Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rokdarbu izstādē “Manis paša radīts…” apskatāmi ar izšuvumiem rotāti darbi

Redakcija
Redakcija

Jau sesto reizi Liepājā tapusi izstāde, kurā pašu radītus rokdarbus izrāda dalībnieki, kuri paralēli ikdienas darbiem nodarbojas ar izšūšanu – vienu no senākajiem rokdarbu veidiem. Izstādes “Manis paša radīts…” atklāšana notiek trešdien, 31. janvārī, pulksten 17.30, un tā bez maksas apskatāma līdz šā gada 27. februārim Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā un Foajē.

Izstāde ik gadu piesaistījusi radošu cilvēku uzmanību, neatkarīgi no vecuma, dzimuma un profesijas. Iepriekšējo 5 izstāžu ietvaros Liepājā izstādīti simtiem smalku rokdarbu, kurus veidojuši desmitiem talantīgu autoru no visas Latvijas.

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anete Strazda, atklāj, ko var darināt dažādās izšūšanas tehnikās: “Šo gadu laikā esam pārliecinājušies, ka jebko. Dažādu izmēru gleznas, tautastērpi, pūriņš bērnam, vēsturisks 18. gadsimta tērps, sporta deju sacensību kleita, modes aksesuāri, sienas pulksteņi, galdauti, galda lampas, istabas čības vai grezni balles apavi. Šķiet neticami, tomēr to visu radījuši iepriekšējo gadu izstāžu dalībnieki, kuru izdomai un radošajai pieejai nav robežu!”

Šogad izstādē ar saviem izšuvumiem piedalās 53 dalībnieces (no kurām 32 – skolnieces) no Liepājas, Aizputes, Grobiņas, Rīgas, Mālpils, Rundāles novada, Bārtas pagasta, Ugāles pagasta Ventspils novadā un Kuldīgas. Izstādes dalībnieces pārstāv visas paaudzes - jaunākajām dalībniecēm, skolniecēm, ir vien 11-13 gadu, savukārt, pieredzes bagātākās ir sasniegušas jau 80 gadu slieksni.

Ikdienā dalībnieces pārstāv visdažādākās profesijas un nozares – dalībnieču vidū ir ķīmiķe, skolotāja, docente augstskolā, mājsaimniece, veikala vadītāja, pensionāre, kultūras projektu vadītāja vai personāla speciāliste. Taču visām izstādes dalībniecēm ir kas kopīgs – aizrautība, pacietība, mīlestība, talants, un ikvienai no viņām izšūšana ir iemīļots brīvā laika pavadīšanas veids, vaļasprieks, ar kura palīdzību atpūsties, atslēgt prātu no ikdienas rūpēm, sagādāt prieku un gandarījumu sev pašai un apkārtējiem, kuriem ļauts par smalkā darba rezultātu priecāties.
Izstādes apmeklētāji tiek aicināti nesteidzīgi novērtēt autoru radītos mākslas darbus – katrā ir ielikta liela mīlestība, rūpīgs un ilgs darbs, ideja un emocijas – atkarībā no konkrēta darba sarežģītības un izmēra, katra darba radīšana prasījusi laiku no vismaz 1 līdz pat 12 mēnešiem. Pēc visu darbu apskates apmeklētāji aicināti nobalsot par sev tīkamāko izstādē eksponēto darbu, kā rezultātā tiks noskaidrots apmeklētāju vislielāko apbrīnu raisošākais darbs, kura autors saņems arī simbolisku balvu no veikala “Kumodē”. Pārsteiguma balvu izstādes noslēgumā iegūs arī kāds izlozē noskaidrots balsotājs.

Iesniegtos darbus atbilstoši izstādes mākslinieciskajai koncepcijai izvērtēja un izstādi iekārtoja eksperti – māksliniece Ginta Stavrovska un Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja Anete Strazda.