Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās ksilogrāfijas izstādi “Rakstot kokā”

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās ksilogrāfijas izstādi “Rakstot kokā”
• Pēteris Upītis. “Dadži”. 1942. Ksilogrāfija. LNB Mākslas lasītavas iespiedgrafiku kolekcija

Šī gada 3. aprīlī plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 4. stāva ātrijātiks atklāta ksilogrāfijas – kokgriezumu un kokgrebumu – izstāde „Rakstot kokā”. Tajā būs aplūkojami Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas iespiedgrafiku kolekcijas spilgtākie darbi. Izstāde skatāma līdz 2. jūlijam LNB darba laikā.
Ieeja bez maksas.

Izstāde “Rakstot kokā” apmeklētājus iepazīstinās ar senu iespiedgrafikas veidu – ksilogrāfiju, piedāvājot Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Francijas, Čehijas un ASV nacionālo skolu pārstāvju darbus, daudzveidīgus mākslinieciskos meklējumus un rokrakstus.

Ekspozīcijā ietverti gan Rietumeiropas gotikas, renesanses un baroka laikmeta šedevri, gan 19. gs. rūpnieciskās revolūcijas laikmeta ksilogrāfija, gan holandiešu un vācu jūgendstila un ekspresionisma lapas, sniedzot iespēju aplūkotkā grāmatu mākslas piemērusun ilustrācijas, tā stājgrafiku un ekslibrus. Savukārt 21. gs. ksilogrāfiju pārstāv jaunie latviešu autori – Reinis Gailītis un ViviannaMaria Staņislavska, kura 2016. gadā saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu “Jaunaudze” par ilustrācijām Ievas Samauskas grāmatai „Skaļā klase”. Vienlaikus izstādē ietverts arī Oļģerta Ābelītes 1966. gada kokgrebums “Ziedi”, ko 1968.gadā toreizējās LNB Sīkiespieddarbu, kartogrāfisko un attēlizdevumu nodaļas Attēlizdevumu sektora speciālisti iegādājās kā pirmo, tādējādi aizsākot kolekcijas veidošanu.

K. Ubāna Mākslas lasītavas kolekcijair viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem Latvijā. To veido aptuveni 10 000 vienību – vairāku gadsimtu Latvijas, Vācijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas, Anglijas, Krievijas un ASV mākslinieku un iespiedēju darbi. Būtiski, ka ksilogrāfija ir tikai neliela daļa no lasītavas iespiedgrafikukrājuma – tas ietver arī ofortus, litogrāfijas, vara gravīras un darbus, kas radīti citās grafikas tehnikās. Krājuma nozīmīgākās sastāvdaļas ir amerikāņu kolekcionāra, bibliofila un grafikas dizaina pētnieka Džeimsa Hovarda Freizera (James HowardFraser) apjoma ziņā nelielā grafikas kolekcija, kas LNB krājumu papildināja 2012. gadā, kā arī vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) apjomīgā iespiedgrafikas un zīmējumu kolekcija, ko lasītava kā dāvinājumu saņēma 2016. gadā.