu, kurš regulāri tiek apcietināts. Banda jau atkal kaļ plānus nākamajai operācijai – nozagt pusotru miljona vērtu Ķīnas vāzi, ko vēlāk pārdot holandiešu uzpircējam. Šī ir astotā filma stāstā par Egona Olsena sīknoziedznieku bandu, kuri atkal un atkal radoši mēģina izdomāt veidus, kā nozagt miljonus.