Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rudens augļu izstāde Dabas muzejā

Redakcija
Redakcija

Laikā, kad jaunā augļu raža noglabāta ziemai, Latvijas Dabas muzejs sadarbībā ar Dārzkopības institūtu no 2. līdz 5. novembrim aicina apmeklēt izstādi „Ābološanās un bumbierošanās rudenī”. Tajā varēs aplūkot vairāk nekā 200 dažādu ābolu un bumbieru šķirņu augļus, no kuriem lielākā daļa izaudzēti institūta dārzos Dobelē un Pūrē.

Izstāde plānota laikā, kad augļkopjiem lielākā ābološanās un bumbierošanās ir beigusies, un glabātavas piepildītas ar visu vasaras un rudens bagātību, lai priecētu ābolu un bumbieru mīļus garajos ziemas mēnešos.
Četrās dienās Rīgā būs iespēja apskatīt visas iespējamās šo augļu krāsas, formas un lielumus, turklāt arī nogaršot visdažādāko garšu ābolus un bumbierus. Apskatei būs izlikti arī jaunumi – jauno Latvijas un kaimiņvalstu ābeļu un bumbieru šķirņu augļi. Tāpat varēs iepazīties ar sulai un vīnam piemērotākajām ābolu šķirnēm.
Populārs latviešu sakāmvārds skan: „Taisi ratus ziemā, bet ragavas vasarā!” Augļkopjiem ir cits sakāmvārds: „Pēti un izzini augļu kokus rudenī, lai mielotos ar augļiem arī pavasarī!” Izstādes laikā Latvijas labākie zinātnieki augļkopībā no Dobeles un Pūres sniegs izzinošas lekcijas par to, kā ikvienam pašam izaudzēt visgaršīgāko augli, saglabāt to līdz pat Lieldienām un pagatavot ziemai veselīgus našķus vai dzērienus.

Lekciju programma:

3. novembrī
• 14.00. Uzglabāšanas apstākļu ietekme uz ābolu kvalitāti /Karīna Juhņēviča -Radenkova/
• 15.30. Ābolu piemērotība pārstrādei /Dalija Segliņa/

4. novembrī
• 11.00. Augļu dārza ierīkošana un kopšana /Edgars Rubauskis/
• 12.30. Ābeļu šķirnes /Laila Ikase/
• 14.00. Bumbieru šķirnes /Inese Drudze/

Lekcijas notiks muzeja konferenču zālē 6. stāvā. Lekciju apmeklējums ar attiecīgās dienas izstādes ieejas biļeti.
Izstādes laikā būs iespēja iegādāties Dārzkopības institūta dārzos izaudzētos ābolus, bumbierus un eksperimentālajā pārstrādes cehā gatavotās sukādes, sulas, sīrupus, augļu tējas un citus produktus.

Izstādes atklāšana Latvijas Dabas muzeja 2.stāva izstāžu zālē 2. novembrī plkst. 11.00.