Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Top vērienīga Rīga 2014 izstāde veltīta Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas mākslai

Redakcija
Redakcija

No 6.septembra līdz 26.oktobrim Mākslas muzeja „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) Lielajā izstāžu zālē apmeklētājiem būs atvērta vērienīga Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde „Nākotnes mākslu meklējot. Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas (Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas) māksla”, kuru papildinās izstāde Boses zālē „Voldemāra Matveja grāmata „Nēģeru māksla” un latviešu mākslinieki”.

Līdz šim skatītājiem plašāk bija zināms Voldemāra Matveja (1877–1914) gleznotāja mantojums. Tāpēc šoreiz abas izstādes iepazīstinās ar latviešu gleznotāja, teorētiķa un pētnieka unikālu ieguldījumu ārpus Eiropas reģionu pētniecībā 20.gadsimta sākumā, kurš bija viens no pirmajiem pasaulē, vērtējot Okeānijas, Āfrikas un Ziemeļāzijas mākslu no estētiskā, nevis etnogrāfiskā viedokļa.

Latvijas mākslas vēsturē nav daudz tādu pētnieku, kas būtu pievērsušies pasaules tautu kultūru izpētei. Voldemārs Matvejs, neraugoties uz savu īso mūžu – nepilniem 37 gadiem, paspēja neilgi pirms savas nāves publicēt grāmatu krievu valodā „Lieldienu salas māksla”, bet 1919.gadā tika izdots viņa sacerējums „Nēģeru māksla”. Kaut vai šo dažu minēto iemeslu dēļ Matveja personība apvīta daudzām leģendām, kas ir saglabājušās līdz mūsdienām un neliek mieru ikvienam, kas sāk iepazīties ar viņa dzīves gājumu un atstāto mantojumu.

Lai arī uz daudziem jautājumiem nav tik viegli iegūt atbildes, tomēr vēl jo vairāk fascinējoši atrast saskares punktus starp ļoti tālām zinātnes nozarēm – mākslas vēsturi un entomoloģiju. Šajā kopsakarībā vienojošais vārds ir Jaungvineja. Matveja pašam nebija lemts nokļūt šajā reģionā, tomēr Okeānijas mākslas pētījumos viņš 1913.gada vasarā Parīzē, Trokadero muzejā fotografēja Korvar stilā grieztas senču figūras no Cenderavasihas līča Papua reģiona Jaungvinejā. Pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē skatītājiem tiks dota unikāla iespēja iepazīties ar ne vien minētajām Korvar stila figūrām, bet arī ar citām Matveja pētītām un fotografētām skulptūrām, kas atvestas no Krievijas, Nīderlandes un Francijas vadošajiem muzejiem. Izstādes kuratore ir Irēna Bužinska.

Vienlaikus šī Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde būs mēģinājums veicināt dialogu par pasaules kultūras mantojuma daudzveidību un mijiedarbību, kuru rezultātā tiek mainīti stereotipi un paplašinātas ierastās kultūru uztveres robežas. Voldemāra Matveja devums ir vēl viena līdz šim neatklāta kvalitatīva „dzintara dzīsla”, kas spēj nodrošināt Rīgas atpazīstamību, vairojot zināšanas gan par mums pašiem, gan par pasaules kultūras mantojuma pētniecības neapšaubāmiem līderiem.

Izstādei veltītā preses konference notiks 5.septembrī mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Rīga) plkst.12:00, kurā piedalīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, izstādes kuratore Irēna Bužinska, nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle un izstādes veidotāji. Izstādes atklāšana notiks 5.septembrī plkst.17:00.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.