Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Rozentāla un Blaumaņa muzejā atklāta izstāde “Septiņas Blaumaņa satīrpātagas”

Redakcija
Redakcija

No 26. aprīļa līdz 27. maijam Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā Rīgā, Alberta ielā 12-9, ir aplūkojama izstāde “Septiņas Blaumaņa satīrpātagas”.

Izstāde veltīta ievērojamā latviešu rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa (1863–1908) 155. jubilejai. Izstādē iespējams iepazīties ar septiņām rakstnieka satīrām un notikumiem, kuriem tās veltītas. Visas aplūkojamās satīras publicētas humoristiskajā pielikumā “Skaidiena” no 1906. līdz 1908. gadam, kas ir satīrām bagātākie gadi Blaumaņa daiļradē. Šajā posmā rakstnieks daudz saistījis savu darbību arī ar politiku, piemēram, 1906. gada janvārī uzņēmās vadīt Latviešu konstitucionāli demokrātiskās partijas laikraksta “Latvija” literāro daļu, kā arī paša dibināto humoristiski satīrisko pielikumu “Skaidiena”.

Rakstniece Anna Brigadere šo Blaumaņa dzīves posmu raksturojusi šādi: “Dienas labāko laiku paņēma redakcija. Šais gados rakstīts viss vairums Blaumaņa satīru, no kurām dzirkstī “Skaidiena” un kuras vēl tagad ir svaigas un neaizsniegtas un daudzkārt tā “piemērotas apstākļiem”, it kā vēl vakar būtu uzrakstītas.”

Izstādē izmantoti Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli. Izstādes autore – Maija Ārena; mākslinieks – Ints Sedlenieks.

Muzeja darba laiks: 11.00–18.00, slēgts – pirmdien, otrdien.
Ieejas maksa – 2.00 €; skolēniem, studentiem un senioriem – 1.00 €.