Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Kultūras un izklaides programma ARS REZUMĒ: Tekstu grupas “Orbīta” dzejas performance

Redakcija
Redakcija

Kultūras un izklaides programma ARS REZUMĒ: Tekstu grupas “Orbīta” dzejas performance
Tekstu grupa “Orbīta”. Publicitātes foto

Ceturtdien, 2018. gada 10. maijā, plkst. 18.00 kultūras un izklaides programmas “Ars Rezumē” ietvaros Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle ARSENĀLS (Vecrīgā, Torņa ielā 1) un tekstu grupas “Orbīta” dalībnieki aicina uz dzejas performanci laikmetīgās mākslas izstādē “Nākotnes valsts”.

PASĀKUMS
Vakara gaitā “Orbītas” dzejnieki – Sergejs Timofejevs (Сергей Тимофеев), Semjons Haņins (Семён Ханин) un Vladimirs Svetlovs (Владимир Светлов) lasīs īpaši izvēlētus un atlasītus dzejoļus izstādei “Nākotnes valsts”, kas veltīta Latvijas simtgadei. ARSENĀLA ekspozīcijā apmeklētāji var iepazīties ar divdesmit par nākotni reflektējošiem mākslas darbiem – gleznām, skulptūrām, instalācijām, videofilmām un animācijām, ko radījuši Latvijas mākslinieki, iztēlojoties, kāda varētu būt pasaule un Latvija tuvākā vai tālākā perspektīvā. Šajā vakarā nevis cilvēki, bet aplūkojamie darbi būs dzejnieku auditorija. Performance sniegs iespēju noraudzīties un klausīties no malas, piedzīvojot, kā dzeja satiekas, atsaucas un sarunājas ar vizuālo mākslu.

Valodas un nacionālās identitātes robežu izplūšana ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, domājot par nākotni. Pasākuma tematika atsaucas uz izstādē “Nākotnes valsts” apskatāmu mākslinieka Leonarda Laganovska instalāciju, kas stāsta par glābšanu, uzsverot literatūras nozīmi izdzīvošanas ceļā. Līdzīgi kā citi projekta dalībnieki, autors runā par pagātni un šodienu, kas mūs ievedīs nākotnē. Laganovskis darbos ielicis arī sev svarīgo emigrācijas tēmu, akcentējot krievu inteliģences ieplūšanu citās kultūrās.

Uz “Ars Rezumē” pasākumu LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS laipni aicināts ikviens interesents!
Performance notiks krievu valodā.
Dalības maksa: 1,50 EUR (akcijas “Labā diena” ietvaros).
Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits nav ierobežots.
Uzziņas pie Katrīnas Vastlāves, zvanot pa tālruni (+371) 67 716108 vai rakstot uz e-pastu arsenals@lnmm.lv.

PAR TEKSTU GRUPU “ORBĪTA”
Tekstu grupa “Orbīta” ir Rīgas krievu dzejnieku, mākslinieku, mūziķu, fotogrāfu un mediju mākslinieku apvienība, kas aktīvi piedalās Latvijas kultūras dzīvē jau kopš 1999. gada, veidojot performances un mākslas instalācijas, kā arī izdodot bilingvālu literatūru, rakstu krājumus, foto grāmatas un pētniecisko literatūru. “Orbīta” gan nodarbojas ar Latvijas krievu dzejnieku popularizēšanu, gan atdzejo laikmetīgo latviešu dzeju krievu valodā, attīstot dinamisku un veiksmīgu sadarbību starp krievvalodīgajiem un latviešu dzejniekiem un māksliniekiem.

Līdz šim “Orbīta” uzstājusies daudzās Eiropas valstīs un ASV. Apvienība guvusi atzinību (nominācijas, apbalvojumus) vairākos Latvijas un starptautiskos konkursos: Literatūras gada balva, Purvīša balva, Dzejas dienu balva, “Zelta ābele”, MAP grāmatu dizaina balva, Kurjohina balva u.c.

ARS REZUMĒ
Konceptuāli vai tematiski saistīti ar mākslas izstādi, kultūras un izklaides programmas “Ars Rezumē” pasākumi kopš 2008. gada tiek regulāri rīkoti lielāko projektu noslēgumā LNMM izstāžu zālē ARSENĀLS iepriekš izziņotā ceturtdienā. “Ars Rezumē” vakari tiecas veicināt dažādu jomu starpdisciplināru sadarbību un inovatīvu formātu jaunradi. Pasākumos apmeklētājiem ir iespēja tikties ar aicinātajiem viesiem – mūziķiem, māksliniekiem, aktieriem, dzejniekiem, dejotājiem un citām radošām personībām.

Aicinām izbaudīt muzeja radošo gaisotni, klausoties un skatoties Jums gatavotos priekšnesumus!

Laikmetīgās mākslas izstāde “Nākotnes valsts” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS būs atvērta līdz 20. maijam.