Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejā notiks muzikāla zibakcija

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 2. jūlijā plkst. 15, Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 ikviens interesents aicināts uz vokālās grupas “Putnu dārzs” (Rīga) un flāmu senās mūzikas ansambļa “Zefiro Torna” (Beļģija) kolorītu daudzbalsīgo dziesmu priekšnesumu.

Beļģu un Latvijas mūziķiem sadarbojoties ir radīta koncertprogramma “Lassus Pub crawl”, kas atskaņo renesanses komponista Orlando di Lasso laicīgos skaņdarbus. Programmu veido franču šansoni, itāļu vilanellas un vācu galda dziesmas.

Flāmu renesanses laika komponists Orlando di Lasso (1530 – 1594) franču, itāļu un vācu krogus dziesmas pārveidojis par muzikālām pērlēm, liekot satikties izsmalcinātai augstmaņu un vienkāršās tautas kultūrai. Kolorītajās dziesmās strāvo sulīga dzīves izjūta: skaistums, dzīvesprieks, dekadence, skumjas un parodija.
Programmas ideja dzima Monsā (Beļģija), gatavojoties Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2015 svinībām. Monsa ir renesanses meistara Orlando di Lasso dzimtā pilsēta, kuras šarms, senatnīgā atmosfēra un izsmalcināto krodziņu izvēle iedvesmoja mūziķus “krogu tūres” koncertprogrammai. Liepāja ir beļģu mūziķu apvienības tūres pirmā pieturvieta ārpus Beļģijas. Latvijā “krogus tūres” kustība ir maz pazīstama, toties daudzās Eiropas pilsētās bāru tūres ir ļoti populāras un darbojas kā socializēšanās pasākums vietējai sabiedrībai un tūristiem.

Flāmu senās mūzikas ansamblis “Zefiro Torna” specializējies Eiropas viduslaiku, renesanses un baroka mūzikas atskaņošanā unikālā veidā. Autentiskie senie instrumenti, kā arī spēles, dziedāšanas un improvizācijas tehnikas balstītas rūpīgā vēsturisko mūzikas stilu izpētē. Tomēr mūziķi neaprobežojas tikai ar vēsturisku pieeju senās mūzikas atskaņošanā, bet labprāt izmanto arī mūsdienu mākslas izpausmes formas. Neskaitāmi iestudējumi, kas tapuši, sadarbojoties ar literātiem, vizuālās mākslas pārstāvjiem, dejotājiem, mūsdienu mūzikas izpildītājiem un folkmūziķiem, vienmēr centrējas ap kādu simbolisku vai alegorisku tēmu. Šī pieeja padarījusi ansambli slavenu gan Beļģijā, gan citur pasaulē.

Jauktais vokālais ansamblis “Putnu dārzs” ir populārā sieviešu ansambļa “Putni” tradīciju mantinieks. Kopjot a cappella dziedāšanas tradīciju, ansamblis “Putnu dārzs” īsteno radošas, konceptuālas un inovatīvas sadarbības formas, uzstājoties kopā ar citiem kolektīviem, kā arī profesionāliem mūziķiem un komponistiem. Ansambļa repertuārs ir plašs un daudzveidīgs, ansamblis sniedz regulārus koncertus Latvijā un ārpus tās robežām. Ansambļa vadītāja ir Antra Dreģe.

Projektu īsteno kultūras biedrība “Spektrs” un nodibinājums “Mūzikas un mākslas atbalsts fonds”, atbalsta VKKF, Rīgas dome, Liepājas Kultūras pārvalde.

Biļetes uz koncertu, kas notiks 2. jūlijā plkst. 19:00 Promenade Hotel Hika zalē iespējams iegādāties “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietas un www.bilesuparadize.lv.