Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Jauna vēsturiskā ekspozīcija Rotko centrā

Redakcija
Redakcija

Pēdējā šī gada nedēļā, no 27. decembra visiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centra apmeklētājiem iespēja iepazīties ar pastāvīgo kultūrvēstures ekspozīciju, kas veltīta Daugavpils cietokšņa artilērijas arsenāla ēkas vēsturei.

Vēsturiskajā ekspozīcijā iespēja iepazīties ar artilērijas arsenāla ēkas izmantošanas vēsturi, piedāvājot plašu arhīvu dokumentu elektrografisko un digitālo kopiju klāstu, kas iegūts dažādos Latvijas un Krievijas arhīvos un muzejos. Daļa no šiem unikālajiem dokumentiem tiek eksponēti pirmo reizi.

Pēc Krievijas imperatora Nikolaja I pavēles, artilērijas arsenāla ēkas celtniecība Dinaburgas cietoksnī iesākta 1831. gadā un pabeigta 1833. gadā. Te tika uzglabāti lielgabali, šaujamie un aukstie ieroči, dažādi armijas furgoni, artilērijas piederumi, munīcija. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā artilērijas arsenāla ēku izmantoja Latvijas armijas Zemgales divīzijas pulki, bet pēc tam Padomju Savienības kara aviācijas un inženieru augstskola, un tad vairāk nekā 10 gadus artilērijas arsenāla ēka saimnieciski netika izmantota, līdz 2013. gadā Daugavpils cietokšņa renovētajā artilērijas arsenāla ēkā durvis saviem apmeklētājiem vēra Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs.