Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejā atklās Benitas Bitānes personālizstādi "Gleznas"

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 2. jūnijā, plkst. 17 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, lielajā izstāžu zālē atklās mākslinieces Benitas Bitānes personālizstādi "Gleznas", kur būs skatāmi mākslinieces dažādu glezniecības periodu darbi.

Izstāde ļaus izsekot līdzi Benitas Bitānes otas triepiena mainīgumam, krāsu un pasaules izjūtai. Māksliniece ir izteikta koloriste. Viņa pasauli redz un jūt krāsaini. Gleznotājas daiļradei raksturīgi skaisti sudrabaini pelēkie toņi, tonāli niansēti krēslaini pelēkie, oranžās, zaļās, violetās impresijas un draudoši sarkanais.

Benita Bitāne savā radošajā izpausmē palikusi uzticīga jūras gleznieciskā tēla atspoguļojumam. Būdama jūtīga dabas vērotāja un dabas noskaņu atainotāja, gleznās ar jūras tēlojumu viņa spējusi atrast daudzveidīgu krāsu gammu un nianses.

Arī ziedi un ziedēšana, zeme, lauki ar cilvēku klātbūtnes un darbības zīmēm, debesis ir mākslinieces iedvesmas avots. Māksliniece niansēti tver diennakts un gadalaiku izmaiņas, atraisīti izmantojot visus tos izteiksmes līdzekļus, ko pieļauj eļļas glezniecība.

Benitas Bitānes radošā pieredze vairojusies, strādājot glezniecībā, scenogrāfijā, vadot plenērus, vingrinot roku grāmatas mākslā un preses grafikā, kā arī vairojot savas un audzēkņu atziņas mākslas pedagoģijā.
Benita Bitāne beigusi Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un absolvējusi Mākslas akadēmiju ar diplomdarbu "Zvejnieku ostā" Eduarda Grūbes vadībā.

60. un 70. gados Liepājas teātrī strādājusi par vecāko mākslinieci dekoratori, bijusi scenogrāfe iestudējumiem P. Bomaršē "Figaro kāzas", F. Ervē "Šķelmīgā jaunkundze" u.c. 12 gadus līdz 1988. gadam strādājusi par pedagoģi Lietišķās mākslas vidusskolā, pēc tam darbojas kā brīvmāksliniece, visus spēkus veltot glezniecībai. 1982.gadā uzņemta Latvijas Mākslinieku savienībā. Izstādēs Benita Bitāne piedalās kopš 1958. gada.

Benitas Bitānes personālizstāde "Gleznas", kas veltīta mākslinieces nozīmīgai dzīves jubilejai, Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē Kūrmājas prospektā 16/18 būs skatāma no 2. jūnija līdz 2. jūlijam.

Ieejam bez maksas.