Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Baltās nakts ietvaros izrādīs pasaulslavenu mākslinieku darbus

Redakcija
Redakcija

6.septembrī biedrība ''Kultūras perons'' sadarbībā ar Francijas aģentūru ''EVA ALBARRAN & CO'' un Dailes teātri izrādīs franču mākslinieka Nela Belufas Neil Beloufa audiovizuālo instalāciju un slavenā itāļu režisora Juri Ankarāni Yuri Ancarani īsfilmu triloģiju. Nela Belufas instalācija būs skatāma Dailes teātra foajē (Brīvības ielā 75) no plkst. 19.00 līdz 03.00, bet Juri triloģiju apmeklētāji aicināti skatīties kino Splendid Palace (Elizabetes ielā 61) no plkst. 21.00 līdz 03.00.

Nela Belufas multimediālā instalācija ''Pasaules kundzība'' sastāv no kustīgas poliuretāna sienas, uz kuras tiek projicēts video. Video sižetā redzams, kā iedomātu valstu amatpersonas apaļo galdu sarunās risina dažādas iedomātas un reālas politekonomiskas problēmas. Ģeopolitiskās lomu spēles rezultātā tiek iniciēts atsevišķu valstu un visas pasaules karš. Valstu pārstāvji, izmantojot karu kā ieganstu, mēģina risināt tādas problēmas kā bezdarbs, abortu legalizēšana, piesārņojums, pārapdzīvotība un citas.

Alžīriešu izcelsmes franču mākslinieka Nela Belufas instalācija tika izrādīta Parīzes Baltajā naktī 2013, kur tā iemantoja lielu apmeklētāju ieinteresētību. Mākslinieku un viņa darbus kopš 2007.gada atzinīgi novērtējuši un apbalvojuši dažādos mākslas projektos un festivālos gan Parīzē, gan ārpus tās, piemēram, Čikāgā, Lisabonā, Ņujorkā, Dānijā, Hamburgā, Londonā un citur.

Pasaulslavenā itāļu režisora Juri Ankarāni hipnotiskā ekrāna valoda būs redzama kinoteātra Splendid Palace lielajā zālē. Būs skatāmas trīs īsfilmas: ''Il Capo'', ''Piattaforma Luna'', ''Da Vinci''.
Il Capo ir 2010.gadā radīts monumentāls vēstījums par rakšanas darbiem marmora karjerā, kurā galvenais varonis- brigadieris, strādājot lielā troksnī, vada lieljaudas mašīnu darbu, izmantojot tikai zīmju un žestu valodu. Stāsta interesantākā daļa ir par to, kā milzīgajā troksnī līdzi pastāv paradoksāls klusums.
Savukārt Venācijas kinofestivālā 2011. gadā debitējusī filma Piattaforma Luna ir stāsts, kas vairāk līdzinās zinātniskās fantastikas trillerim. Fiziski un emocionāli nemainīgajā batiskafa telpā dzīvo seši akvalangisti un Juri. Vairākas nedēļas no vietas veicot uzdoto uzdevumu, viņu vienīgā izlaušanās ārtelpā ir došanās okeāna tumsas bezgalībā.
Līdzīgi kā pirmajās divās triloģijas daļās, īsfilmā Da Vinci tiek runāts par mašīnu atsvešināto pasauli. Specializēts ķirurģijas robots, ko vada cilvēks, veic sarežģītu audu operāciju. Režisors skatītājam dod iespēju ielūkoties vissmalkākajās ķirurģiskajās darbībās no mikroskopiska tuvuma.

Režisora radītie darbi ir guvuši atzinības un balvas vairāk nekā 20 filmu festivālos Francijā, Itālijā, Norvēģijā, ASV, Polijā un citur.

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2014" Rīgā šogad notiks naktī no 6. uz 7.septembri. Šis būs devītais gads kopš Rīgā ik septembri notiek mūsdienu urbānajai kultūrai veltītais forums. Viena nakts gadā, kad pilsētnieki un pilsētas viesi tiek aicināti izjust radoša nomoda stāvokli. Šogad programmu veidos ap 50 Latvijas un starptautisku mākslinieku dažādu žanru kultūras un mākslas projekti. Visi "Baltās nakts" pasākumi apmeklētājiem ir pieejami bez maksas.