Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Koncertzālē “Cēsis” apskatāma scenogrāfijas metu izstāde

Redakcija
Redakcija

No 27. decembra līdz 2017. gada 4. martam Insignia mākslas galerijā koncertzālē "Cēsis" apskatāma Latvijas Mākslinieku savienības muzeja (LMS muzejs) scenogrāfijas dekoratīvo metu izstāde "Sarkanais un Melnais".

Latvijas Mākslinieku savienības muzejs, aktualizējot savu mākslas darbu krājumu, aicina ielūkoties scenogrāfijas dekoratīvos metos izstādē „Sarkanais un melnais”. LMS muzejā izveidota nozīmīga scenogrāfijas kolekcija, kura ir unikāls vēstures liecinieks, kas vēstī ne tikai par skatuves mākslas dažādajiem stilistiskajiem procesiem, bet par mākslinieku radošo domu un laikmeta garu.

Dekorāciju metos scenogrāfi ar otas palīdzību radījuši savpatnas ideju pasaules, kurās var vērot latviešu scenogrāfijas skolas iezīmes 20.gs. 50.-60.gados, kad dominēja mitoloģiskā tēlainība, etnogrāfiskās folkloras motīvu apdare, piem. Artura Lapiņa dekorāciju skicē Š. Guno operai „Fausts”” (1975), nacionālā pašapziņa Kārļa Freimaņa dekorāciju skicēs Raiņa lugai „Uguns un nakts” (1967), Vladimira Kirkupa ironiskie motīvi dekorāciju metos B. Brehta "Puntila kungs un viņa kalps Matti”” (1964).

Mainoties teātra stilistikai 70. gados, vērojamas pārmaiņas kā teātrī, tā arī scenogrāfijā. Šajā laikā kā dominējošais mākslinieciskais strāvojums aktualizējās abstraktā tēlainība, bet dekorāciju skicēs parādījās asamblāžas un kolāžas tehnikas. Kā laikmeta piemērus varētu minēt Gunara Zemgala dekorācijas pēc V. Šekspīra lugas veidotajai izrādei „Jautrās vindzorietes” (1985), Ilmāra Blumberga dekorāciju skices Servantesa lugai „Dons Kihots” (1983).

80. gados ar intensīviem centieniem notika jaunās realitātes veidošana postmodernisma stilistikā, scenogrāfijā parādījās fotomontāža un performance – Indulis Gailāns, Andris Breže „Odiseja ceļojums” pagalma teātrim (1985), Leonards Laganovskis, Imants Žodžiks, Hārdijs Lediņš, „Akcija Nr. 4 „Pārcelšanās”” (1982).

Scenogrāfija, mijiedarbībā ar dramaturģiju, režiju, aktiermākslu, vizuālās mākslas veidu kontekstā, veido savdabīgu un iluzoru vides arhitektūru, vienlaikus spilgti uzrādot katra autora individuālo rokrakstu.

Izstādes idejas autors ir tēlnieks Igors Dobičins, biedrības „Latvijas Mākslinieku savienība” prezidents. Izstādes dizaina veidotāji - Igors Dobičins un Ansis Dobičins.

Izstādi “Sarkanais un melnais” atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, koncertzāle „Cēsis”, biedrība „Latvijas Mākslinieku savienība”.

Insignia mākslas galerija atrodas koncertzāles “Cēsīs” 1.stāvā un ir atvērta katru dienu no plkst. 12.00 – 18.00. Pasākumu norises dienās galerija atvērta līdz pasākumu beigām.