Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Ogres muzejā atver R.Lielbrieža personālizstādi ”Nejaušā garāmgājēja piezīmes II”

Redakcija
Redakcija

Ogres muzejā atver R.Lielbrieža personālizstādi  ”Nejaušā garāmgājēja piezīmes II”
Raimo Lielbriedis. Pašportrets

Piektdien, plkst. 18.00 Ogres Vēstures un mākslas muzejā notiks fotogrāfa Raimo Lielbrieža personālizstādes ”Nejaušā garāmgājēja piezīmes II” atvēršanas svētki. Pirmsākumi izstādes idejai radušies krietni sen, fotogrāfa darbības sākumā, kad R. Lielbriedis vēl strādāja laikrakstā “Rīgas Balss” kā preses fotogrāfs. Tolaik, apkopojot piefiksētos mirkļus fotogrāfijās, radusies kolekcija, kuras nosaukumu šobrīd nes arī šī izstāde Ogrē –“Nejaušā garāmgājēja piezīmes”. Tiesa, tikai daļa darbu no tās pabijusi izstādēs.

R.Lielbriedis: „Vienā brīdī es atklāju, ka darbi vēl rodas, ka tie ir to laiku veidotajā stilā un kolekcija papildinās. Es nekad nevienu izstādi neesmu organizējis ar milzīgu mērķtiecību, izdomājot kaut ko uz priekšu. Apstākļu sakritība – mani uzrunāja Ogres Vēstures un mākslas muzeja izstāžu kuratore Dagnija Vegnere un tajā brīdī es sapratu- kādēļ gan nepiekrist izstādei - tieši šobrīd man ir ko rādīt”.

Raimo Lielbriedis (1962) ir redzamākais klasisko un alternatīvo fotogrāfijas tehniku praktizētājs Latvijā. Savos darbos viņš parasti fiksē ainavas un pilsētvidi, īpašu uzmanību pievēršot attēla estētikai un tehnoloģijai. Ikdienā Lielbriedis ir pasniedzējs Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, kopš 80. gadiem piedalījies vairāk nekā 30 grupu izstādēs.

Un, lai gan profesionālajā vidē Raimo Lielbrieža vārds ir pazīstams ikvienam un ir ierindojams pie menbaltās fotogrāfijas augstākās raudzes meistariem Latvijā . Savā mājaslapā viņš sevi raksturo gana askētiski: „Autodidakts. Fotogrāfs, fotogrāfiju izgatavotājs. Ambrotipists. Caurumkastu izgatavotājs. Fotogrāfijas alķīmiķis.”
Kāpēc šāds pašvērtējums? Lai vai kā, autora tieksmi uz perfekcionismu, nevar nepamanīt. Pelēko toņu gradācija, pieklusinātais ritms – tas viss viņa darbos rada īpašu sajūtu un noskaņu. Taču, pretēji daudzu uzskatam, R.Lielbriedis pārliecinoši apgalvo, „ka tādas fotomākslas nemaz nav. Fotogrāfijā nav nekādu vidējo zināšanu - viss ir personiskā pieredze, kas veidojas virs pamatiem. Un fotogrāfijas pamati ir jāmācās.”
Raimo atzīst, ka izpratni par profesionālismu fotogrāfijā viņā jau agrā jaunībā palīdzējuši izveidot divi kolēģi – fotogrāfi Indriķis Stūrmanis un Ilgvars Gradovskis.

„Fotogrāfija -tas ir viens milimetrs līdz perfekcionismam. Tajā pašā laikā tur drīkst būt viegla nevērība, kas to rezultātu neietekmē. Kad rokas strādā pašas un viss notiek. To es ieraudzīju šo divu cilvēku darbā un cenšos šiem principiem būt uzticīgs arī pats.”

Raimo Lielbrieža darbi ir novērtēti un atrodas kolekcijās Ogres Vēstures un mākslas muzejā, Latvijas Fotogrāfijas un Odenses Fotogrāfijas (Dānija) muzejos , kā arī vairākās privātkolekcijās ne tikai Latvijā, bet arī Polijā, Bulgārijā, Dānijā, Somijā. Viņš ir ne tikai daudzu publikāciju autors, 2008.gadā apgādā “Neputns” klajā nākusi viņa grāmata “Kā fotografēt”.

Un lai gan Raimo Lielbriedis ir ogrēnietis un Ogrē dzīvo joprojām, izstāde ”Nejaušā garāmgājēja piezīmes II” būs pirmā personālizstāde, kuru viņš organizē savā pilsētā.

Izstāde būs skatāma līdz 26.novembrim.
Aicināts ikviens interesents.